Zühtü Arslan, Erdoğan’a bakarak söyledi: AYM kararına uymak zorundasın

Zühtü Arslan, Erdoğan’a bakarak söyledi: AYM kararına uymak zorundasın

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Can Atalay hakkındaki uygulanmayan AYM kararına ilişkin Erdoğan’ın karşısında konuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, iki kez hak ihlali vermelerine rağmen Yargıtay tarafından yok sayılan Can Atalay kararı sonrası ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı yemin töreninde konuştu. Arslan, “Görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur” dedi.

Zühtü Arslan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sıklıkla bireysel başvuru hakkı ve verilen ihlal kararları üzerinden hedef alınması sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dinleyici olduğu salonda konuşarak “Nihai yetki Anayasa Mahkemesi’ne verilmiştir ve kararlara uymamanın hiçbir yasal temeli yoktur” ifadelerine yer verdi.

Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, nihai yetkinin AYM’ye verildiğini kaydederek “Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ve yorumdan sonra görüş farklılıklarının, yorum farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini ve temeli yoktur” dedi.

‘TEMYİZ MAHKEMESİ DEĞİLİZ, ANAYASAYA UYGUNLUĞA BAKIYORUZ’

Zühtü Arslan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir. AYM toplumun her kesiminden yapılan başvuruları özenle incelemekte ve karara bağlamaktadır. Tüm bu kararlarla birlikte Anayasa koyucunun öngördüğü gibi bireysel başvurunun sorunu ülkemizi hukuk düzeni içinde çözme işleri önemli derecede yerine getirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanım bireysel başvuruyla ilgili olarak yanlış anlaşılan bir hususu bu vesile ile bir kez daha ifade etmek istiyorum.

İlk olarak AYM anayasa şikâyeti olarak da anılan bireysel başvuruda temyiz incelemesi değil anayasaya uygunluk denetimi yapmaktadır. Bu anlamda norm denetiminde olduğu gibi bireysel başvuruda da Anayasa Mahkemesi’nin baktığı herhangi bir anayasal hak veya özgürlüğün ihlal edilip edilmediği hususudur. Ancak norm denetiminden farklı olarak bireysel başvuruda normların yorumu ve uygulanması sonucu tesis edilen kamu günü işlemlerinin anayasallık denetimi yapılmaktadır.

ERDOĞAN, YARGITAY ÜYELERİNE DESTEK VERMİŞTİ

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Gezi Parkı davasından tutuklanan ve 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay’a ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması sonrası bir açıklama yapan Erdoğan, Yargıtay’a destek vererek “AYM birçok yanlışları arka arkaya yapar hale geldi” demişti.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak ‘hak ihlali’ kararı vermişti.

21 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay’a gönderilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir