Volkan Demir: “Türkiye en az 330 milyar dolar doğrudan yatırımı kaçırdı”

Volkan Demir: “Türkiye en az 330 milyar dolar doğrudan yatırımı kaçırdı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Türkiye’ye olan siyasal ve ekonomik güvenin her geçen gün azaldığını ve bunparalel olarak doğrudan yabancı sermaye girişlerinin de düştüğünü belirterek, “AKP hükümetinin Türk milletine en az 330 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı borcu vardır. Doğrudan yatırım çekemeyen hükümet ülkeyi sıcak paraya mahkum bırakmıştır” dedi.

Volkan Demir, Türkiye’ye olan siyasal ve ekonomik güvenin her geçen gün azalmakta olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Ekonomik Özgürlük Endeksinde Gabon ve Fas’ın ardından 103’üncü, Demokrasi Endeksinde Gambiya’nın ardından 102. sırada bulunduğu bilgisini paylaştı.

Volkan Demir şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye’ye Dünya ortalaması kadar doğrudan yabancı sermaye çekebilseydi 490 milyar dolar, OECD ortalaması kadar çekebilseydi 598 milyar dolar yatırım çekilmiş olacaktı. Bu durumda bu haliyle Türkiye en az 330 milyar dolar doğrudan yatırımı kaçırmış durumdadır.

2023 yılında Türkiye, sadece 10.6 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekebilmiştir. Bu, Dünyada 2023 yılındaki 1.36 trilyon dolar doğrudan yabancı sermaye hareketinin sadece binde 8’i kadardır. Türkiye’ye gelen sermayenin yaklaşık % 34’ünü yabancıların gayrimenkul alımları, yaklaşık %18”ini Türkiye de mukim yabancı sermaye şirketlerinin yurt dışından borçlanmaları, yaklaşık % 25’ini hizmet sektöründeki yatırımlar oluştururken, toplamın sadece % 23 ünü sanayi ve tarım sektörleri oluşturmaktadır. Diğer taraftan mevcut tesislerin satın alınmaları dışında yabancı sermayenin sıfırdan yatırımları (yeşil yatırımlar) neredeyse durma noktasına gelmiştir.

Türk firmalarının yurt dışındaki doğrudan yabancı sermaye stoğu 62 milyar dolara ulaşmıştır. Giren ve çıkan sermaye arasındaki fark hızla azalmaya başlamıştır.

2023 yılında Türkiye’ye 10.6 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye gelirken; 5.8 milyar dolar doğrudan Türk sermayesi yurt dışına çıkmıştır. Türkiye’den çıkan sermaye gayrimenkul ve borçlanma miktarı dışındaki doğrudan yabancı sermaye girişinin (5.6 milyar dolar) üstündedir.

‘YATIRIM SERMAYESİ GİRİŞLERİ YÜZDE 42 AZALDI’

2024’ün ilk çeyreğinde, Türkiye’ye net 1.2 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girerken bunun yaklaşık 800 milyon doları yabancılara gayrimenkul satışı olmuştur. 2024 ilk çeyreğinde yatırım sermayesi girişlerinin toplam hacmi geçen yılın aynı dönemine göre (2.1 milyar dolar) %42 oranında bir azalışı işaret etmektedir.

‘TÜRKİYE’YE SİYASAL VE EKONOMİK GÜVEN HER GEÇEN GÜN AZALIYOR’

Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının, %59’u Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri olmak üzere, %80’i gelişmiş demokratik ülkelerden geldiği görülmektedir.  Ekonomik Özgürlük Endeksinde Gabon ve Fas’ın ardından 103’üncü, Demokrasi İndeksinde Gambiya’nın ardından 102. sırada bulunan ve diğer bir çok global  ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmişlik endeksinde hızla son sıralara gerileyen, ekonomisi günlük kararlarla yönetilen  Türkiye’ye olan siyasal ve ekonomik güven her geçen gün azalmakta ve bunu paralel olarak doğrudan yabancı sermaye girişleri hızla rakamsal ve oransal olarak düşüş göstermekte, tam aksi önde Türk sermayesi artan bir hızla yurt dışına çıkmaktadır.

Diğer taraftan daha kısa bir süre önce demokratik düzene geçmiş olan Çek Cumhuriyeti (%67), Polonya (%40), Macaristan (%60), Romanya (%38), Bulgaristan (%63) gibi doğu Avrupa ülkeleri bile yabancı sermaye çekme konusunda (stok/GSYİ) Türkiye’nin çok önüne geçmişlerdir.”

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir