CHP Grup Başkanı Özgür Özel, parti içinde yaşanan gelişmelerin ardından yeni bir siyasi oluşumun temellerini atmak üzere kritik toplantılar gerçekleştirdi. Mutlak butlan kararıyla görevleri sona eren Parti Meclisi (PM) üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (CAO) Yürütme Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Özel, yeni partinin kuruluş aşamasındaki yol haritasını masaya yatırdı. Bu toplantılar dizisi, 11.00'de TBMM'de düzenlenecek kapalı grup toplantısıyla devam edecek.

Özel'in yoğun mesaisi dün de sürdü. Çankaya'daki bir otelde, görevden alınan 74 il başkanından 52'si ile bir araya gelen Özel, ardından TBMM'de milletvekilleriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Dün sabah saatlerinde ise, 39'uncu Olağan Kurultay'da seçilen ancak mutlak butlan kararı nedeniyle görevleri sona eren PM üyeleriyle buluştu. Toplantı girişinde yeni partinin ismi ve logosuna dair soruları yanıtsız bırakan Özel, yaklaşık üç saat süren görüşmede, hukuki süreçlere ilişkin bilgilendirme yaptı ve üyelerin görüşlerini dinledi. Toplantıda, yeni partiye geçişin güçlü bir şekilde desteklendiği ancak sürecin zamana yayılması yönünde de görüşlerin bulunduğu belirtildi.

PM toplantısının ardından Özel, mutlak butlan kararıyla geçersiz sayılan 39'uncu Olağan Kurultay'da oluşturulan CAO Yürütme Kurulu üyeleriyle de bir araya geldi. Son olarak, seçilmiş Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle de görüşen Özel'in toplantıları hafta boyunca sürecek. Bugün saat 11.00'de TBMM'de yapacağı kapalı grup toplantısının ardından, 24 Temmuz Cuma günü yeni partinin kuruluşuna dair en kapsamlı toplantı gerçekleştirilecek. Parti kuruluşu için resmi başvuru ise 27 Temmuz Pazartesi günü İçişleri Bakanlığı'na yapılacak.

Kurmaylar, partinin kuruluş nedenini "teknik bir kuruluş" olarak tanımlarken, asıl siyasi oluşumun zamanla şekilleneceğini belirtti. Değişim iradesinin kendilerini birinci parti yaptığını vurgulayan kurmaylar, bu anlayışın yeni partide de devam edeceğini ifade etti. Seçime kadar örgütlenmeyi tamamlamak ve seçime girebilmek amacıyla bu adımın atıldığını belirten kurmaylar, Siyasi Partiler Kanunu gereği kuruluş kurultayının en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

Öte yandan, Yargıtay'ın mutlak butlan dosyasındaki tedbir kararını kaldırması ihtimaline karşı da hazırlıklı olunduğu öğrenildi. 39'uncu Olağan Kurultay'da seçilen 80 kişilik PM'den milletvekili olmayan isimlerin yeni partiye geçmeyeceği, böylece eski yönetimin göreve iadesi durumunda karar verici çoğunluğun CHP içinde kalmasının hedeflendiği belirtildi. Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın haberine göre, yeni partinin kurucular kurulunda yer alacak milletvekillerinden imzaların toplandığı ve bu vekillerin bugün toplu olarak istifa etmelerinin beklendiği bildirildi.