TİP: Uyarılara rağmen madenin kapasitesini artırdılar

TİP: Uyarılara rağmen madenin kapasitesini artırdılar

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Altın Madeni sahasında geniş bir bölgede toprak kayması sonucunda yaşanan gelişmeler sonrası siyasi partilerin ve siyasetçilerin konuya ilişkin açıklamaları devam ediyor. Türkiye İşçi Partisi lideri Erkan Baş ve partisinin çeşitli organları yaşanan toprak kaymasında şirketi sorumlu tutuyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) sosyal medya hesabından göçükle ilgili mesaj yayınlandı. Yapılan ilk açıklamada; “Erzincan İliç’teki Anagold Altın Madeni’nde dağın çökmesi sonucunda işçilerin göçük altında kaldıkları belirtiliyor. Can kaybı yaşanmamasını temenni ediyoruz. Mühendisler tarafından çökeceğine yönelik uyarılar yapılmasına rağmen madenin kapasitesini artırmaya devam edenlerin takipçisi olacağız!” denildi.

Ardından TİP PM ve avukat Üyesi Özgür Urfa X üzerinden yaptığı açıklamada daha önce parti tarafından açılan soruşturmaları; “Madendeki siyanür sızıntısıyla ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve diğer parti/kurumların suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31.10.2022’de takipsizlik kararıyla örtbas edildi. Maden patronları ve onları koruyup kollayan yargı, bugünkü felaketin de failidir.” sözleriyle hatırlattı.

Erkan Baş’tan tepki: Şimdi buna kader ya da kaza diyebilir miyiz?

Erkan Baş X üzerinden yaptığı açıklamada “Erzincan’daki göçükte herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyorum. Ayrıca dikkatinizi çekmek istiyorum: 2022 yılının Temmuz ayında bu madenle ilgili partimizin yaptığı suç duyurusuna takipsizlik verdiler; üstüne bu şirketin maden kapasitesini arttırıp 209 milyon TL vergi borcunu da sildiler. Şimdi buna kader ya da kaza diyebilir miyiz? Oysa bu facianın sorumluları olarak patronları ve onların hizmetkarı siyasetçileri saymalıyız. İhmallerin ve sorumluların takipçisi olacak, bu suçta parmağı olan herkesle hesaplaşacağız!” dedi.

Barış Atay’ın Murat Kurum’a verdiği soru önergesi cevaplanmadı

TİP Kent ve Ekoloji Bürosu ise eski milletvekili Barış Atay’ın Anagold Altın Madeni işletmesi olan Çöpler Altın Madeni işletmesinin atık havuzundaki sızıntı iddialarını TBMM’ye taşıyarak verdiği soru önergesini hatırlattı. Barış Atay’ın dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı olan ve şu an 31 Mart Yerel Seçimleri’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayı olan Murat Kurum’a verdiği 4 sorluk önerge cevaplanmamıştı.

İliç’teki altın madeninde toprak kayması: İşçiler göçük altında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir