Süper Kupa finaline ne oldu?

Süper Kupa finaline ne oldu?

2023 Süper Kupa finali, Suudi Arabistan’da yapılacaktı, ancak anlaşmazlıklar nedeniyle ertelendi, uluslararası tartışmalara yol açtı.

Kimse Suudi Arabistan’da düzenlenecek bir spor etkinliğinin hemen hemen her anına tanık olacağımızı ve bu spor etkinliğinin iki ülke arasında diplomatik, Türkiye kamuoyunda ise politik bir geceye dönüşeceği düşünmüyordu. 2023 yılının son günlerinde Galatasaray ve Fenerbahçe spor kulüpleri arasında oynanması beklenen Turkcell Super Kupa final maçı olaylı bir gecenin ardından yapılamadı.

Ne olmuştu?

TFF’nin “2022-2023 Sezonu Süper Lig Şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe arasındaki 2023 Turkcell Süper Kupa müsabakası, 29 Aralık 2023 Cuma günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanacaktır. Al-Awwal Park (Kral Suud Üniversitesi) Stadyumu’nda yapılacak maç saat 20.45’te başlayacaktır.” duyurusuyla Türkiye’de yapılan bir kupa yurtdışına taşınmıştı.

Ancak hem kupa finalinin yurtdışa taşınması hem de Suudi Arabistan’da yaşanan bazı olaylar pek çok yurttaşın tepki göstermesine neden oldu. Peki bu olaylar neydi ve maçın ertelenmesine giden süreçte neler oldu?

TFF ve Suudi Arabistan yetkilileri, söz konusu müsabakanın bir milli maç olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti´nin 100. yılı olması dolayısıyla İstiklal Marşı okunması ve Türk bayraklarının kullanılmasına yönelik uzlaşıya vardı.

Süper Kupa’da kriz “geliyorum” dedi

Kulüpler, maçın hemen öncesinde takımların sahaya ısınmak için Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkma ve üzerlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartları açma taleplerinin TFF ile Suudi yetkililer arasında daha önceden yapılan protokole eklenmesini talep etmişlerdi. Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşma ile uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemişti.

Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa maçı, yerel yetkililerin ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ pankartı ve Atatürk tişörtlerine izin vermemesi sonrası büyük bir krize dönüştü.

Gün sonunda TFF ve kulüpler ortak yazılı bir açıklama yaparak şu sözleri kaydetti: “Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz.”

Alkışlar, tepkiler, yargı dağıtanlar ve unutulan final

Tüm bu gelişmelerden sonra Suudi Arabistan’a karşı aldıkları tutum sebebiyle pek çok kesim kulüpleri ve TFF’yi tebrik etti, pek çok kesim uluslararası ilişkilerin bozulacağını söyledi, birçokları da “kabul ederken akılları neredeydi” diye bunların en baştan düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Günlerce spor programlarını konu olan olayda pek çok siyasi isim de birbirinden farklı tepkiler gösterdi.

Üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen Süper Kupa finali hala oynanmadı ve artık yeni bir tarih de konuşulmuyor. Olayların daha alevi üstündeyken konuşulan tazminatlar, uluslararası yaptırımlara ne olduğu ise başka bir merak konusu.

Riyad’da oynanacak Süper Kupa iptal edildi

Süper Kupa ve Mağaradakiler

Ismahan Simge Sarı
Latest posts by Ismahan Simge Sarı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir