Microsoft, yapay zeka liderliğini “DeepMind” ile güçlendiriyor

Microsoft, yapay zeka liderliğini “DeepMind” ile güçlendiriyor

Microsoft, DeepMind ve Inflection AI’nin kurucu ortağı Mustafa Süleyman’ı yeni yapay zeka birimi Microsoft AI’nin CEO’su olarak atadı.

Süleyman ve Inflection AI kurucu ortağı Karén Simonyan, birkaç ekip üyesiyle birlikte yapay zeka girişimlerine liderlik etmek üzere Microsoft’a katılıyor.

Yeni Microsoft AI grubu Copilot, Bing, Windows ve diğer tüketici AI ürünleri ve araştırmalarına odaklanacak.

Inflection AI ise odağını ticari müşteriler için özel yapay zeka modelleri oluşturmaya kaydıracak ve API’sini Microsoft Azure’da barındıracak.

Microsoft’un agresif yetenek kazanımı, yapay zeka teknolojisi geliştirmede ön planda olma kararlılığının altını çiziyor.

Mustafa Süleyman duyurdu

Mustafa Süleyman haberi,  sosyal medya hesabından; “Bugün Microsoft’a Microsoft AI CEO’su olarak katıldığımı duyurmaktan heyecan duyuyorum. Copilot, Bing ve Edge de dahil olmak üzere tüm tüketici yapay zeka ürünlerine ve araştırmalarına liderlik edeceğim. Arkadaşım ve uzun süredir birlikte çalıştığım Karén Simonyan Baş Bilim Adamı olacak ve muhteşem ekip arkadaşlarımızdan birçoğu bize katılmayı seçti. 

Inflection AI yeni CEO’su altında görevine devam edecek ve API’sini dünya çapındaki geliştiricilerin ve işletmelerin kullanımına sunarak her zamankinden daha fazla insana ulaşmaya çalışacak. 

Harika bir yolculuktu ve daha fazlası gelecek. Desteğiniz için herkese teşekkür ederiz. Aslında işler daha yeni başlıyor.” ifadeleriyle duyurdu.

Mustafa Süleyman kimdir?

Mustafa Süleyman, 1984 yılında İngiltere’de doğdu ve genç yaşlarda ilgi çekici bir kariyer inşa etti. Üniversite arkadaşı Muhammed Mamdani ile birlikte Müslüman Gençlik Yardım Hattı adlı telefonla danışmanlık hizmetini kurarak iş dünyasına adım attı. Bu organizasyon, İngiltere’de ruh sağlığı destek hizmetlerinin önde gelenlerinden biri haline geldi. 

Girişimci, o sırada Londra Belediye Başkanı olan Ken Livingston için insan hakları konusunda bir politika sorumlusu olarak çalışmaya devam etti. Sosyal sorunları ele alan Reos Partners’ı kurdu.

Satın almadan 3 yıl sonra Suleyman, yapay zeka konusundaki endişelerini dile getirerek Birleşmiş Milletler’e önemli bir çağrıda bulunan grubun içinde yer aldı. Kendi kendine yönlendirilen ve insanları öldürebilen robotların geliştirilmesini engellemek için bir çağrıydı. Ayrıca, ağır silahların geliştirilmesi ve kullanılmasının önlenmesi için çalışmalara öncülük etti. Bu konulardaki çabaları, endüstrinin etik ve güvenlik standartlarını yükseltmeye yönelik önemli bir adım olarak kabul edildi. 

2022’de yaşanan değişimler

Satışın ardından Süleyman, şirketin teknolojisini Google’ın birçok ürünüyle entegre etmekten sorumlu olan kişi oldu. Google’da çalıştığı dönemde, Mustafa Süleyman, çalışanlarına zorbalık iddialarıyla suçlandı ve bu dönemde zorunlu izne çıkarıldı. Akabinde ise Suleyman, ana şirket Google’da Başkan Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 2022 yılında Greylock Partners adlı risk sermayesi şirketine katıldı. Bu deneyimi, girişimcilik yolculuğuna yeni bir boyut kattı. 

Inflection AI dönemi

Aynı yıl içinde Reid Hoffman ve Karén Simonyan ile Inflection AI adlı bir yapay zeka laboratuvarı girişimi kurdu. Şirket, geçen mayıs ayında Inflection AI piyasaya sürdüğü Pi adlı yapay zeka destekli asistanı ile kullanıcıların sorularına ve ihtiyaçlarına kişiselleştirilmiş yanıtlar sunmayı amaçlıyor. Inflection-1 adlı yapay zeka modeli de bu hedefi desteklemek için kullanılıyor ve büyük yatırımlarla destekleniyor.

Inflection AI, girişimin teknolojiyi kendi bünyesinde geliştirdi. Pi sohbet robotunun, nazik ve destekleyici tutumla yüksek düzeyde duygusal zeka ile insan benzeri konuşmalara öncelik vermek üzerine inşa edildi. Chatbot kod yazmak veya makale oluşturmak için uygun olmasa da Inflection AI, hızlı bir şekilde büyüyen yapay zeka pazarında rekabet etmek için iddialı hedeflere sahip. Suleyman’ın liderliğindeki Inflection AI, yapay zeka alanında önemli bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor. Hatta şirket, geçtiğimiz aylarda 1.3 milyar dolar yatırım da almıştı.

Şirketin Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinden eski çalışanları işe aldı. Bu, şirketin sektörde deneyimli ve uzman personel edinmek için bu büyük teknoloji şirketlerinden eski çalışanları işe aldığını gösteriyor. Bu tür çalışanlar, şirketin yapay zeka ve iletişim teknolojileri konusundaki hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir diye yorumlanıyor. 

Yazar olarak Mustafa Süleyman

Mustafa Suleyman, aynı zamanda Amazon, Apple, DeepMind, Facebook, Google, IBM ve Microsoft gibi şirketlerin temsilcilerini içeren Partnership on AI kuruluşunun kurucu eş başkanlarından biri. Ayrıca yakın zamanda Coming Wave yani Yaklaşan Dalga kitabını yazdı. Bu kitapta yapay zeka ve sentetik biyolojinin bir araya gelmesiyle meydana gelen bu teknolojik devrimi, bunun insanlık için yaratacağı fırsatları ve tehditleri anlattı. Süleyman’ın kitabı oldukça dikkat çekti. 

 

Google’ın yapay zekası “Gemini AI” iOS kullanıcılarına sunuldu

Yeni Arayış Haber
Latest posts by Yeni Arayış Haber (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir