Türkiye dikiş tutmaz!

Türkiye dikiş tutmaz!

İBB’nin 2024 yılı bütçesi 516 milyar TL. Türkiye’nin 2024 Merkezi Yönetim bütçesi 11 trilyon TL. Mevcut iktidarın bu bütçeyi nasıl çar çur edeceğini hepimiz biliyoruz. Yıllardır görüyoruz. Değişirler mi? İmkansız. Bu iktidar kaldığı müddetçe Türkiye’nin dikiş tutması, iki yakasının bir araya gelmesi imkansız.

Enflasyon göreceli olarak düşecektir. Gelişmiş ülkeler yıllık enflasyonu %2 seviyesine çekmeye çalışıyor. Türkiye yılsonu enflasyonu %40 olursa davul, zurna çalacak durumda. Yani yılbaşında 100 liraya aldığın bir ürün ve hizmeti yılsonu en az 140 liraya alacaksın. TÜİK’e göre üstelik.

Döviz enflasyon altında artacaktır. Faizler gevşemeye başlayacaktır. Parası olan yine kazanacak, fakir daha da fakirleşecek. Konut ve araba fiyatları düşük kalabilir. İki yıl önce ev araba alanlar zaten on yıllık geliri bir yılda elde etti. Biraz dinlensinler.

AKP’den CHP’ye geçen belediyelerdeki sermaye aktarımına 2019 yılında da şahit olmuştuk, 2024 seçimleri sonrasında da şahit olduk. Devletin, halkın parası yandaşlara akıyor. Yandaş, rasyonel olsalar hadi neyse. Tamamen sermayede el değişimi.

İBB’nin 2024 yılı bütçesi 516 milyar TL. Türkiye’nin 2024 Merkezi Yönetim bütçesi 11 trilyon TL. Mevcut iktidarın bu bütçeyi nasıl çar çur edeceğini hepimiz biliyoruz. Yıllardır görüyoruz. Değişirler mi? İmkansız. Bu iktidar kaldığı müddetçe Türkiye’nin dikiş tutması, iki yakasının bir araya gelmesi imkansız. Üstelik ABD ve AB iktidarın sallantıda olduğunu hissetmiş durumda. O yüzden sıcak ama mesafeli duruyorlar. Erdoğan’ın ABD gezisi neden ötelendi sizce?! İktidar seçim öncesi yine ABD ve AB’ye yakınlaşma çabasındaydı. Yeniden Rusya, İran eksenine dönmek isteyecekler mi? Dönmek isteseler bile Putin bunu kabul edecek mi? Ederse, karşılığında isteyeceği tavizlerin büyüklüğü ne olacak?

Geçen hafta ABD büyüme rakamı açıklandı. %2,5 büyüme beklenirken %1,6 büyüme gerçekleşti. Şimdi dünya, “ABD’de ekonomik soğuma başlıyor mu” yoksa “hem durgunluk hem yüksek enflasyon mu olacak” ikileminde kaldı.

ABD BÜYÜME RAKAMLARI

ABD  verileri; ABD’nin yüksek gelen tüfe ve kişisel tüketim harcamaları (PCE), FED in faiz indirecek beklentilerini ötelemişti. Geçen hafta ABD büyüme rakamı açıklandı. %2,5 büyüme beklenirken %1,6 büyüme gerçekleşti. Şimdi dünya, “ABD’de ekonomik soğuma başlıyor mu” yoksa “hem durgunluk hem yüksek enflasyon mu olacak” ikileminde kaldı. Şimdilik %1,6 büyüme ve Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin azalması, piyasaları sakinleştirmiş gibi duruyor. Ama bu sakinleşme küresel risk iştahının azalmasından da kaynaklanabilir.

Avrupa Gelişmeleri; Avrupa’da ise faiz indiriminin Haziran ayında başlayacağı beklentisi güçlülüğünü koruyor. Önceki haftalarda, “FED faiz indirmedikçe ECB faiz indiremez” görüşü ağır basıyordu. Geçen hafta ise FED’in faiz indirimine gitmemesinin ECB için bir engel teşkil etmediği görüşü öne çıktı.

Güçlü doların AB ülkeleri ve İngiltere için olumlu sonuçları olduğunu da unutmamak gerekir. Zayıf Sterlin ve Avro, ilgili ülke ekonomilerinin daha yumuşak durgunluk yaşamasını sağlayacaktır. Sonuçta AB ve İngiltere üretimleri, ABD üretimlerini ikame ediyor. 2021 yılında Almanya’dan 1.22 dolara aldığın bir ürün ve hizmeti bugün 1,07 dolara; İngiltere’den 1,42 dolara aldığın bir hizmeti bugün 1,25 dolara alabiliyorsun.

Nisan başından bu yana brüt rezervler 3,2 milyar dolar artmış, swap hariç net rezervler 13 milyar dolar düzelmiş. Burası önemli. Olmayan dövizi bile harcamıştık. Hiç olmazsa onu yerine koyuyorlar.

HARCANAN DÖVİZİ YERİNE KOYUYORLAR

TCMB ve BDDK verileri; 19 Nisan MB ve BDDK verilerine göre;

Yabancılar Nisan ayı başından bu yana 380 milyon dolarlık hisse, 240 milyon dolarlık tahvil alışı gerçekleştirmiş.

İlgili hafta brüt rezervde bir azalma söz konusu. 2,2 milyar dolar azalmış. Nisan başından bu yana ise brüt rezervler 3,2 milyar dolar artmış, swap hariç net rezervler 13 milyar dolar düzelmiş. Burası önemli. Olmayan dövizi bile harcamıştık. Hiç olmazsa onu yerine koyuyorlar.

Kredi artış hızının sakin hali devam ediyor. KK harcamaları ise ilgili hafta %2,6 daralmış. Ramazan ayında ve bayramında vatandaş kredi kartı limitlerini doldurmuştu sanırım. Faizlerde hafif yukarı hareket devam etti. Geçen hafta MB faizleri sabit tuttu ama açıklamaları şahinceydi. Faizlerde zirveyi görmek için biraz daha bekleyeceğiz sanırım.

Dolar/TL; Geçen  hafta; “kapanışın 32,70 üstünde olmayacağını tahmin ediyorum” demiştim. 32,45 kapadı.  Bu hafta başı 32,35 altına inerek başlarsa 31,90 görebilir. 32,30 altında haftalık kapanış 31 lirayı görmemizi sağlayabilir. Ancak hafif yükselme bence Haziran sonuna kadar devam edecektir. Sonrasında 34,50 lira ile 37 lira arasında yıl sonunu buluruz gibi duruyor.

Türkiye borsasına yabancı akarsa 15000 puana kadar çıkabilir ama çok zor görünüyor bu olasılık. Peki süresi? Bence Temmuz 2024 sonunda yükseliş tamamlanacaktır. 

Bist100;  FED in faiz indirimine uzaklaşması, artan petrol fiyatları, yüksek tahvil getirileri, yüksek enflasyon, güçlü dolar ve hissedeki yüksek karlılık dünya borsalarına üç haftadır satış getiriyordu. Geçen hafta kar realizasyonu bitmiş gibi duruyor. Bu dengelenme mi yoksa satış dalgasının ilk kısmı mı göreceğiz. S&P 4990 desteğinden, Dow Jones 37830 desteğinden dönmüş görünüyor şimdilik.

Bist100; Sallan yuvarlan yukarı hareketinde bir değişiklik yok. Bu haftaki destekleri 9430 ve 8850 puanda. Güçlü destek 8600 puanda. 10000 psikolojik ve 10500 teknik dirençleri var.

Ancak sanki beşli dalga var gibi. Mayıs 2022 ayında birinci dalgaya başladı. Kasım 2023 ayında üçüncü dalga yükselişini yaptı ve 2023 yılı sonuna kadar düzeltmesini yani dördüncü dalgayı yaptı. Şimdi beşinci dalga yükselişi geliyor olabilir. Beşinci dalga hedefi 10500 ile 12500 puan arası bir yer olacaktır. Dünya’da hisse senetleri coşar, tahvil faizleri dramatik düşer ve Türkiye borsasına yabancı akarsa 15000 puana kadar çıkabilir ama çok zor görünüyor bu olasılık. Peki süresi? Bence Temmuz 2024 sonunda yükseliş tamamlanacaktır.

Dolar endeksi; İki hafta önce, “Dolar güçlü durmaya devam ediyor. 105,90 direncinin yine üstünde kaldı ama 108 puana kadar yükselmeyeceğini, 106 – 107 puan arasında bir kaç hafta oyalanıp gevşeyeceğini tahmin ediyorum” demiştim. Aynı görüşümü koruyorum bu hafta da.

ABD (10 yıl) Tahvil;  Geçen hafta ; “%5,10 direnci hedef haline geldi. Bir kaç hafta daha yukarı hareketi devam edebilir ama bence ciddi tahvil almaya başladılar. Müthiş kazanç var. ABD enflasyonu yılsonu %3 seviyesinde kalsa bile güzel para.  %4,80 seviyelerine filan çıkarsa alış daha da kuvvetlenir zannediyorum” demiştim. %4,80 den kuvvetli alış geldi. Henüz bir düşüş izlenimi olmasa da güç kaybediyor sanki.

Eur/Usd; 1,0635 desteği geçen hafta bir kez daha dayandı. Üç haftadır dayanıyor. Ama 1,07 üstüne de atamıyor kendini. Genel beklenti Avronun değer kaybetmeye devam edeceği yönünde ama dayanıp 1,08 civarına kadar yukarı gitme olasılığı kuvvetleniyor sanki.

Bitcoin; Bence artık bu hafta yönünü belirleyecek. Gevşeme olasılığının daha yüksek olduğunu, 54200 ile 53200 doların hedefte olduğunu düşünüyorum. 63000 doların üstüne çıkar ve oralarda kalırsa durum değişir.

Altın/ons; Geçen hafta  yine 2330 dolar desteğinin üstünde kapadı. Bundan sonra dört, beş hafta 2300 ile 2400 dolar arasında sıkışma olasılığı yüksek. Sonrasında yukarı mı aşağı mı gidecek kararını verecektir. Son yıllardaki hareketlerine bakınca aşağı gitme olasılığını artırıyor. Elimde altınım olmasaydı daha sağlıklı yorumlayabilirdim tabi.

Gümüş; 27,50 dolar desteğinin üstüne atlamalı bu hafta. Yoksa bir anda 26,20 doları görebilir. 27,50 dolar üstünde kalabilirse dört, beş hafta 27,50 ile 29,90 dolar arasında oyalanabilir.

Doğalgaz; 1,94 dolar üstünde tutunmaya çalışıyor. Önce 2,60 sonra 3,65 dolar hedefi git gide daha belirginleşiyor. Takip etmenizi önermeye devam ediyorum.

Murat Kartalkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir