Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitki üretiminde lokomotif ürünlerinden olan kekik, uluslararası pazarlardaki üstünlüğünü pekiştiriyor. Denizli'de yoğun bir şekilde devam eden hasatla birlikte toplanan kekiğin önemli bir kısmı, başta ABD ve Orta Doğu olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'de yıllık kültür kekiği üretimi 20 ila 25 bin ton arasında değişiyor. Bu üretimin büyük bir dilimi, yani %85-90'ı Denizli, Manisa, Uşak ve Kütahya gibi illerde yoğunlaşıyor. Sektörün lider illerinden Denizli ise 10 bin tonun üzerindeki üretimiyle öne çıkıyor.
Denizli'deki işletmelerde ayda ortalama 150 ton kekik işlendiğini dile getiren bölge işletmecisi İsmail Kaya, üretimin büyük çoğunluğunun ihracat odaklı olduğunu belirtti. Kaya, yıllık yaklaşık 200 ton kekik ve 20 ton civarında kekik yağı ihraç ettiklerini, bu ihracatta ABD ve Orta Doğu pazarlarının büyük paya sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'ye her yıl yaklaşık 70 ton çörek otu yağı gönderdiklerini de ekledi.
Denizli'nin çeşitli ilçelerinde kekik hasadı sürerken, üreticiler kaliteyi en üst düzeyde tutmak için titizlikle çalışıyor. Hasat edilen kekikler, kurutma, ayıklama ve sıkı kalite kontrol süreçlerinden geçirilerek dünya pazarına sunulmaya hazır hale getiriliyor. İsmail Kaya, kekiğin Denizli'de binlerce ailenin geçim kaynağı haline geldiğini ve Türk kekiğinin küresel ölçekte güçlü bir marka kimliği kazandığını ifade etti.
Uzmanlar, kekik bitkisinin az su tüketmesi ve kuraklığa karşı gösterdiği dayanıklılık sayesinde, iklim değişikliğinin etkilerinin belirginleştiği günümüzde alternatif tarım ürünleri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Artan küresel talep ise üreticileri kekik ekim alanlarını her yıl genişletmeye teşvik ediyor.

