Formula 1’de 2024 sezonu için 7 büyük kural değişikliği

Formula 1’de 2024 sezonu için 7 büyük kural değişikliği

Formula 1 tarihinin en uzun sezonu 7 büyük kural değişikliği bu sene 24 yarıştan oluşacak. 2024 sezonu, spor tarihinin en uzun sezonu olacak ve yıl boyunca 24 devasa yarıştan oluşacak.

Ancak genişletilmiş programın ötesinde, önümüzdeki sezon rekabetçiliği ve sporun genel görüntüsünü artırmayı amaçlayan bir dizi kural değişikliğini de beraberinde getiriyor.

Formula 1 Komisyonu’nun son toplantısında önerilen ve Dünya Motor Sporları Konseyi’nin nihai onayını bekleyen bu değişiklikler, inceleme prosedürleri ve mali düzenlemelerden; sprint formatı ve teknik özelliklere kadar sporun çeşitli yönlerine değiniyor.

Şimdi bu değişikliklerin detaylarına inelim ve 2024 sezonu üzerindeki potansiyel etkilerini inceleyelim.

2024 için önemli kural değişiklikleri

1. Sprint formatı: 2024’te kurallarda yapılacak en önemli değişikliklerden biri de sprint hafta sonu formatı. Sprint yarışı için başlangıç sıralamasını belirleyen Sprint sıralama turları, serbest antrenman seansının ardından Cuma gününe taşınacak.

Sprint yarışı Cumartesi günü yapılacak ve bunu Pazar günü yapılacak ana yarışa zemin hazırlayan geleneksel Grand Prix sıralaması izleyecek.

2024’teki altı Sprint yarışı Çin (19-21 Nisan), Miami (3-5 Mayıs), Avusturya (28-30 Haziran), Austin (18-20 Ekim), Brezilya (1-3 Kasım) ve Katar’da (29 Kasım – 1 Aralık) gerçekleştirilecek.

2. DRS aktivasyonu: Sürücüler artık yarış sırasında DRS’yi iki tur yerine bir tur sonra etkinleştirebilecekler.

3. Güç Ünitesi tahsisi: Takımların 2024 ve 2025’te daha uzun sezona uyum sağlamak için sürücü başına dört güç ünitesi kullanmasına izin verilecek.

4. İnceleme süresi: Takımlar artık bir karara 14 gün yerine dört gün içinde itiraz edebilecek ve özel durumlarda 24 saatlik bir uzatma yapılabilecek.

Takımların ayrıca FIA tarafından belirlenen bir depozito ödemeleri gerekecek ve bu depozito ancak dilekçenin başarılı olması ya da FIA’nın “adaletin bunu gerektirdiğine” karar vermesi halinde iade edilecek.

5. Para cezaları: Kuralları ihlal etmenin bedeli daha ağır olacak. Komiserler artık 250.000 € (~270.000 $) yerine 1 milyon € (~1.080.000 $) para cezası uygulayabilecek.

6. Sermaye harcaması limitleri: Takımlar artık tesislerini geliştirmek için dört yıl boyunca daha fazla sermaye harcaması yapabilecek.

2020’den bu yana sıralamada son dörtte yer alan takımlar (Haas, Kick Sauber, RB ve Williams) ilk 45 milyon dolardan 65 milyon dolara kadar harcama yapabilecek.

Orta sıralardaki takımların (McLaren, Aston Martin ve Alpine) CapEx limiti 58 milyon dolara yükseltilirken, ilk üç takım (Red Bull, Mercedes ve Ferrari) 51 milyon dolar harcayabilecek.

7. Halo çemberi gereksinimleri: Takla çemberi, bir takla kazası durumunda kafayı korumak için şasinin üstüne ve sürücünün kafasının arkasına monte edilen titanyum bir yapıdır. Zhou Guanyu’nun 2022 Britanya Grand Prix’sinin başlangıcında geçirdiği korkunç kazanın ardından geçen yıl yapılan değişikliklere dayanarak, 2024 için halo’nun çok daha sıkı bir yük testine dayanabilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir