Almanya’nın yeni ulusalcı partisi…

Almanya’nın yeni ulusalcı partisi…

54 yaşındaki kadın siyasetçi Wagenknecht’in partisi nükleeri savunuyor, göçmen karşıtı ve Rusya’yla daha iyi ilişkiler öneriyor.

Almanya’da Sol Parti’den (Die Linke) ayrılan bir grup, “Akıl ve Adalet için Sahra Wagenknecht Birliği” adıyla partileşiyor. Aşırı sağcı AfD’den de oy çalabileceği düşünülen yeni parti, göçmen karşıtı ve Almanya’nın Ukrayna’ya silah desteğini eleştiriyor.

Parti içi çekişmelerin ve oy kaybının yaşandığı Die Linke’de bölünme konusu iki yıla yakındır gündemdeydi. Uzmanlar, Sol Parti’de son aylarda şiddetlenen krizin temel sebebini, partinin iklim koruma, göç politikası, küreselleşme ve Rusya ile ilişkilerde görüş ayrılığına bağlıyor. Sahra Wagenknecht ve onun yanında yer alan milletvekilleri, iklim koruma politikalarının halka getireceği yükü ağır buluyor, göçün sınırlanmasını istiyor ve Ukrayna ile savaşa karşın Rusya’dan ucuz enerji alınmasından yana görüş bildiriyordu.

Wagenknecht ve dokuz milletvekili, ekim ayında yeni bir parti kuracaklarını açıklamıştı. İlk aşamada Sahra Wagenknecht Birliği adında bir dernek kurulmuştu. Basın toplantısında açıklanan partinin kuruluş bildirisinde ise şu görüşlere yer verilmişti: “Ülke, onlarca yıldır insanların isteklerini gözetmeyen iktidarlar tarafından yönetiliyor. Emek ödüllendirilmedi, emeğin getirileri üst gelir gruplarına, lobicilere dağıtıldı. İnsanlar devlete güvenlerini yitirdi, hiçbir parti tarafından temsil edildikleri hissini taşımıyorlar artık.”

Alman Birinci Televizyonu’nun (ARD) anketine göre Wagenknecht’e en çok destek, yüzde 61 oranıyla faşist parti AfD seçmeninden geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir