“Gürcistan bugünden itibaren bir Avrupa devletidir”

“Gürcistan bugünden itibaren bir Avrupa devletidir”

Başbakan Garibaşvili, AB’den ülkesine adaylık statüsü vermesine ilişkin, “Gürcistan bugünden itibaren bir Avrupa devletidir” dedi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Tiflis Hükümet Binası’nda bir basın toplantısı düzenledi ve Avrupa Birliği’nin Gürcistan’a adaylık statüsü vermesi kararını değerlendirdi. Garibaşvili, Gürcistan’ın artık AB’ye aday ülke olduğunu kaydederek, “Gürcistan bugünden itibaren bir Avrupa devletidir, Avrupa ülkesidir.” dedi.

Gürcistan’ın AB ile entegrasyonu yolunda, hükümet olarak özelikle 2012’den beri oldukça yoğun çaba sarf ettiklerini hatırlatan Garibaşvili, AB’nin kararını kutlamak için yarın halkı Tiflis’teki Özgürlük Meydanı’nda düzenlenecek kutlama etkinliğine davet etti.

 

GÜRCİSTAN’IN AB YOLCULUĞU NASIL BAŞLADI?

Gürcistan’ın AB ile ilişkisi 1996’da Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması’nın imzalanması ile başladı. Bu anlaşma 1999’da yürürlüğe girdi. Ardından 2014’te Çok Amaçlı Serbest Ticaret Bölgeleri Anlaşması’nı da içeren AB Birlik Anlaşması geldi. Politik ve ekonomik bağlar güçlenmeye devam ederken Gürcistan vatandaşları AB’nin Schengen bölgesine artık vizesiz seyahat edebiliyor.

 

RUSYA UKRAYNA’YA SALDIRINCA, TİFLİS AB’YE YAKINLAŞTI…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Gürcistan için bir dönüm noktasıydı. Vladimir Zelenski’nin başvuru dilekçesi, AP tarafından desteklenmişti. Her ikisi de Rusya bağlantılı ayrılıkçı bölgelere ev sahipliği yapan Moldova ve Gürcistan da kısa bir süre sonra AB’ye adaylık başvurusunda bulunmuşlardı. Mart 2022’de Fransa tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı, AB’nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafından sunulan adaylık başvurularına ilişkin resmi aşamaları başlattığını bildirdi. 

 

GÜRCİSTAN AVRUPA’NIN KAPISINI ARALADI AMA…

Fakat Gürcistan’ın adaylığı sürecinde AB kararlı ve açık bir tutumda değildi. Haziran 2022’de Başbakan İrakli Garibaşvili, AB Komisyonu’nun, Gürcistan’a “aday ülke” statüsü verilmesi konusunun yeniden değerlendirilmesi önerisini “haksız” bulduğunu ifade etti. Rus ordusuna karşı üç kez savaştıklarını belirten Garibaşvili, Ukrayna ve Moldova’ya yönelik olumlu kararından dolayı sevinç duyduğunu belirtse de, “Ama Gürcistan daha fazlasını hak etti ve bu üç ülke içinde bunu en çok biz hak ediyoruz.” ifadesini kullandı.

 

GÜRCÜLER AB STANDARTLARINDAN UZAKLAR…

Eylül 2023’te Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gürcistan’ın, AB’den adaylık statüsü alabilmesi için “önemli reformlar” gerçekleştirmesi ve “Avrupa değerlerine bağlı kalması” gerektiği uyarısında bulundu. Brüksel, Tiflis’ten özellikle adalet, seçim sistemi, basın özgürlüğü ve oligarklarla mücadele alanlarında reform istiyordu.

 

Kasım 2023’teki AB ilerleme raporu: Ukrayna, Gürcistan ve Moldova için katılım ve müzakere tavsiyesinde bulunuyordu. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “Bugün tarihi bir gün” dedi ve 2008’den bu yana Rusya tarafından kısmen işgal edilen Gürcistan’a AB üyeliği için resmi adaylık statüsü verilmesini tavsiye ettiğini açıkladı.

 

GARİBAŞVİLİ’NİN AB YOLUNDAKİ ZORLUKLARI

Gürcistan’ın kademeli olarak AB için attığı adımlara rağmen geçmişten gelen bariyerler daha hızlı bir entegrasyonun önünde engel oluşturmaya devam ediyor. Hukuk düzeniyle ilgili sorunlar, bağımsız yargının olmayışı, yüksek düzeydeki yolsuzluk ve sosyal sorunlar, hep birlikte daha fazla entegre olmaya engel oluştururken kimi durumlarda sorunlar çok daha şiddetli bir hal alabiliyor.

Demokratikleşmeyle ilintili eksiklerin dışında da Gürcistan ağır bir toplumsal kırılganlıkla karşı karşıya. Yüksek düzeydeki işsizlik Gürcistan’ın yoksul bir ülke olarak kalmasına neden oluyor. Bir karşılaştırma yapılırsa Gürcistan’ın GSYİH’sı, Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi Bulgaristan’ınkinin yarısından az…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir