İstanbul Havalimanı’nda kargo uçağı gövde üzerine iniş yaptı

İstanbul Havalimanı’nda kargo uçağı gövde üzerine iniş yaptı

İstanbul Havalimanı’nda bir kargo uçağı, ön iniş takımı açılmayınca gövde üzeri iniş yaptı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İstanbul Havalimanı’nda FEDEX şirketine ait kargo uçağının iniş takımları açılmadı. İniş takımları açılmayan uçak gövde üstü iniş yaptı. Olayda ölen yada yaralanan olmadığı öğrenildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: “Araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, “Fedex Havayolları’na ait N110FE tescil işaretli, Boeing 763 tipi hava aracı, saat 07:55 lokalde pilot ifadesine göre hidrolik arızası nedeniyle ön iniş takımının açılmadığı bilgisini İstanbul Havalimanı ATC ünitesine bildirmiş ve 08:17 lokalde ön iniş takımı kapalı vaziyette 16R pistine iniş yapmış ve pist içerisinde kalmıştır” denildi.

Yapılan açıklamada ölen yada yaralanan olmadığı vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı: “Havalimanına iniş yapan uçağa Havalimanı Kurtarma ve Yangınla mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş olup, pist notamlanmıştır. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır. Başkanlığımız tarafından uzmanlar görevlendirilerek araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır.”

İGA’dan açıklama yapıldı

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’dan kazaya ilişkin yapılan açıklamada, Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndan gelen FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi kargo uçağının teknik bir nedenden dolayı ön iniş takımları açılmadan hava trafik kontrol kulesinin yönlendirmesi başarılı bir iniş yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “Gövde üzeri kontrollü iniş öncesi, pistte hazır bekleyen ARFF ekiplerinin uçağa anında müdahalesiyle hiçbir can kaybı yaşanmadan kaza kontrol altına alınmıştır. Olay sonrası sadece 16R pisti geçici süreliğine hava trafiğine kapatılmıştır. ARFF ekiplerinin, uçağın güvenli bir alana taşınması ve pistin uçuş trafiğine açılmasına yönelik çalışmaları sürmektedir. Yedek pistler dahil olmak üzere tüm diğer pistlerde uçuş trafiği ve operasyon sorunsuz bir şekilde devam etmektedir.”

Serap Yazıcı soru önergesi vermişti

Saadet Partisi grubundan, Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, 22 Nisan’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle uçuş güvenliğine dair soru önergesi vermişti.

Serap Yazıcı Özbudun’un soruları

“Türk Havayolları’na ait TK 2658 sefer sayılı Boeing B737-800 uçağı 20 Nisan 2024’te İstanbul Havaalanı’ndan Sivas seferini yapmak üzere havalandıktan kısa bir süre sonra kokpit camının çatlaması nedeniyle İstanbul Havaalanı’na zorunlu iniş yapmıştır.

  1. Yukarıda belirtilen seferi yapmak üzere havalanan ve camı çatlayan uçağın periyodik bakımları ve kontrolleri yapılmış mıdır? Sözü geçen uçağın en son bakım ve onarım tarihi nedir?
  2. Söz konusu hadise uçağın çok daha yüksek bir irtifada olduğu sırada gerçekleşseydi ortaya çıkması muhtemel riskler neler olacaktı? Bu tür riskleri önlemek için THY ne tür tedbirler almaktadır?
  3. Kamuoyunda Boeing üretimi olan uçakların risk oluşturduğuna dair haberler sıklaşırken THY filosunda yer alan Boeing tipi uçaklar gerekli bakım, onarım gibi süreçlerden geçirilmekte midir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir