Savaş, faiz, gözyaşı, kazanç

Savaş, faiz, gözyaşı, kazanç

İsrail’in Şam’daki İran büyükelçiliğine yaptığı saldırı sonrası İran’ın İsrail’e misilleme yapması bekleniyor. ABD, böyle bir saldırı karşısında İsrail’i yalnız bırakmayacağını çok net ifade etti. İnsanlar asırlardır kana doymadı, doyacak gibi de gözükmüyor.Ukrayna, Rusya savaşı tam gaz devam ediyor. Fed faiz indirimi beklentisi sonbahara sarktı.

Dünyada gerilim artıyor; İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran büyükelçiliğine yaptığı saldırı sonrası İran’ın İsrail’e misilleme yapması bekleniyor. Siz bu satırları okurken saldırı gerçekleşmiş olabilir. ABD, böyle bir saldırı karşısında İsrail’i yalnız bırakmayacağını çok net ifade etti. İnsanlar asırlardır kana doymadı, doyacak gibi de gözükmüyor.

Kasım ayında ABD, başkanlık seçimine gidiyor. Bu tür savaş ortamları milliyetçilik duygularını alevlendirip ülkenin mevcut iktidarına seçimde avantaj sağlıyor ne yazık ki. İran gerilimi Biden’ın işine gelecektir. Ukrayna, Rusya savaşı tam gaz devam ediyor. Çin’in Rusya’ya yardım etmesi durumunda ABD, Çin’e yaptırım uygulayacağını açıkladı. 

Faiz toto oynamaya devam;  Euro bölgesinin geçici Mart tüfe oranı açıklandı. Beklenen yılllıkta %2,5 iken gerçekleşme yıllıkta %2,4 oldu. Euro bölgesi %2 enflasyon hedefine oldukça yaklaştı.

ABD Mart ayı tüfesi ise beklentileri aştı. Aylık %0,3 beklenirken %0,4, yıllık %3,4 beklenirken %3,5 olarak gerçekleşti. %2 hedefinin oldukça uzağında. Bu veriler sonrası 11 Nisan toplantısında ECB faizi sabit bıraktı ama, piyasa Haziran ayındaki toplantıda faiz indiriminin olacağına daha çok inanmaya başladı artık. FED toplantısı ise 1 Mayıs ‘da gerçekleşecek. Fed faiz indirimi beklentisi sonbahara sarktı. 

ABD ekonomisi bir yıldır yumuşak iniş beklentisi içindeydi ancak piyasalar artık inemeyeceğini düşünmeye başladı. Euro bölgesinde ise resesyon riski oldukça canlı. Bu durum doları diğer paralar karşısında güçlendirmeye, ABD tahvillerine de satış getirmeye devam ettirdi. 

Faiz toto oynanmaya devam ediyoruz. Fed faiz indirimi yapacak mı? Bir defa mı, iki defa mı indirim yapacak? ECB Haziran ayında indirim yapacak mı? Dört defa mı, aralıklı mı yoksa peş peşe mi yapacak? Fed faiz indirimi ışığını yakmadıkça ECB de faiz indiriminde tutumlu olacaktır diye tahmin ediyorum. 

Emtia fiyat artışları; Üretim arzı kısıntıları ve jeopolitik riskler yüzünden dünyada petrol ve kıymetli maden fiyatları artış eğiliminde. Ancak, emtia fiyatlarındaki hareketlilik bu emtialarla sınırlı kalmıyor. Son zamanlarda bakır, demir cevheri gibi emtialarda da hareketlilik başladı. Emtia fiyatlarındaki artış dünya enflasyonunu olumlu etkilemeyecektir.

Mehmet Şimşek hafta içi, “Dünya bankasından üç yıl içinde 35 milyar dolar borç alabileceğini” açıklayınca gündemimiz bir anda bu konuya döndü. Dünya bizi bizden daha çok düşünüyor diyen de olabilir, bizi sömürecekler diyen de olabilir. Sonuç olarak petrolü hariç tutarsak bölgenin en büyük ekonomisi Türkiye. Böyle büyük bir ekonominin düşmesi dünya ekonomisine zarar verir.

BÖYLE BİR EKONOMİNİN DÜŞMESİ DÜNYA EKONOMİSİNE ZARAR VERİR

Türkiye’de gündem Dünya Bankası; Mehmet Şimşek hafta içi, “Dünya bankasından üç yıl içinde 35 milyar dolar borç alabileceğini” açıklayınca gündemimiz bir anda bu konuya döndü. Haber yeni değildi üstelik. Ekim 2023 ayından beri Dünya Bankasının Türkiye’ye sağlayacağı yatırım kredisini 18 milyar dolar artırıp 35 milyar dolara çıkaracağı biliniyordu. Dünya bizi bizden daha çok düşünüyor diyen de olabilir, bizi sömürecekler diyen de olabilir. Sonuç olarak petrolü hariç tutarsak bölgenin en büyük ekonomisi Türkiye. Böyle büyük bir ekonominin düşmesi dünya ekonomisine zarar verir. 

Yine de ne küçük görmek ne de abartmak gerekir. Dünya Bankası kredisinin güzel yanı finansal kredilere göre daha ucuz ve daha uzun vadeli olması. Ayrıca krediyi sana verip “ne yaparsan yap” demiyor. Bir projeye veya yatırıma destek sağlıyor. Proje ve yatırım tamamlandıkça krediyi peyderpey veriyor. 

Abartılacak bir şey mi? Finansal açıdan değil. Eylem Ünal’ın dediği gibi, Türk bankaları sıfır maliyetle 56,5 milyar dolarlık kaynak sağlıyor devlete de ne oluyor? 

Dolarda yukarı hamle devam etti. Ancak doların gücü tüm para birimlerine karşı, sadece TL ye karşı değil. Bu hafta 32,50 direnç. Üstüne çıksa bile haftayı bu seviyenin altında kapatabilir. 31,95 lirada desteğine kadar sarkma yaşasa da 32 üstünde kapanış yapma olasılığı daha yüksek.

DOLARDA BU HAFTA DİRENÇ 32,50

Dolar/TL; Dolarda yukarı hamle devam etti. Ancak doların gücü yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı tüm para birimlerine karşı, sadece TL ye karşı değil. Bu hafta 32,50 direnç. Üstüne çıksa bile haftayı bu seviyenin altında kapatabilir. 31,95 lirada desteğine kadar sarkma yaşasa da 32 üstünde kapanış yapma olasılığı daha yüksek. Şimdilik zor gözüküyor ama sürprizlerde 30,75 görebilir.

Bist100; ABD enflasyonu ve jeopolitik artan riskler ABD ve Avrupa borsalarında kar realizayonlarına yol açıyor. Bist de 10250 teknik ve 10000 psikolojik direncini bu yüzden aşmayı denemiyor bile. Dünya borsaları düşerken biz bayram tatilindeydik. 9450 puan civarına kadar gevşeyerek haftaya başlayabiliriz.

Dolar endeksi; ABD’nin  güçlü ekonomik olumlu verilerine, beklenti üstü gelen Mart tüfesi de eklendi. Ortadoğu’da artan jeopolitik riskler de eklenince dolar güçlü durmaya devam ediyor. 103,85 ile 105,90 puan arasında oyalanacak diyordum ama geçen hafta direk 105,90 direncini zorladı. Kırarsa 108 puana kadar gidebilir. 

ABD (10 yıl) Tahvil; Dolar endeksini etkileyen faktörler tahvil faizlerini de etkiliyor doğal olarak. Önceki hafta %4,30 direncini kırmıştı. Bu hafta da %4,52 den kapadı. %5,10 direnci hedef haline geldi ki, hiç hoş bir gelişme değil. Haziran 2007 tarihinden sonra Ekim 2023 ayında bu seviyelere hareket etmişti ama sonrasında gevşemişti. 

Eur/Usd; Doları güçlü tutan etkiler artınca Euro, dolar karşısında sert değer kaybedip 1,0635 desteğine kadar indi. Dolar endeksi 108 puana doğru hareketine devam ederse paritenin 1,0470 seviyesini görmesi sürpriz olmayacaktır. 1,0470 ise sanki Euro ya dönme yeri gibi duruyor henüz kesin olmamakla beraber.

Bitcoin; Beş hafta önce; “Balon olabilir. Eğer öyle ise üç, dört hafta  67000 dolar ile 75000 dolar arasında oyalanıp mal çıkmaları gerekir.” tahmininde bulunmuştum. Oyalanma süresi bitti ya da bitmek üzere. Gevşeme olasılığı çok daha kuvvetli. 64720 dolar altı ilk, 62130 dolar altı kapanış ikinci sat sinyali. 61850 dolar altı haftalık kapanış ise geçmiş olsun demek olabilir. 

Altın/ons;  Geçen hafta; “2365 ve 2530 dolar direnç. Hedef 2900 dolar.” tahmininde bulunmuştum. 2431 dolardan satış geldi ama 2330 desteğinin üstünde kapadı. “Fed faiz indirmiyor” bahanesi kar satışına yol açtı. ECB ve BoE yaz ile faiz indirimine başlayacak büyük olasılık. FED ise en geç sonbahar da başlayacaktır. Beklenti alınır, gerçekleşme satılır. Faiz indirimi halen bir beklenti. ABD tahvil faizlerinin yukarı gitmesi altına ve borsaya satış getiriyor doğal olarak. 2075 dolar aşağı kırılmadığı müddetçe 2530 ve 2900 dolar hedefte. 

Gümüş; Üç hafta önce, “26,30. geçerse 30 dolara kadar önünde bir engel yok gibi” tahmininde bulunmuştum. 30 dolara yaklaşınca ABD tahvillerininde etkisiyle kar satışı geldi. İki haftada dolar bazında %20  prim yapmıştı sonuçta. Haftayı 27,48 dolar desteğinin üstünden kapatmayı başardı yine de. 26,25 dolar aşağı kırılmadığı müddetçe  35,35 dolar, 43 dolar ve 49 dolar hedefte. 

Petrol; Jeopolitik riskler ve arz kısıntısı filan tamam da, sanki babalar bu ürüne yatırım yapmış gibi. Geçen hafta bir miktar kar satışı gelse de artık 87 doların altı zor görülüyor. 87 ile 92 dolar arasında oyalanıp 100 dolara gitme olasılığı oldukça arttı. 

Dünya Emtia Endeksi; Kıymetli madenler ve petrol ürünlerinde başlayan fiyatlanma bakır ve demir cevheri gibi diğer emtiayı da yukarı itiyor. Şubat sonu 95 puan altını gören endeks geçen hafta 102 puan direncini kırıp üstünde kaldı. 106,80  ve 110 puan artık hedefte.

Murat Kartalkaya
Latest posts by Murat Kartalkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir