İliç’teki toprak kaymasına ilişkin kurumlardan açıklamalar

İliç’teki toprak kaymasına ilişkin kurumlardan açıklamalar

Erzincan İliç’te Anagold firmasının çalıştırdığı altın madeninde bugün toprak kayması meydana geldi. Valilikten yapılan açıklamada göçük altında işçiler olduğu bilgisi verildi. 

Pek çok kurum yaşanan toprak kaymasının göz göre göre geldiğini kaydederken daha önce madenle ilgili pek çok kez şikayet olduğu vurgulandı.

TMMOB’dan açıklama: “Facia geliyor dedik”

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. 6 Aralık 2023 tarihinde İliç’de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. Kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve Açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı. İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır ve rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır dedik. Facia geliyor dedik…Facia geldi…Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz.”

<scr

Türk Tabipleri Birliği’nde açıklama: “Şirkete yargı koruması”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından daha önce siyanürle gündeme gelene maden için; “Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır. Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB’nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmalarını umuyoruz” açıklaması yapıldı.

Erinç Sağkan’dan açıklama: “2. Kapasite artışı projesinin felaket riski taşıyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada daha önce yaşanan siyanürle ilgili sürece dikkat çekerek; “14.04.2022 tarihinde, anılan madenin 2. Kapasite artışı projesinin felaket riski taşıdığını, tesise verilen ÇED olumlu kararının deprem riski, su kaynakları ve nehirlerin korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu belirterek olası felaketlere dikkat çekmiştik.Dikkate alınmayan bu uyarımızdan sadece iki ay sonra 28.06.2022 tarihinde toprağımızı, suyumuzu, havamızı zehirleyen büyük siyanür faciasını yaşadık. Bugün ise toprak kayması felaketi ile karşı karşıyayız. Kimsenin zarar görmemesi en büyük temennimiz. Ancak bu yaşanan felaketlerin tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmasıyla göz göre göre geldiğini de bilmemiz gerekiyor.” dedi.

İliç’teki altın madeninde toprak kayması: İşçiler göçük altında

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir