İliç’teki altın madeninde toprak kayması: İşçiler göçük altında

İliç’teki altın madeninde toprak kayması: İşçiler göçük altında

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında geniş bir bölgede toprak kayması meydana geldi. Göçük altındaki işçiler için çalışmalar devam ediyor. 

İhbar üzerine olay yerine çevre il ve ilçelerden çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Ekipler bölgedeki çalışmalarını sürdürürken, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, toprak altında işçiler olduğunu, kaç işçinin toprak altında kaldığının ise henüz belli olmadığını söyledi. Heyelanın yaşandığı maden sahasında 2010 yılından itibaren çalışmalar sürüyordu.

Vali Aydoğdu: “Göçük altında işçiler var”

Katıldığı canlı yayında konuşan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, net bir bilgi olmadığını ancak toprak altında kalan işçiler olduğunu söyledi. Vali Aydoğdu, “Dışarıda yığınlanan toprağın kayması sonucu, göçük altında kalan çalışanlarımızın ihbarını aldık. Çevre il ve ilçelerden ekiplerle hep beraber İliç’teyiz. Göçük altında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bu sonuçlanınca kamuoyunu bilgilendireceğiz.” dedi.

Şirketten açıklama

Toprak kaymasının yaşandığı maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi, olaya ilişkin bir açıklama yaptı. “Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denilen açıklamada, “Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.” denildi.

Maden daha önce de siyanür sızıntısı ile gündeme gelmişti

Çöpler Madeni 2022 yılında da siyanür sızıntısı haberleriyle gündeme gelmişti. Bölgenin sızıntının ardından temizlendiği belirtilmişti. Şirketin internet sitesinde madenle ilgili şu bilgiler verildi: “Çöpler Madeni, Doğu Anadolu bölgesinde, Erzincan ilinde, İstanbul’un yaklaşık 1100 kilometre güneydoğusunda ve başkent Ankara’nın 550 kilometre doğusunda yer almaktadır. Çöpler Madeni inşaat çalışmalarına 2009 yılında başlanmış, 2010 yılının Aralık ayından itibaren de Çöpler’de altın üretimine geçilmiştir.”

CHP Heyeti bölgeye gidiyor

Cumhuriyet  Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel İliç’te yaşanan kazaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; “Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu’dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir.”ifadelerine yer verdi.

Türkiye İşçi Partisi’den açıklama

Türkiye İşçi Partisi (TİP) sosyal medya hesabından göçükle ilgili mesaj yayınlandı. Yapılan ilk açıklamada; “Erzincan İliç’teki Anagold Altın Madeni’nde dağın çökmesi sonucunda işçilerin göçük altında kaldıkları belirtiliyor. Can kaybı yaşanmamasını temenni ediyoruz. Mühendisler tarafından çökeceğine yönelik uyarılar yapılmasına rağmen madenin kapasitesini artırmaya devam edenlerin takipçisi olacağız!” denildi.

Ardından TİP PM ve avukat Üyesi Özgür Urfa daha önce parti tarafından açılan soruşturmaları; “Madendeki siyanür sızıntısıyla ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve diğer parti/kurumların suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31.10.2022’de takipsizlik kararıyla örtbas edildi. Maden patronları ve onları koruyup kollayan yargı, bugünkü felaketin de failidir.” sözleriyle hatırlattı.

TİP Kent ve Ekoloji Bürosu’nun 2022’de Çöpler Madeni hakkında yayınladığı rapora ulaşmak için tıklayınız. 

​​DEM Parti: “İliç’te yaşanacak her can kaybının sorumlusu iktidar”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir