Tatlı krizine son verin

Tatlı krizine son verin

Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, 2-3 saatte bir normalin dışında acıkma, açken tatlının yemekten önce tüketilmek istenmesi, her yemekten sonra tatlı yeme isteği, gece uykudan uyanıp tatlı yeme atakları varsa insülin metabolizmanızda sorun var demektir. 

Tatlı krizi, aç veya tok fark etmeksizin sürekli tatlı yeme ihtiyacı olarak tanımlanabilir. Bu tatlı isteğinin sık sık yaşanması çoğu zaman başladığınız ve çok güzel ilerleyen diyetinizin bozulmasına ve kilo alımına sebep olabilir.

Uzun süre tatlı yemediğinizde aklınıza tatlı yemek gelmez hatta uzun bir aradan sonra tatlı yediğinizde fazla şeker tadı sizi rahatsız eder. Ancak tatlı tüketiminizin arttığı zamanlar bu kriz giderek sıklaşır ve neredeyse her yemekten sonra tatlı yemeden duramaz hale gelirsiniz. Bu durumun birkaç farklı sebebi olabilir;

  1. Bozulmuş İnsülin Metabolizması

Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, 2-3 saatte bir normalin dışında acıkma, açken tatlının yemekten önce tüketilmek istenmesi, her yemekten sonra tatlı yeme isteği, gece uykudan uyanıp tatlı yeme atakları varsa insülin metabolizmanızda sorun var demektir. Özellikle karın ve bel çevresinde fazla yağlanma varsa endokrinoloji uzmanından destek almalısınız. Kan tahlillerinde bakılan açlık kan şekeri değeri bu konuda yeterli olmayabiliyor. Özellikle insülin değerlerine bakılmasında fayda var.

  1. Polikistik Over Sendromu

Regl düzensizliği, tatlı krizleri ve  kilo vermede güçlük yaşıyorsanız çikolata kistiniz olabilir. Polikistik over ve insülin direnci birbirini tetikler ve bu durum tedavi edilmediğinde bir kısır döngü içinde devam eder. Regl düzensizliği yaşıyorsanız mutlaka kadın doğum uzmanına danışın.

  1. Stres ve Duygusal Durumlar

Stresli ya da üzgün olduğunuzda tatlı yeme isteğiniz artabilir. Çünkü stres durumunda vücutta yeme isteğiyle ilgili hormonlar da salgılanabilir.  Mutsuzken kendinizi mutlu etmek için tatlı yediğinizde beyniniz o besini ödül olarak nitelendirecektir. Bu durumda her üzüldüğünüzde beyniniz o besini yemeniz için sizi koşullandıracaktır.

  1. Beslenme Alışkanlıkları

Beslenme alışkanlıklarınızı ve damak tadınızı her yemekten sonra tatlı yemeye alıştırmış olabilirsiniz. Düzenli olarak tatlı tüketmek vücudunuzda daha fazla şeker ihtiyacına yol açacaktır. 

Kan şekerinizin düşmesiyle tatlı ihtiyacınız önlenemez olabilir. Bu durumun yaşanmaması için ara öğün yapmalısınız. Ana öğünlerden 3 saat sonra kuruyemiş, kuruyemiş gibi besinler ani kan şekeri dalgalanmasını önler.

TATLI KRİZİ NASIL ÖNLENİR?

1.Ara Öğün Alışkanlığı Edinin

Uzun süreli açlık durumunda kan şekeriniz düşmeye başlar.  Kan şekerinizin düşmesiyle tatlı ihtiyacınız önlenemez olabilir. Bu durumun yaşanmaması için ara öğün yapmalısınız. Ana öğünlerden 3 saat sonra kuruyemiş, kuruyemiş gibi besinler ani kan şekeri dalgalanmasını önler. Ara öğünlerinizde meyveyi tek başına tüketmemelisiniz. Meyve ile proteinden zengin süt, yoğurt veya yağ gurubu olan çiğ kuruyemişleri birlikte tüketmelisiniz.

  1. Kompleks Karbonhidrat Tüketin

Beyaz ekmek yedikten 2 saat sonra çok acıktığınızı fark etmişsinizdir. Basit şeker içeren pirinç, patates, beyaz unlu gıdalar kan şekerinizi aniden yükseltip tekrar aynı hızla düşmesine sebep olurlar. Kompleks karbonhidratlar ise kan şekerini daha yavaş yükselterek daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bulgur, tam buğday unlu ekmekler, kuru baklagiller kompleks karbonhidrattan zengin olup, öğünlerinizde yer vermeniz gereken besinlerdir.

  1. Protein Alımınızı Arttırın

Proteinden zengin et, tavuk, balık, yumurta gibi besinler tokluk süresini uzatır. Bu besinleri kompleks karbonhidratlarla birlikte tüketmek uzun süre acıkmanızı engeller.

     4.Yemeğe Salatayla Başlayın

Uzun saatler aç kaldıktan kan şekeri seviyeniz oldukça düşüktür. Bu açlık     sonrası yemeğe direkt çorba ile başlamak kan şekeri seviyenizin aniden yükselmesine sebep olacaktır. Bu yüzden yemeğe posadan zengin zeytinyağlı bir salata ile başlamak yemek sonrası tatlı krizi yaşamanızı önler.

Tatlı Krizinize İyi Gelecek Yulaflı Kuru Üzümlü Kurabiye Tarifi;

YULAFLI KURU ÜZÜMLÜ KURABİYE

TARİF:

2 adet olgunlaşmış muz
1 yumurta
1/2 çay bardağı kuru üzüm
2 su bardağI yulaf ezmesi
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu

✅ Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kaşık yardımı ile fırın tepsisine koyup 180 derecede 15 dk pişiriyoruz.

Eda Aygan
Latest posts by Eda Aygan (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir