Kurduğumuz samimi ilişki bize kazandıracak | Konuk: Tonguç Çoban

Kurduğumuz samimi ilişki bize kazandıracak | Konuk: Tonguç Çoban

İstanbul’da son seçimlerde az farklı AKP’nin kazandığı ilçelerin kazanmaya en güçlü adayı olan CHP’li adayları ile söyleşi dizimiz devam ediyor. Bugün Kağıthane Belediye Başkan adayı Tonguç Çoban ile olan söyleşimiz var. Çoban, ithal değil yerli aday olduğunu ifade ederek “vatandaşın samimi ilgisi 33 yıl sonra Kağıthane’yi alma iddiamızı güçlendiriyor” dedi.

 Neden Kağıthane? 

Son beş yıldır Ekrem İmamoğlu’nun siyasi-teknik danışmanı olarak 39 ilçe belediyesi ile İBB arasındaki koordinasyonu sağlıyorum. İBB’nin 39 ilçedeki tüm yatırım projelerini bire bir takip ettim, tamamlanmasına katkıda bulundum. Dolayısıyla belediyeciliğin siyasi ve diplomatik yönü dışında icraat yönündeki deneyimim de oldukça arttı. Ekrem Başkan, 14 yıldır oturduğum, gelişimini ve değişimini yakından gözlediğim, yaşadığım Kağıthane’de belediye başkan adayı olarak beni CHP yönetimine önermeyi teklif ettiğinde, tereddüt etmeden evet dedim. Bunu bir görev bildim, ona göre de aktif şekilde çalışıyorum.

Yani yabancı ya da ithal aday değilsiniz…

Evet değilim, buralıyım. Kağıthane İstanbul’un merkezinde çok önemli bir ilçe ve CHP 33 yıldır burayı kazanamamış. 2019’da CHP nasıl İstanbul’u 25 yıl sonra kazanılabildiyse, 33 yıl sonra Kağıthane’yi kazanılabiliriz. Biz buna adayız ve bu çok heyecan verici bir iddia. Zor ama başarılamaz değil. Ben, zorluklar aşmak için mücadele eden bir hayat felsefesiyle geldim bugüne kadar. Kağıthane’ye de bu gözle bakıyorum

Aday olduğunuz Kağıthane’yi nasıl tanımlarsınız?

Kağıthane, İstanbul’un ticaret ve ulaşım ağlarının merkezinde, çevresinde güçlü metro ve metrobüs bağlantıları olan önemli bir lokasyonda yer alıyor. 15 km2 bir alan içinde 445 bin nüfus barındıran Kağıthane ilçemizde kent içi ulaşım sorunları, yeşil alanların yetersizliği, sosyal donatı eksikliği, plansız yapılaşma ve tabii geçim sıkıntısı gibi ciddi sorunlar var. Bunlar aslında İstanbul’un hemen hemen bütün ilçelerinde olan ortak sorunlar. Ama ben Kağıthane’de sorunlardan çok fırsatlarına bakıyorum.

‘Kağıthane’nin en güçlü yanı köklü, güçlü aile bağları ve komşuluk ilişkileri. Siyasi düşünceleri, yöreleri ne olursa olsun, yıllar içinde çok güçlü komşuluk ilişkileri oluşmuş, bu da barışçıl ve demokratik bir ortam sağlamış. Kağıthane’de ticaret ve esnaf da çok canlı.’

FIRSATLAR BİZİ ÖNE ÇIKARACAK

Nedir onlar? 

Kağıthane’nin en güçlü yanı köklü, güçlü aile bağları ve komşuluk ilişkileri derim. Siyasi düşünceleri, yöreleri ne olursa olsun, yıllar içinde çok güçlü komşuluk ilişkileri oluşmuş, bu da barışçıl ve demokratik bir ortam sağlamış. Öte yandan Kağıthane’de ticaret ve esnaf da çok canlı. İstanbul’da cadde alışverişinin en güzel örnekleri Kağıthane’de geliştirilebilir. Bana “vatandaşla çok yakın ve samimi bir iletişim kuruyorsunuz” diyorlar; inanın ben bu sıcaklığı vatandaşlardan almasam tek yanlı olarak bunu yapamam. Ben Kağıthaneli hemşehrilerimden aldığım samimi ve sıcak enerjiyi onlara yansıtıyorum. Bugüne kadar bir tek negatif tutum görmedim.

Peki ilçenin en temel sorun/ları nelerdir?

Kağıthane ilçemizde kent içi ulaşım sorunları, yeşil alanların yetersizliği, sosyal donatı eksikliği, plansız yapılaşma ve tabii geçim sıkıntısı gibi ciddi sorunlar var. Bunlar aslında İstanbul’un hemen hemen bütün ilçelerinde olan ortak sorunlar.

Bunları çözmek için önerileriniz nedir?

Son beş yıldır Ekrem İmamoğlu’nun siyasi-teknik danışmanı olarak 39 ilçe belediyesi ile İBB arasındaki koordinasyonu sağladığımdan teknik çözümler konusunda neler yapılması gerektiğini ve nasıl yapılacağını iyi biliyorum. CHP Kağıthane Belediye Başkan Adayı olduğum andan itibaren Kağıthane’nin bütün mahallelerinde, sokaklarında, tüm toplumsal kesimlerle yakın işbirliği ve iletişim içinde sorunlara çözümler de geliştiriyoruz. Tabii, bu çözümlerde ilçe belediyesi olarak kendi yapacaklarımız var, İBB ile birlikte yapacaklarımız da var.

Örneğin, İBB Kağıthane’yi de içine alan İTÜ-Maslak-Ayazağa-Cendere-Kağıthane metrosu gibi yeni raylı sistem hatlarını projelendirip hayata geçirecek, Kağıthane Belediyesi olarak biz de 1 Nisan‘da göreve geldiğimiz andan itibaren mahallelerimizden metro ve metrobüs duraklarına ring seferleri düzenleyeceğiz.

‘İBB’nin kentsel dönüşüm seferberliğinin bir ayağını Kağıthane’de biz kuracağız. Vatandaşımızla müteahhitler arasında kamusal bir güvence sistemi oluşturacağız; onları müteahhitlerle tek başına karşı karşıya bırakmayan bir dönüşüm sürecini belediye olarak biz planlayacağız.’

KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ BAŞLAYACAK

Peki deprem risk ve kentsel dönüşüm konusu…

İBB’nin kentsel dönüşüm seferberliğinin bir ayağını Kağıthane’de biz kuracağız. Vatandaşımızla müteahhitler arasında kamusal bir güvence sistemi oluşturacağız; mahallelerde kentsel dönüşüm ofisleri kurarak vatandaşlara haklarını anlatacak, onlarla anlaşacak, onları müteahhitlerle tek başına karşı karşıya bırakmayan bir dönüşüm sürecini belediye olarak biz planlayacağız.

Engellilerden, kadınlara, gençlerden büyüklerimize kadar tüm toplumsal kesimler için İBB ile işbirliği halinde adaleti, refahı, dayanışmayı arttıran çözümlerimiz var. Bunların detaylarını yakında Kağıthaneli hemşehrilerimizle paylaşacağız.

Seçilmem durumunda ilk işimiz, başta muhtarlarımız olmak üzere, Kağıthaneli vatandaşlarımızın gözü, kulağı ve sesi olan STK’lar, hemşehri dernekleri, meslek kuruluşları gibi temsili nitelikteki yapılarla güçlü bir Kent Meclisi kurmak olacak. Bir belediye başkanı kendi başına ve kadrosuyla sahadaki tüm konuları bilemeyebilir, ama bu konuları nereden ve nasıl alacağını bilmelidir. Kağıthane Kent Konseyi’ni demokratik ve katılımcı yönden geliştirerek işler hale getireceğiz ve burada Kağıthane’nin en önemli sorunlarından başlamak üzere hızlı çözümler geliştireceğiz.

İkinci olarak…

Beş yıllık stratejik planımızı hazırlayacağız. Katılımcı ve iyi planlanmış bir süreçle gelecek 5 yılda hangi konulara ve alanlara ne tür yatırımlar yapacağımızı yine hemşehrilerimizle beraber karar vereceğiz.

Tabii ki eksikliği çok hissedilen kreşler, parklar, otoparklar, yaşam merkezleri gibi sosyal donatılar için hemen çalışmaya başlayacak ve örneğin, ilk 3 yıl içinde kreş sayısını 10’a çıkaracak planlamayı hiç gecikmeden başlatacağız.

HEDEFİM PLANLI BIR İLÇE BIRAKMAK

Son olarak 2029da nasıl bir ilçe hedefiniz var?

1 Nisan‘da belediye başkanı seçilmemizden sonra ilk beş yıl içindeki çalışmalarımız sonunda, görmek istediğim Kağıthane; planlı gelişmesini büyük ölçüde tamamlamış, ada bazında ve yerinde kentsel dönüşüm sonucu parklar, yeşil alanlar, otoparklar, rahat ulaşım yolları gibi yeni donatılar elde etmiş; kreşlerinde çocukların mutlu olduğu, yayaların ve engellilerin kaldırımlarında rahatça yürüyebildiği, toplu ulaşım noktalarına herkesin kolayca ulaşabildiği, gençlerin kendilerine sağladığımız yaşam merkezlerinde özgürce diledikleri eğitsel, kültürel, sanatsal, sportif etkinliklere katılabildikleri, emeklilerin çaya-kahveye ne kadar para ödeyeceğim kaygısı duymadan bir araya gelebilecekleri mekanların olduğu, engelli çocuklarımıza eğitim imkanlarının arttığı, sokaklardaki can dostlarımızın kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde bakımının yapıldığı, kadınların daha da geliştirdiğimiz meslek kurslarıyla eğitime ve istihdama katılımlarının arttığı, esnafımızın ve girişimcilerimizin desteklendiği; bunların hepsini muhtarlarımız, STK’larımız ile birlikte işler hale getireceğimiz Kent Konseyi’nde katılımcı ve demokratik şekilde planladığımız örnek bir ilçe. Bunu yapabiliriz; İstanbul başardı, Kağıthane de başarabilir. Buna yürekten inanıyorum.

Murat Aksoy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir