Türkiye o yumruğu konuşuyor

Türkiye o yumruğu konuşuyor

Dün gece oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçına şiddet olayları damga vurdu. Bitiş düdüğünün ardından saha giren Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, maçın hakemi Halil Umut Meler’i yumrukladı. Yere düşen Meler etrafını saran kişilerce tekmelendi. Yaşananlar büyük tepki çekti. Başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Faruk Koca ve 2 kişi tutuklandı.

Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında MKE Ankaragücü, sahasında Çaykur Rizespor’u konuk etti.  Karşılaşma 1-1 beraberlikle sona erdi.

Ancak Eryaman Stadı’nda oynanan karşılaşmaya şiddet olayları damga vurdu.

Maçın hakemi Halil Umut Meler’in son düdüğü çalmasının ardından saha bir anda karıştı.

Sahaya giren MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, Halil Umut Meler’e yumruk attı.

Aldığı darbeyle yere düşen Meler’e saldırı devam etti. Stadyumdaki özel güvenlik personelinin yetersiz kaldığı olayda hakem Meler, Koca ve etrafını saran kişilerce yerde tekmelendi.

KOCA’YA DESTEK TEZAHÜRATI

Tribünlerden de sahaya giren taraftarlar oldu. Taraftarlara güvenlik görevlileri müdahale etti.

Saldırı sırasında MKE Ankaragücü taraftarının Faruk Koca’ya destek tezahüratlarında bulunduğu duyuldu.

Yüzüne aldığı darbelerle yaralanan Halil Umut Meler’e ilk müdahale saha içinde yapıldı.

Meler ardından yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

 

MELER HASTANEYE KALDIRILDI

Hakem odasına gelen Halil Umut Meler, daha sonra sedyeyle ambulansa, buradan da özel bir hastaneye kaldırıldı.

Meler’in sağlık durumuna ilişkin yapılan ilk açıklamada, “Röntgen ve ileri tetkikleri yapıldı. Beyinden karın bölümüne kadar tomografisi çekildi, hayati tehlikesi yok. Göz çevresinde kanama ve çatlak var.” denildi.

Meler, kafa travması olması sebebiyle gece boyunca takip edildi.

Olay spor dünyası ve kamuoyunda büyük yankı buldu.

“TOKAT ŞİDDETLİ DEĞİLDİ”

Başlatılan soruşturmada Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve iki kişi tutuklandı. Üç kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Koca’nın savcılık ifadesinde “Hakemin vermiş olduğu kararlara sinirlendim, öfkelendim beni tahrik etti. Sözlü tepki gösterecektim sahaya inince sadece tokat attım, şiddetli değildi Meler kendini 5 saniye sonra yere attı.” dediği öğrenildi.

 

LİG MAÇLARI ERTELENDİ

Hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırı sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, olağanüstü toplandı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, olağanüstü toplantının ardından tüm liglerdeki maçların süresiz olarak ertelendiğini açıkladı.

Yaşanan olayı, “Türk futboluna utanç dolu bir yumruk” sözleriyle tanımlayan Büyükekşi, “Bu olaya karışan herkes bunun bedelini ödeyecek.” dedi.

Büyükekşi, yaptığı açıklamada, hakemlerin hedef gösterildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Öncelikle şunun altını çizmek istiyorum. Her fırsatta hakemleri hedef gösteren, bunu yaparken de bu işin sonunun nereye gideceğini göz ardı eden herkes bu gece olanları enine boyuna düşünsün. Hep hakemlerle ilgili konuşanlar, kulüp başkanları, kulüp yöneticileri, hakemleri düşman gösterenler enine boyuna düşünsün. Bu gece Türk futboluna utanç dolu bir yumruk atıldı. Bu olaya karışan herkes bunun bedelini ödeyecek. Hiç kimsenin, hiç kimseye, özellikle de bir hakeme böyle davranma hakkı yok. Bunu kesinlikle ve kesinlikle kabul etmiyorum. Kimse böyle bir şey yapamaz. O yüzden burada alacağımız karar çok sert olacak. Herkes bunun bedelini ödeyecek. Hakemlik şamar oğlanlığı değildir. Biraz sonra yönetim kurulu toplantısı yapacağız. Kamuoyuna da gerekli açıklamayı yapacağız.”

“HAKEMLER HASTANE ÖNÜNDE TOPLANDI”

Yaşananların ardından Meler’e destek olmaya giden hakemler hastane önünde açıklamada bulundu.

Arda Kardeşler, “Yaşananları herkes gördü. Şu anda hakemlik ve futbol konuşacak ve düşünecek halimiz yok. Şu an düşünebildiğimiz tek şey, Halil Umut Meler’in sağlığına ve ailesine bir an önce kavuşması. Sağlığına kavuştuğunda tüm hakemler olarak tekrar bir araya gelerek kendisi ve geleceğimizle ilgili karar vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Mete Kalkavan, “Türkiye’de hakkında iftira atılması, küfür edilmesi, temelsiz yalanlar uydurulması serbest olan tek kurum, hakemlik kurumudur. Tamamen insani olan, hata yapabileceğimiz gerçeği ortadan kalkmıştır. Hiçbir meslek sahibi, mesleğini icra ederken bu kadar hakaret ve müdahaleye maruz kalmamıştır. Hakemlerin sessiz kalmalarının sebebi, iftiralardan korkmaları değil, mesleğe duydukları saygıdandır. Bugün önceliğimiz, arkadaşımızın bir an önce sağlığına ve ailesine kavuşmasıdır.” dedi.

 

ANKARAGÜCÜ KULÜBÜ ÖZÜR DİLEDİ

MKE Ankaragücü Kulübü, Çaykur Rizespor ile oynadıkları maçın ardından yaşanan olaylar nedeniyle spor camiasından özür diledi.

Kulüpten yapılan açıklamada, “MKE Ankaragücü Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadı’nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz.” denildi.

EMRE BELÖZOĞLU SESSİZ KALDI

MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, Trendyol Süper Lig’de Çaykur Rizespor’la 1-1 berabere kaldıkları maçtan sonra “Çok üzgünüm, başka bir şey söylemek istemiyorum.” dedi.

Maçtan sonra MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca’nın hakem Halil Umut Meler’e saldırmasıyla iki teknik adam da basın toplantısında kısa açıklama yaptı.

Emre Belözoğlu, soru almayacağını ve anlayış istediğini belirterek, “Bugün için ne söyleyeyim ki? Sadece çok üzgünüm, başka bir şey söylemek istemiyorum.” diye konuştu.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Saldırıya siyaset dünyasından da tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınadığını belirterek “Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor, şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

ADALET BAKANI: ÜZÜNTÜ VERİCİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada  “Dün gece spor sahalarında görmek istemediğimiz üzüntü verici hadiseler gerçekleşti. Hakeme yönelik saldırıyı kabul etmemiz mümkün değil. Gerekli adli soruşturmayı başlattık.” dedi. Tunç, “6222 sayılı kanunumuz açık. Soruşturma çok yönlü devam ediyor. Görüntüler incelenecek.” diye konuştu.

 

BAKAN BAK: ŞİDDETLE KINIYORUM

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızda görmek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

AKP DİSİPLİNE SEVK ETTİ

Öte yandan AKP, hakem Halil Umut Meler’e saldırıda bulunan eski milletvekili ve MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca’nın ihraç talebiyle disipline sevk edildiğini duyurdu.

AKP’den yapılan açıklamada, MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından Meler’e saldırıda bulunan Koca’nın partiden ihracı istemiyle disipline sevk edildiği, konunun Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) görüşüleceği belirtildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir