Türkiye’nin gelmiş geçmiş en şanslı parti başkanı Erdoğan

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en şanslı parti başkanı Erdoğan

2023 seçimleri öncesi, 2023 yılı başında 128 milyar dolar olan rezervi Haziran 2023 ayında, beş ayda 30 milyar dolar azalarak 98 milyar doları bulmuştu. Seçime daha bir ay var, rezerv son üç ayda 14 milyar dolar azaldı. Azalma en fazla 20 milyar doları bulur sanırım seçim bitene kadar.

Kötü koalisyonlarda bunalmış, büyük bir krizle darmadağın olmuş, emek ücretinden, şirketine kadar sudan ucuz bir ülke yönetimini aldılar. ABD faizleri beş katına çıkmasına rağmen, ülkeye döviz yağdı. TL değerlenince fiyatlar düştü, enflasyon düştü. 2008 yılında dövizler geri gidiyordu ki, Mortgage krizi patladı. FED dünyayı dolara boğdu. Türkiye’ye yine döviz yağdı.

2022 Mart ayında Covid salgını etkisini yitirmeye başlayınca dünya emtia fiyatları bir yılda %30 gevşedi ve halen bu fiyat seviyesini koruyor. Bu iki yılda Türkiye, uydurma ekonomik programlar yüzünden enflasyon canavarını hortlattı. Dünyada emtia fiyatları artsa, artmayı boş verin 2022 Mart fiyatlarında kalsa Türkiye’deki enflasyonun nerelere gideceğini tahmin edebiliriz sanırım.

Dünyada iki yıl içinde brent petrol fiyatı %35 düşerken Türkiye’de mazot fiyatı %95 artmış. Brent petrol 2022 Mart ayında olduğu gibi 125 dolar seviyesinde olsa kaba bir hesapla mazot Türkiye’de 65 lira ile 70 lira arasında olacaktı. O zaman enflasyon kaç olurdu? Sanırım %100 üstünü görürdük.

Dünyada et fiyatları %35 – %40 artarken Türkiye’de %600 artmış. Pandemi sonrası uzman olmasına gerek yok, biraz ilgili herkes Türkiye’de et fiyatlarının patlayacağını söyledi. İktidar bizim gibi seyretti. Hayvan üreticisi destekleneceğine döviz ve faiz yatırımcıları desteklendi. Göz göre göre Türkiye gıdada açılığa doğru gidiyor. Büyük şehirler beton  yığını. Her yıl etrafındaki tarımsal arazilerden büyük bölümü betona boğuluyor.

Bizim çocukluğumuzda evini tek maaşla geçindiren bir memur patates ve soğanı çuvalla alırdı. Tepsi ile yoğurt alınırdı. Kapının önünden karpuzcu geçer; bir seferde beşer karpuz, beşer kavun alınırdı. Divanların altında her zaman iki, üç karpuz, kavun olurdu.  Elma, Armut, üzüm, portakal, mandalina alınamayan ev yoktu.

Şimdiki gençler bilmez. Bizim çocukluğumuzda evini tek maaşla geçindiren bir memur patates ve soğanı çuvalla alırdı. Tepsi ile yoğurt alınırdı. Kapının önünden karpuzcu geçer; bir seferde beşer karpuz, beşer kavun alınırdı. Divanların altında her zaman iki, üç karpuz, kavun olurdu.  Elma, Armut, üzüm, portakal, mandalina alınamayan ev yoktu. Muz pahalıydı. Herkes muz yiyemezdi. Fındıklı çikolata ezmesi çok pahalıydı her çocuk tadamazdı. Ama zeytini birbirimize atar, savaş yapardık. En fakir ev simit, peynir, çay ile keyf yapardı. En çaresiz domates, karpuz, peynir ile karnını doyururdu. Kıymalı patates ve menemen her evde yapılırdı. Her sabah birer yumurta yiyemezdin ama her gün kıymalı patates yiyebilirdin.

Dünyanın en büyük altıncı, Avrupa’nın en büyük barajı olan Atatürk barajı 1992 yılında bitti. O zamanlar bile “duble yol yaptım” diye övünenler yoktu. “GAP’ı gaptırmam” vizyonu vardı. 1973 yılında Asya ile Avrupa, Boğaziçi köprüsü ile bağlandı.

Bir yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs’ın yarısını, hak ettiği gibi Kıbrıslı Türklere yuva yaptı.  Süleyman Şah türbesi gezdirme yoktu, Türk askerinin başına çuval geçirme yoktu. Bir tabur Türk askerini yok edip elini kolunu sallayarak gidecek yürek hiçbir yabancı ülkede yoktu. Yine de hiçbir parti başkanı “Asrın lideri” ünvanının yanından geçemiyordu.

23 Şubat 2024 verilerine göre, ilgili hafta, hisse senedinde 98 milyon dolar satış, tahvilde 28,6 milyon dolar alış var. Ocak ayında hafif bir yabancı alışı sonrası Şubat ayını sıfır artışla geçecek gibiyiz.

SSE SENEDİNDE 98 MİLYON DOLAR ALIŞ

TCMB ve BDDK ;  23 Şubat  2024 verileri açıklandı. Bu verilere göre ilgili hafta;
Yabancı Portföy; Hisse senedinde 98 milyon dolar satış, tahvilde 28,6 milyon dolar alış var. Ocak ayında hafif bir yabancı alışı sonrası Şubat ayını sıfır artışla geçecek gibiyiz.

Merkez bankası rezervi; ilgili hafta brüt rezerv 2,5 milyar dolar azalıp 131,8 milyar dolar oldu. Yılbaşından bu yana 10 milyar dolar, geçen yılın en yükseğine göre 14 milyar dolar rezervde erime var.

Seçim olduğu için böyle olacağı belliydi. 2023 seçimleri öncesi, 2023 yılı başında 128 milyar dolar olan rezervi Haziran 2023 ayında, beş ayda 30 milyar dolar azalarak 98 milyar doları bulmuştu. Seçime daha bir ay var, rezerv son üç ayda 14 milyar dolar azaldı. Azalma en fazla 20 milyar doları bulur sanırım seçim bitene kadar.

Mevduat ;  İlgili hafta üç aylık mevduat faizleri ortalaması hafif gevşeyip %51,89 seviyesine yükseldi.  Enflasyon canavarı halen “ben buradayım” diye bağırırken bu faiz oranına daha fazla yatırımcı gelmiyor. Şubat ayı tüfe beklentisi %4 civarı. Siz bu yazıyı okurken açıklanmış olacak.  Mayıs ayına kadar enflasyonun zirve yapacağı bekleniyor. Yılsonu %36 – %40 enflasyon hedefi kimseye inandırıcı gelmiyor doğal olarak.

DTH hesaplarında kayda değer hareketlilik gözlenmiyor. Şubat ın ilk iki haftası azalan döviz mevduatının tamamı ilgili hafta geri dönmüş.

Krediler;  . İlgili hafta krediler canlanmış. Tüketici kredileri %1,5, kredi kartları %2,3, ticari krediler %1,1 artış göstermiş. Ramazan ayı, Ramazan Bayramı etkisiyle özellikle kredi kartları olmak üzere Nisan ayının üçüncü haftasına kadar kredi kullanımının artmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Döviz gelip döviz fiyatları düşmezse enflasyon düşmez.  Enflasyon korkusu oldukça  %45- %50 faiz için, bundan sonra kimse dövizini satıp TL mevduata geçmez.

Dolar/TL;  Ülkeye döviz  girişi yok gibi. Yatırıma gelmiyor, portföye gelmiyor, gayrimenkule geliyordu, durdu. Başta Botaş olmak üzere döviz ödemelerimiz durmuyor tabi. Mevduat faizdeki yükselişe dövizden dönenler vardı, onlar da durdu. Döviz gelip döviz fiyatları düşmezse enflasyon düşmez.  Enflasyon korkusu oldukça  %45- %50 faiz için, bundan sonra kimse dövizini satıp TL mevduata geçmez.

Teknik olarak; Büyük olasılık seçim sonuna kadar doları tutmaya devam edecekler. Seçim sonucuna göre tutmaya devam edebilirler ya da serbest bırakır 36 lira ile kırk lira arasını görmeye izin verirler, sonrasında yaz rehaveti ile Ekim sonuna kadar dövizi kendi halinde yatayda bırakırlar.

Son haftalardaki hareketlerini dikkate alırsak bu hafta desteği 30,30; direnç,  31,45 ve  31,60.

Bist100;  Geçen hafta dünya borsaları biraz sakinleşti. ABD borsalarında tüm alışlar küçük bir grup hisseye doğru hızla kaydı. Bu hisseler ciddi büyük kazançlar sağladı yatırımcılarına. Geçen hafta bu hisselere kar realizasyonun gelebileceği konuşulmaya başladı. Realizasyon borsadan çıkmakla mı yoksa daha ucuz hisselere girmekle mi sonuçlanacak? Yükselişin devamı için hisse alımının genele yayılması gerekiyor.

Bizim borsamız coşkuya eşlik etmiyor. Seçim her zaman olduğu gibi başta yabancılar olmak üzere yatırımcının alım iştahını kırıyor. Bu hafta, 9150 puanın üstünde kalmalı, yoksa 8700 puana kadar gevşeyebilir. Direnç 10250 ama 10000 puanın psikolojik özelliğini unutmamak gerek. Dünya borsalarına uyarsa hedefi 11400 ile 13000 puan arası bir yer olur.

Dolar bazında 2,90 usd civarında. 20 yıllık ortalaması 2,60 usd, 10 yıllık ortalaması 2,50 usd civarında. Buralar aşağı kırılmadıkça endişelenecek bir durum göremiyorum. Seçim sonrası, dünya borsaları da devam ederse  kısa sürede teknik olarak 3,5 ile 4 doları görebilir.

Dolar endeksi ve ABD (10 yıl) Tahvil;  103,86 puana geldi. Buranın altında haftalık kapama yapmadan gevşemenin devam edeceğini söylemek zor. Israrla iki haftadır burası dayanıyor.

ABD On Yıllık tahvil faizleri %4,18 den kapadı. %4,17 destek. Burası aşağıya kırılırsa %3,90 seviyelerine kadar alış gelir. Ama bunun için dolar endeksinin 103,85 puan altına gelmesi gerekiyor.

Eur/Usd;  Usul usul Euro lehine bir toparlanma var.  Bu hafta 1,0850 üstünde kalabilmesi gerekiyor.  1.10 civarı hedefi güçleniyor.

Bitcoin;  Aralık 2023 ayında “haftalık kapanışı 42,250 doların altına gelmediği müddetçe hedefi 64,000 dolar” tahmininde bulunmuştum. Oralara yaklaşınca yavaşladı. Hareketin devamı için haftalık kapanışın 61,850 doların altında olmaması gerekiyor.Buranın üstünde kaldıkça tarihi zirvesi olan 69,000 dolar hedefte. Altında kapanışlar kar realizasyonu ile 53,500 doları görmesine yol açabilir.

Altın/ons;  Haftayı,  2083 dolardan kapadı.  Aylardır yazdığım 2075 doların üstünde kapanış nihayet gerçekleşti. Geçen hafta, “Sıkışmanın sona ermesine en fazla yedi hafta kaldı sanki” tahmininde bulunmuştum, bu hafta sıkışmayı yukarı yönlü kırdı. Bu hafta 2075 dolar altına inmezse yukarı harekete başlayacak gibi duruyor.

Murat Kartalkaya
Latest posts by Murat Kartalkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir