DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, ülkedeki barış ve demokratik toplum süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Temel, Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecinde heyetler üzerinden değil, bizzat kendisinin aktif rol alması gerektiğini belirtti ve bu yönde gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

Ajansa Welat'a konuşan Temel, DEM Parti İmralı Heyeti'nin 20 Temmuz'daki görüşmesine dair detayları paylaştı. Görüşmede, Öcalan ile devlet heyeti arasında yürütülen 'çerçeve yasa' tartışmalarına İmralı Heyeti'nin de dahil olması gerektiğini ifade eden Temel, 50 gün boyunca temas kurulamamasına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Öcalan'ın da bu eleştirileri haklı bulduğunu aktaran Temel, heyetin İmralı'ya taslakla gitmediğini ancak devletin Öcalan ile görüşmeler yaptığını ve heyetin bu süreçte Öcalan ve İmralı sekreteryası ile değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti.

“Öcalan’ın Süreci Bizzat Yürütmesi Şart”

Temel, Öcalan'ın yasal düzenlemelerle özgürce süreci yönetemediği takdirde önemli sorunların ortaya çıkacağına dikkat çekti. Bu nedenle, Öcalan'ın heyetler aracılığıyla değil, doğrudan süreci yönetebilmesi için gerekli koşulların oluşturulmasının kritik önem taşıdığını vurguladı. Heyetin İmralı temasları sonrası AK Parti'ye yaptığı ziyarete de değinen Temel, PKK'nin kongresinde fesih ve silahlı mücadeleyi sonlandırma kararının ardından Öcalan'ın demokratik siyasete katılımının önünde engel kalmadığını belirtti. Bu durumun, Öcalan'ın statüsünün tanımlanması anlamına geldiğini ve statü konusunun sürecin temel bir eşiği olduğunu bir kez daha vurguladı.

“Herkes Yasada Yer Almalı”

Yeni yasal düzenlemenin kimleri kapsayacağına dair tartışmalara da değinen Temel, Hareket Yönetimi kadrosu ve siyasi nedenlerle sürgün edilmiş herkesin bu yasada yer alması gerektiğini savundu. Dönüşlerin kademeli olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirten Temel, tüm bu adımların hayata geçirilmesinde siyasetin büyük sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.