Erdoğan’dan Miçotakis’e: Çözülmeyecek sorunumuz yok

Erdoğan’dan Miçotakis’e: Çözülmeyecek sorunumuz yok
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısı kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan'ın başkenti Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i kabul etti. ( Ayhan Mehmet - Anadolu Ajansı )

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Atina’da görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Yunan adalarında Türk vatandaşlarına 7 günlük turist vizesi sağlanacağını duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için 6 yıl sonra ilk kez gittiği Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. İki lider, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşarak ikili ticarette 10 milyar dolar hedefi koyduklarını açıkladı.

Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6 yıl sonra ilk Atina ziyareti, YDİK’nin de 7 yıl sonra ilk toplantısı olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu‘ya yaptığı nezaket ziyaretinin ardından Başbakanlık ofisinin bulunduğu “Megaro Maximou” binasında Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından kapıda karşılandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ediyor.

 

MİÇOTAKİS: BİZ SİZE DOSTLUK ELİMİZİ UZATIYORUZ

İki lider kameraların karşısına geçti.

Miçotakis’in açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Vize meselesinde Türk öğrencilerle Avrupalı öğrenciler arasında yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldık. Ayrıca Türk vatandaşlarının yılda 7gün boyunca vizeden muaf tutularak Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestiyetini karar olarak ele aldık.

Azınlık meselesinde birbirimize duyduğumuz anlayış ılımlılık konusunda bir köprü rolü oynamaktadır. Bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi, bunlardan kaçınılması, aynı zamanda insani değerlere saygı ve silahsız halin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK kararları bizim için çok önemlidir. Kıbrıs konusunda gelişmeler bu yönde olmalıdır.

Biz size dostluk eli uzatıyoruz. hasmane ilişkilerin sonuna vardığına inanıyoruz. Lozan Antlaşması’ndan sonra iyi komşuluk deklarasyonu yapmak zorundayız.

 

ERDOĞAN: YILDA EN AZ BİR KEZ GÖRÜŞMEMİZ HAYIRLI OLACAKTIR

Erdoğan ise şu açıklamaları yaptı: 

“Atina’da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başbakan Miçotakis nezdinde Yunan makamlarına teşekkür ediyorum. Mevcut ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. 7 yılın ardından bugün görüşüyor olmamız bu isteğimizin bir göstergesidir. Yılda en az 1 kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin hayırlı olacağını düşünüyorum. Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların gelişmesi çerçevesinde aramızdaki diyalog kapısının açık tutulmasını vurguladık. Dostane ilişkileri Atina bildirgesi ile teyit etmiş olduk. Sayın Başbakan ile görüşmemizde ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. Gerek turizm gerek kültürel alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ege ve Doğu Akdeniz konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog iyi komşuluk uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek tavırla sonuçlandırmak temel dileğimizdir. Özellikle Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık.

Gazze’ye ilk günlerden beri yardımımızı hızla sürdürüyoruz. İki kardeş arasında bile ayrılıklar yaşanırken komşular arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme hadisesidir. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Miçotakis’in bizimle aynı görüşü paylaşmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Görüşmelerimizin halklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir