İYİ Parti’nin yolu

İYİ Parti’nin yolu

İYİ Parti’nin, CHP’deki kurultay sürecini önemsemeden yerel seçim stratejisi belirlemesi kararını tekrar gözden geçirmesini gerektirdi. İYİ Parti yönetiminin yerel seçimlere dair süreci takvime koyma hususundaki hatası, muhtemel ittifak olasılığını zayıflatan en büyük faktör oldu.

2017 yılında gerçekleştirilen referandumla beraber yapılan anayasa değişiklikleri, en fazla siyasi aritmetiği ve siyasi partiler arasındaki ilişkileri etkiledi. Partiler o dönemden itibaren çok daha fazla diyalog kuruyor ve ortaklıklar inşa ediyorlar. Bu durum tüm ittifaklar için geçerli.

2018 ve 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan işbirlikleri, Cumhur İttifakı; 2019 yerel seçimlerindeki işbirlikleri ise, Millet İttifakı’nın başarılı olmasının önünü açmıştı. Şüphesiz elde edilen başarılar ve başarısızlıklar, seçim sonrası süreçlerde partiler arasında değerlendirilip ileriki dönem politikalarına yön veriyor.

İYİ Parti de, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde elde edilen neticelerin sonucunda, 2024 yerel seçimlerine ittifak ortaklarından bağımsız olarak katılacaklarını açıkladı. Türkiye’nin belirli il ve ilçelerindeki belediye başkan adaylarının TBMM’deki grup toplantılarında açıklandığını gördük.

4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan CHP Kurultay’ından Özgür Özel’in genel başkan olarak çıkması, “’İYİ Parti kararını tekrar gözden geçirir mi?” sorusunu gündeme getirdi ve Özgür Özel’de İYİ Parti’yi ziyaret ederek bu karara dair yeniden değerlendirilmesini rica etti. İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun oy çokluğuyla verdiği karar ise CHP’nin aksi yönde oldu.

İYİ Parti, zamanlamadaki ve dış etkenleri değerlendirmedeki tavırlarıyla ittifak zeminini ortadan kaldırmış oldu. Sonuçtan anlaşıldığı üzere de Genel İdare Kurulu üyeleri mevcut durumu iyi okumuş.

BAŞKA BİR KARAR ÇIKABİLİR MİYDİ?

Üstte sorduğum soruya verebileceğim tek yanıt “Hayır!” olur.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun aldığı karar, parti için alınabilecek tek karardı aslında.

Ama neden?

Hatırlayacağımız üzere yakın dönem siyasetinin en çalkantılı günlerinden birkaçı 3-6 Mart arasındaki süreçtir ve bu dönemin de baş aktörü İYİ Parti idi. O günlerde parti, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına tümden karşı çıkmış ve “Altılı Masa”dan ayrıldığını açıklamıştı. Sonrasında ise gerek kendi tabanından gerekse muhalif seçmen grubundan gelen tepkiler üzerine Kılıçdaroğlu’nun adaylığına onay vermiş ve Altılı Masa’nın üyesi olarak kalmaya devam etmişti. Yerel seçimlerde işbirliği konusu da bu dönemdeki gelişmeleri anımsatır mahiyette.

İYİ Parti’nin, CHP’deki kurultay sürecini önemsemeden yerel seçim stratejisi belirlemesi kararını tekrar gözden geçirmesini gerektirdi. İYİ Parti yönetiminin yerel seçimlere dair süreci takvime koyma hususundaki hatası, muhtemel ittifak olasılığını zayıflatan en büyük faktör oldu. 2023 seçimleri öncesindeki kırılma, İYİ Parti’nin verdiği kararların daha sıkı arkasında durmasını pekiştirdi. İYİ Parti, zamanlamadaki ve dış etkenleri değerlendirmedeki tavırlarıyla ittifak zeminini ortadan kaldırmış oldu. Sonuçtan anlaşıldığı üzere de Genel İdare Kurulu üyeleri mevcut durumu iyi okumuş.

2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti’nin elde ettiği belediye sayısı yalnızca 23 olmuştu; o nedenle kaybedecek pek bir şey yok. Bu durum İYİ Parti’nin yalnız hareket etme konusunda daha atak davranmasında önemli bir nokta.

MEVCUT ARİTMETİK İYİ PARTİ’Yİ NEREDEN ALIR NEREYE GÖTÜRÜR?

2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti’nin elde ettiği belediye sayısı yalnızca 23 olmuştu; o nedenle kaybedecek pek bir şey yok. Bu durum İYİ Parti’nin yalnız hareket etme konusunda daha atak davranmasında önemli bir nokta. Ancak 2024 yerel seçimlerinde, belediye sayısının sabit kalması ya da azalmaması değil; artış göstermesi başarıya dair en önemli gösterge olacaktır.

Şimdi İYİ Parti genel merkezinin yapması gereken en mühim şey, özellikle Anadolu’nun küçük ve orta ölçekli il/ilçelerinde mahalli olarak güçlü isimleri keşfedip aday haline getirmek olacaktır. İYİ Parti için hem Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı dışında ayrı bir çekim noktası haline gelebilmek adına kritik bir seçim süreci İYİ Parti’yi bekliyor.

Hür ve müstakil hareket etmenin İstanbul, Ankara, Bursa gibi metropollerde partinin oyları açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir; ancak Anadolu’da İYİ Parti adına yeni bir potansiyelin ortaya çıkabilmesi mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir