Fazla kilolu çocuklarda beslenme önerileri

Fazla kilolu çocuklarda beslenme önerileri

Erişkin dönemde obez olanların 1/3’ünde obezite çocukluk çağında başlamıştır.

Çocuklarda boy kilo oranı düzenli olarak takip edilmeli; tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi yağ, kas ve kemik ölçümü belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Çocuklarda ergenlik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun boy ve kilo gelişimi, hekim tarafından takip edilmelidir.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da zaman zaman fazla kilolarla mücadele etmek zorunda kalabiliyoruz. Temel sağlıklı beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında öğrenilirse ergenlik ve yetişkinlik döneminde sağlıklı kiloda olmak ve bu durumu devam ettirmek kolay olacaktır. Erişkin dönemde obez olanların 1/3’ünde obezite çocukluk çağında başlamıştır.

Çocuklarda boy kilo oranı düzenli olarak takip edilmeli; tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi yağ, kas ve kemik ölçümü belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Çocuklarda ergenlik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun boy ve kilo gelişimi, hekim tarafından takip edilmelidir.

İdeal kilosunun üzerinde olan bir çocuğun neden kilo aldığı tespit edilmelidir. Bunun için gereken testler yapılmalı ve beslenme uzmanı tarafından yaşına uygun, biyolojik gereksinimlerini karşılayan ve doğal içeriklerden oluşan bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun büyüme ve gelişmesine engel olmadan, zayıflama programı değil destekleyici şekilde sağlıklı beslenme ve porsiyon kontrolü öğretilmelidir. 

Çocukluk çağında yağ hücre sayısı artmaya başlar 11 yaşına kadar yağ hücresi oluşmaya devam eder. Bu süreçte beslenmenin nasıl olduğu, yağ hücrelerinin sayısını belirler ve bu sayı sizin hayatınız boyunca değişmez.

YAĞ HÜCRE SAYINIZ YETİŞKİN KİLONUZU ETKİLİYOR

Çocukluk çağında yağ hücre sayısı artmaya başlar 11 yaşına kadar yağ hücresi oluşmaya devam eder. Bu süreçte beslenmenin nasıl olduğu, yağ hücrelerinin sayısını belirler ve bu sayı sizin hayatınız boyunca değişmez. Vücuttaki yağ hücresi sayısı çoğaldıkça, kilo alma durumunda genişleyecek hücre sayısı da artar; yağ hücresi sayısı ne kadar azsa, kilo alma durumunda genişleyecek hücre sayısı o kadar azdır. 

Sağlıksız beslenen, fast food, rafine şeker ve paketli ürün tüketimi fazla olan çocukların vücudundaki yağ hücresi sayısı fazla olacağından, yetişkin bir birey olduğunda alacağı kilo miktarı, sağlıklı beslendiği için yağ hücresi sayısı düşük olan başka bir çocuğa oranla daha fazla olacaktır.

Bu sebeple çocukluk çağını, sağlıklı boy ve kiloda tamamlamak hayat boyu sağlıklı kiloda olmak için altın değerindedir. 

Çocuklar Neden Kilo Alıyor? 

  1. Genetik Faktörler
  2. Ailenin Beslenme Alışkanlıkları
  3. Hormonal Nedenler
  4. Hareketsiz Yaşam Tarzı
  5. Psikolojik Nedenler
  6. Çevresel Faktörler

Çocuklarda Obezite Tedavisinde Neler Yapılmalı? 

  1. Aile İçi Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin 

Çocuklar için beslenme alışkanlıkları, ailelerinden gördükleri sınırlar çerçevesinde oluşmaktadır. Bu sebeple çocuklarının zayıflamasını isteyen aileler, işe kendilerinden başlamalıdır. Bütün aile fertlerinin uygulayacağı kararlar alarak, kilolu çocuk beslenmesi değiştirilebilir.  Eve alınan abur cubur, gazlı içecekler ve fast foodlar yerini sağlıklı sebze, meyve ve taze sıkılmış meyve sularına bırakmalıdır. 

  1. Proteinden Zengin Bir Kahvaltı Edin 

Çocuklarda kahvaltı en çok atlanan öğünlerden biridir. Oysa çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Sabah proteinden zengin yumurtalı bir kahvaltı yapmak günün geri kalanında daha düşük kalori almayı sağlayacaktır. 

  1. Yasak Değil Porsiyon Kontrolü 

Genellikle kilolu çocuklarda anne babalar tarafından ilk olarak çikolata, dondurma, şeker gibi gıdalar yasaklanır. Ancak bir çocuğa yasak koymak o besini daha cazip hale getirecektir. Bu sebeple yasaklamak yerine miktarını ve yeme sıklığını azaltmak daha gerçekçi bir çözüm olacaktır. 

  1. Sağlıklı Atıştırmalıkları Atlamayın 

Çocuklar genelde okul, park gibi yerlerde paketli ürünler, cips, gofret gibi gıdalara fazlasıyla maruz kalırlar. Çocuklarınızı bu gıdalar yerine atıştırmalık olarak çiğ kuruyemiş, taze meyve veya ev yapımı sağlıklı kek, sandviç gibi besinlere yönlendirin. 

  1. Beraber Fiziksel Aktiviteler Yapın 

Kilolu çocuklarda beslenme kadar sporun da önemi büyüktür. Eğer çocuğunuz fazla hareketsiz ise ve spor yapmak istemiyorsa, ailecek gerçekleştirilecek aktivitelere dahil edin. Ailece yürüyüşler yapmak, bisiklet sürmek ya da farklı egzersizler yapmak mümkündür. Çocuğa evde televizyon karşısında değil, dışarıda hareket halinde vakit geçirmesi aşılanmalıdır.

Eda Aygan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir