İsrail soykırım suçundan yargılanıyor! Uluslararası Divan’daki ilk duruşma bitti….

İsrail soykırım suçundan yargılanıyor! Uluslararası Divan’daki ilk duruşma bitti….

Güney Afrika avukatları İsrail’e, Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin “soykırım niyetini kanıtladığı” suçlamasını yöneltti

İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri soykırıma uğrattığına ilişkin iddialar, bugün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda başlanacak soruşturmada hakimler tarafından dinlendi. Güney Afrika tarafından Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD-ICF) açılan davanın ilk duruşması sona erdi.

 

AA FOTOĞRAFLARI KULLANILDI

Güney Afrika hukuk ekibi, Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin Gazze’de çektikleri fotoğrafları da kanıt olarak mahkeme heyetine gösterdi. Söz konusu fotoğraflar arasında Deyr el-Belah kentinde AA muhabiri Mohammed Fayq tarafından çekilen toplu mezardaki defin işlemi karesi de yer aldı.

 

İSRAİL SOYKIRIM NİYETİNİ SAKLAMADI

Güney Afrikalı avukat Adila Hassim yargıçlara “Soykırımlar hiçbir zaman önceden ilan edilmez” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog‘un 7 Ekim saldırısından “bütün bir ulusun sorumlu olduğu” şeklindeki yorumu öne çıkarıldı ve mahkemeye Gazze’de “İncil’deki Amalek’i yok etme emrini yerine getirmek için” sevinçle şarkı söyleyen İsrail askerlerinin videosu gösterildi. Ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘nun İsrail halkına Kral Saul’un Amalek halkının tüm erkek, kadın, çocuk ve hayvanlarını yok etme emrini hatırlattığı video izletildi.

Avukat Tembeka Ngcukaitobi“Açıkça ifade edilen niyet Filistinlilerin yaşamının yok edilmesidir” dedi ve şunları söyledi:

“Hangi devlet soykırım niyetini kabul eder ki? Ancak bu davanın ayırt edici özelliği sessizlik değil, İsrail’de devletin her alanında soykırım söyleminin yinelenmesi ve tekrarlanması olmuştur”

 

İHTİYATİ TEDBİR KARARI İSTENDİ

Lahey’e giden soykırımla ilgili davaların karara bağlanması çok uzun yıllar sürebiliyor. Güney Afrika, bu yüzden Uluslararası Adalet Divanı’nın süreç devam ederken “İsraillilerin Filistinlileri öldürmesini durduracak” önlemler almasını istedi.

Güney Afrika, Divan’dan, İsrail’i “soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya” zorlamak için geçici bir tedbir uygulanmasını istiyor.

Bu tür geçici tedbirler, dava süreci devam ederken durumun daha da kötüleşmesini önlemeyi amaçlıyor.

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir