ODTÜ öğrencileri sonuç alana kadar “Şenlik” nöbetinde

ODTÜ öğrencileri sonuç alana kadar “Şenlik” nöbetinde

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), 30 yılı aşkın süredir öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen bahar şenliği ‘güvenlik ve temizlik’ kaygıları öne sürülerek rektörlük tarafından engellendi. Rektörlük, bahar şenliğinin iki güne indirileceğini ve ODTÜ’nün sembolü olan Devrim Stadyumu’nun şenlik programında yer almayacağını duyurdu.

Uluslararası Gençlik Toplululuğu’na (UGT) atılan, mailde güvenlik ve temizlik gerekçe gösterildi. Öğrenciler ise rektörlüğün “Devrim Sahnesi”nde etkinlik yapmak istemediğini belirtiyor. Öğrenciler kendi çözümlerini ilettiklerini ancak herhangi bir  dönüş yapılmadığını kaydetti.

“Şenlik ODTÜ’nün, ODTÜ bizimdir”

ODTÜ öğrenci toplulukları, bu kararın kendilerinden habersiz şekilde alındığını açıklayarak ‘Şenlik ODTÜ’nün, ODTÜ bizimdir’ sloganlarıyla okulda bir süredir eylem düzenliyor. ODTÜ’lülerin talebine CHP, DEM Parti, TİP ve EMEP milletvekilleri de destek oldu. ODTÜ öğrencisi Bilal Yıldız, ELİPS Haber’den Nur Kaplan’a okulda şenlikle ilgili yaşananları anlattı.

“Çözüm odaklı yaklaşmıyorlar”

Uluslararası Gençlik Toplululuğu (UGT) ve Rektörlük arasında bir süre önce şenlik için görüşme olduğunu ancak rektörlük tarafının çeşitli gerekçeler sunarak ‘iletişim kanalları’nı kapattığını belirten Bilal Yıldız, “Bizlere atılan mailde ‘güvenlik’ ve ‘temizlik’ bahane gösterildi. Rektörlük esasen ‘Devrim Sahnesi’ni istemediğini belirtiyor. Bunun üzerine topluluklar ‘ne yapabiliriz’ diye toplandı. Biz kendi çözümlerimizi ilettik. Ancak dönüş yok, iletişim kuramıyoruz. Toplantı almıyorlar, çözüm odaklı yaklaşmıyorlar” dedi.

“Şenlik ‘Devrim Sahnesi’nde yapılmalı”

Okulda şenliğin yapılmasını isteyen onlarca öğrencinin iki kez eylem düzenlediğini ifade eden Yıldız, “Fizik çimlerinde başlayan ve rektörlük önünde sona eren eylemler yaptık. Eylemlerimiz gece nöbetine döndü. Çeşitli milletvekilleri destek olmaya geliyorlar. Bizim isteğimiz, şenliğin her zamanki şekilde ‘Devrim Sahnesi’nde yapılması. Bunun için uğraşıyoruz. Çözümlerimizle gidiyoruz” dedi. Yıldız, şöyle devam etti: “Şenlik ODTÜ öğrencilerinin ördüğü, eşi benzeri olmayan ve hepimizi bir araya getiren bir süreç. Böyle olduğu için rektörlüğün kazancı olmuyor. Rektörlük daha önce 2018 tarihinde ‘Koçfest’ yapmak istemişti. Ona karşı duruldu ve öğrenciler kendi şenliğini yaptı. Sonraki sene ‘olanak yok’ dendi, ‘biz varız’ dedik ve şenliğimizi yaptık. Geçen sene tüm organizasyonu depremzedelere yoğunlaştırmak istememize rağmen yine yaptırmamak yönünde ısrar ettiler.”

“Sonuç alana kadar eylemler sürecek”

Önümüzdeki mayısın ortalarında şenliğin yapılması gerektiğini söyleyen Yıldız, sonuç alana kadar okulda eylemler yapmaya devam edeceklerini ifade etti. “Şenlik herkesin ortak noktası olduğu için birleştirici bir güce dönüştü. Olumlu bir hava var” dedi.

Başkan Hüseyin Can Güner, ODTÜ Rektörü Verşan Kök’le görüştü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir