Fırtınada kaybolan Kafkametler gemisine ne oldu? İşte iddialar…

Fırtınada kaybolan Kafkametler gemisine ne oldu? İşte iddialar…

Bu sabah 12 mürettebatıyla birlikte Ereğli açıklarında kaybolan kuru yük gemisinden haber alınamıyor. Battığı düşünülen geminin önce limanda karaya oturduğu, sonra acil durum merkezinden yardım istediği, ancak ihmal ya da gecikme nedeniyle açığa sürüklendiği söyleniyor. Yeni Arayış tepkileri ve iddiaları derledi…

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde şiddetli fırtına nedeniyle liman açığında bekleyen ‘Kafkametler’ isimli kuru yük gemisinden haber alınamıyor. Türk bandıralı geminin Rusya’dan geldiği ve 12 mürettebatı olduğu öğrenildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle gemi ile irtibat kurulamazken, 12 kişinin durumu hakkında bir bilgiye ulaşılamadı.

 

“KÖTÜ HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE TEMAS SAĞLANAMIYOR”

Kaptan tarafından sürüklendiği rapor edilen geminin Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) bir EPiRB sinyali gönderdiği, daha sonra ne gemiye ne de denizcilere ulaşılamadığı bildirildi.

Denizcilik Genel Müdürlüğü ise Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Bugün saat 10.29’da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM’ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ’de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür. Gemi kaptanının olaydan önce K. Ereğli askeri mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği bilgisi alınmıştır.”

“Gemi ile geçen sürede temas kurma çalışmalarından bir sonuç alınamamış ve gemi personeli ile herhangi bir görüşme sağlanamamıştır. Anılan bölgeye, kötü hava şartlarından ulaşmak ya da yakından görsel temas sağlamak mümkün olmamaktadır.”

“Hava müsaitliğine göre hava ve deniz unsurları ile arama ve kurtarma faaliyetlerine devam edilecektir. Temruk Rusya’dan aldığı 1542 ton feerosilikon yükünü Aliağa’ya getirmek üzere sefere çıkan gemide 12 personel bulunmaktadır.”

 

İddialara göre, mendireğe yanaşıp yardım istemesine rağmen geminin kurtarılamaması ve fırtınada açığa sürüklenip kaybolması üzerine Denizcilik Genel Müdürlüğü ve liman yönetimi tepkilerin hedefi oldu.

Turkish Straits (@Turkish_straits) adlı bir hesap, öğleyin saat 12.49’de “Askeri liman rıhtımındaki Kafkametler Gemisi karaya oturdu. Kimse yardıma gitmedi henüz. Durumları nedir?” diye sordu. Bu hesaptan paylaşılan bir tweete göre, geminin yardım çağrısına “denize çıkamıyoruz” yanıtı verildi.

 

Bu arada başka bir hesap, “MV Kafkametler, Karadeniz Ereğli askeri liman mendireğine oturdu ve acil durum anonsu geçti, kırılmış olabileceği yüksek ihtimal, mürettabata ulaşabilen var mı?” sorusunu sordu.

https://twitter.com/PopikliVet/status/1726233143684854178

 

Ardından @gemitrafik adlı bir hesap limanın içinde dolaşan bir römorköre dikkat çekti ve gemiden haber alınamadığı söyleyen Denizcilik Genel Müdürlüğü’nü eleştirdi.

“Bu gün Ereğli Limanı içinde 24m’lik MED XXIV römorkörü askeri mendirek içinde aşağıdaki resimde görülen manevraları yapmış. En son 6 saat önce mendireğin ucunda sinyal veren KAFKAMETLER için mi? Başka bir amaçla mı? @denizcilikgm bu römorköre sormamış mı ne oluyor orada diye??”

 

Öte yandan şiddetli fırtınanın etkisiyle mendireğin bir bölümünün yıkıldığı görüntüler de sosyal medyaya düştü. @orsayakası adlı bir hesaptan paylaştığı bilgiye göre limanın kuzey mendireği yıkıldı…

https://twitter.com/orsayakasi/status/1726234013814431888

 

Kafkametler’in kaybolmasına bir tepki de Depo, Liman, Tersane ve Gemi İşçileri Sendikası’ndan (DGD-SEN) geldi. DGD-SEN, geminin kötü hava koşullarına rağmen sefere yollandığını vurguladı, denetim çağrısı yaptı:

“Türkiye bayraklı KAFKAMETLER gemisi ve gemi işçilerinden haber alınamıyor. Denizcileri bu hava koşullarında seyre zorlayan, kâr hırsı ile hayatlarını yok sayan şirketleri kim denetleyecek? Acil Epirb sinyali bulunarak arama kurtarma çalışmalarına başlanmalıdır. Takipçisiyiz!”

https://twitter.com/DGDSEN/status/1726250934739570893

 

EPİRB SİNYALİ NEDİR?

EPİRB sinyalinin gönderilmesi için geminin batması veya gemiyi terk etmeyi gerektiren batmaya benzer bir durumun meydana gelmiş olması gerekmektedir.

EPİRB cihazı tecrübesiz bir personel tarafından kolayca kullanılabilir. Yanlışlıkla çalışması önlenecek şekilde üretilmiştir. 10 metre derinlikte 5 dakika süre ile çalışır. Su altından yüzeye çıktığında otomatik olarak çalışmaya başlar. El ile çalıştırılıp devre dışı bırakılabilir. Kolay görünür bir renkte ( turuncu/sarı ) üretilirler. Karanlıkta görülebilmesi için ışıkla donatılmıştır. Düz denizde dik pozisyonda yüzerek dengede durabilir. Her türlü deniz şartlarında yüzme yeteneğine sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir