Demir eksikliğinde beslenme nasıl olmalı?

Demir eksikliğinde beslenme nasıl olmalı?

Kuru üzüm en önemli bitkisel demir kaynaklarındandır. İçeriğindeki C vitamini ile de demir emilimini arttırır. Kurutulmuş meyvelerin şeker miktarının fazlalığı göz önünde bulundurularak porsiyon kontrolü ile tüketilmelidir.

Demir eksikliği ülkemizde özellikle kadınlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Demir minerali vücudumuzda üretilmediği için dışardan besinlerle alınması gerekmektedir. Özellikle hamile ve emzirenler, büyüme gelişme dönemindeki çocuklar ve düzenli adet gören kadınlarda eksikliği daha sık görülebilmektedir.

Vücudumuzdaki demir alyuvarların yapımı ve oksijen taşınmasında görevlidir. Alyuvarlar kanda oksijeni taşıyan hücrelerdir.  Vücutta demir eksikliği durumunda alyuvarlar yeterli oksijeni taşıyamaz ve enerji üretimi için oksijen eksikliği görülmeye başlanır.

Çeşitli nedenlerden dolayı kişide demir eksikliği görülebilir. Bunların başında kırmızı et yememek, vegan – vejeteryan olmak, yetersiz ve dengesiz beslenme sayılabilir.  Bunların dışında demir emilimini engelleyen gıdaların fazla tüketmek de demir eksikliğine sebep olabilir. Kalsiyum demire bağlanarak demir emilimini azaltır. Yemeklerle beraber yoğurt, süt, ayran tüketimi fazla ise demir eksikliği görülebilir. Bu besinler yemeklerden bir saat sonra tüketilmelidir.

Kalsiyumun tersi etki yaratan c vitamini ise demirin emilmesini arttırır. Özellikle bitkisel demir kaynağı olan koyu yapraklı sebze yemeklerini bol limonlu bir salatayla tüketmek besinlerden alınan demir miktarını arttırmaktadır.

Demir Eksikliği Belirtileri

Yorgunluk,halsizlik

Kalp çarpıntısı

Sürekli uyku hali

Ciltte solgunluk

Tırnaklarda kırılmalar en belirgin belirtilerdendir.

Demir Eksikliğinde Tüketilmesi Gereken Gıdalar

1. KIRMIZI ET

Kırmızı et demir eksikliği tedavisinde tüketilen en önemli besin kaynaklarındandır. Hayvansal bazlı demir kaynakları hem demir denilen ve sindirimi bitkisel demir kaynaklarına göre çok daha iyi olan bir tür içerir.

2. YUMURTA

İçeriğindeki hem demir miktarı ve kaliteli protein kaynağı olması sebebiyle demir eksikliği olan kişilerde kahvaltıda mutlaka tüketilmesi gerekir.

3. KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Koyu yeşil yapraklı sebzeler demir, c vitamini ve folik asitten zengin besinlerdir. Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır.

Ispanak, pazı, roka, maydanoz, kara lahana, brokoli, kereviz yaprağı, tere gibi yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengin gıdalar arasındadır.

4.KURU ÜZÜM, KURU KAYISI

Kuru üzüm en önemli bitkisel demir kaynaklarındandır. İçeriğindeki c vitamini ile de demir emilimini arttırır. Kurutulmuş meyvelerin şeker miktarının fazlalığı göz önünde bulundurularak porsiyon kontrolü ile tüketilmelidir.

Eda Aygan
Latest posts by Eda Aygan (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir