SPD’nin en “Özel” konuğu konuşuyor: “Liebe genossen der SPD!“

SPD’nin en “Özel” konuğu konuşuyor: “Liebe genossen der SPD!“

CHP lideri Özgür Özel, Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) kongresinde konuştu. Özel Almanca yaptığı konuşmasını SPD’nin unutulmaz lideri Willy Brandt’ın sözünü anımsatarak tamamladı: ‘Biz daha fazla demokrasiye cesaret etmek istiyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Olağan Kongresi’nde konuştu. Özgür Özel’in Almanca yaptığı konuşma, kongre salonunda sık sık alkış aldı. Özel, şunları söyledi:

 

“GAZZE’DEKİ DRAMI DURDURMAK İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

“SPD’nin bu Kongresi, Avrupa ve tüm dünya açısından oldukça kritik bir zaman diliminde gerçekleşiyor. Bizler de Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Kurultayımızı bir ay önce gerçekleştirdik. Partimizin ve ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, tam 100 yıldır demokrasi ve sosyal adalet için mücadele eden partimizde, yol arkadaşlarımla beraber ‘Değişim’ diyerek görevimizi devraldık. Sayın Şansölye Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra ‘Zeitenwende’ (dönüm noktası) ifadesini kullanmıştı.

Avrupa ve dünya için gerçekten de bir dönüm noktasındayız. Kıtamız, bölgemiz ve tüm dünya önemli sınamalarla karşı karşıya. Çatışmalar, savaş ve terörün gölgesinde yaşanan insanlık dramları, neoliberal sistemin doğurduğu ekonomik sorunlar, sosyal adaletsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, ırkçılığın ve aşırı sağın yükselişi, göç krizi, küresel iklim krizi… Tüm bu sorun ve tehlikeler eş zamanlı olarak karşımıza çıkıyor, birbirlerini besliyor.

Sosyal demokrat siyasetin, özellikle biz Avrupalı sosyal demokratların ve sosyalistlerin tüm bu sınamalara karşı güçlü ve kararlı yanıtlar üretmesi gerekiyor. (Alkışlar)

Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, insanlığın tüm bu zorlukları aşmasını sağlayacak temel aracın sosyal demokrasi olduğuna inanıyoruz. Bugün Gazze’de yaşananlar, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin yüzyılı aşkın bir süredir savunduğu, insan haklarını, ihtiyaç sahiplerinin refahını ve masumların korunmasını amaçlayan ilkelere aykırıdır. Tam da bu yüzden, bu dramı durdurmak için harekete geçmemiz gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, parçası olduğumuz Sosyalist Enternasyonal ailesinin Başkanı Pedro Sanchez’in ortaya koyduğu tutumu destekliyor, Birleşmiş Milletler kararlarına ve uluslararası hukuka uyulması; sivil ölümlerine yol açan saldırıların derhal durdurulması, ateşkesin kalıcı olarak sağlanması çağrımızı yineliyoruz. (Alkışlar)

CHP ve SPD arasında, Türkiye ve Almanya arasında yeni dönemde artarak büyüyecek dayanışma ve dostluk ilişkileri demokrasi, sosyal adalet ve barış için yürüyen uluslararası mücadelemize daha da güç katacak. Burada SPD’nin unutulmaz lideri Willy Brandt’ın sözünü anımsatmak isterim; ‘Biz daha fazla demokrasiye cesaret etmek istiyoruz.”

 

ÖZEL: CHP VE SPD ALTI AYDA BİR GÖRÜŞECEK

Özel, katıldığı kongrenin ardından ANKA’ya SPD’lilerle ikili temaslarını değerlendirdi. Özel, “CHP ile SPD’nin kurumsal ilişkilerini geliştirme kararı aldık. Bütün Avrupa’da ve dünyada yükselen aşırı sağa karşı, faşizme kayan aşırı sağa karşı hep birlikte çalışma noktasındaki irademizi bir kez daha teyit ettik” dedi.

“Biraz önce kürsü konuşmamda da değindiğim gibi, burada özellikle Gazze’de yaşananların altını çiziyoruz. Elbette Almanya’nın kendi tarihinden kaynaklı İsrail meselesi nedeniyle İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in ortaya koyduğu gibi net bir yaklaşımı olamıyor. Ama Gazze’deki çocukların ve sivillerin hayatına mal olacak bir yaklaşımı kabul etmediğimizi, bunu doğru bulmadığımızı açıkça söyledik. Sosyal demokratlar, sosyalist partiler olarak bir taraf tutacaksak barışın tarafında olmamız gerektiğini söyledik.

Bunun dışında CHP ile SPD’nin kurumsal ilişkilerini geliştirme kararı aldık. Geçmişte denenen ama çok uzun süredir gerçekleşmeyen; heyetlerin altı ayda bir Almanya’da, altı ayda bir Türkiye’de bir araya gelmeleri ile ilgili prensip kararına vardık. Yine gençlik örgütlerimizin yaz kamplarında öğrenci değişimi şeklinde değişimler yaparak birbirleri ile kaynaşmasını ve entegrasyonunun sağlama noktasında fikir birliğine vardık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir