Erdoğan Alman gazeteciye sert cevap verdi

Erdoğan Alman gazeteciye sert cevap verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze krizini çözmek amacıyla Almanya’da Başbakan Olaf Scholz ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Almanya’ya çağrıda bulunan Erdoğan, “İnsani ateşkesi, Almanya-Türkiye birlikte sağlayabilirsek, bölgeyi bu ateş çemberinden kurtarmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı konuşmasına şöyle devam etti:

“Hastanelerin vurulması, çocukların öldürülmesi, Tevrat’ta bunlar yoktur, yapamazsın. İnsan Hakları Beyannamesi’ne göre yapamazsın. Ama burada görüldüğü gibi, bu çocuklar nasıl vuruluyor, bunlar karşısında biz elimiz kolumuz bağlı mı duracağız? Sesimizi çıkartamayacak mıyız? Tarihe bunun hesabını veremeyiz. Bakın ben rahat konuşuyorum, çünkü bizim İsrail’e borcumuz yok.  Ama borcu olanlar rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. İnsani ateşkese Türkiye nasıl adım atabilir, Almanya nasıl adım atabilir, birlikte ne yapabiliriz? Buna bakacağız.”

 

BASINDAN SORULAR

Daha sonra Türk basınından Scholz’a, Alman basınından da Erdoğan’a birer soru alındı.

Başbakan Scholz, bir Türk gazetecinin sorduğu uzunca sorunun bir kısmını oluşturan “İsrail 10 saniyede bir çocuğu öldürüyor. Bu insanlık suçudur. İsrail bunun için yargılanmalı mı?” kısmına yanıt vermeyerek, sorunun diğer kısımlarını yanıtladı, çatışmalara ara verilmesi gerektiğini söyledi.

Alman ajansı DPA’dan bir gazeteci de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uzun bir soru sordu:

Formun Altı

“7 Ekim’deki terör saldırısından sonra açıklamalarınız sadece Almanya’da değil, NATO ittifakına üye ülkeler arasında da rahatsızlık yarattı. İsrail’in varoluş hakkını kabul ediyor musunuz? Çünkü Almanya’da bu devlet politikasıdır. İsrail’in ‘faşist bir devlet’ olduğunu söylediniz. Bunun için gerekçeniz nedir? İsrail ordusunun Hamas’a karşı saldırısına neden soykırım diyorsunuz? NATO ittifakı içerisindeki müttefikler tarafından terör örgütü olarak tanınan Hamas’ı nasıl kurtuluş örgütü olarak tanımlarsınız? Siz Türk-Alman ilişkilerini tehlikeye atıyor olmuyor musunuz?”

 

ERDOĞAN’IN CEVABI

Erdoğan Alman gazeteciye sert bir yanıt verdi. Bu arada Almanya’yı da soykırım geçmişi ve bugünkü tutumuyla ilgili olarak eleştirdi:

“Türkiye NATO’da sıradan bir ülke değil, ilk beşin içinde. NATO’nun içinde düşüncesi kanaati ne olursa olsun, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında herkes Ukrayna’nın yanında yer alıyor. Türkiye olarak biz iki ülke ile de görüşüyoruz, ayrım yapmıyoruz. Şu anda binlerce Filistinliyi İsrail öldürdü mü? Öldürdü.  Hastaneleri, ibadethaneleri, kiliseleri vuruyor mu, vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım. Peki sen bir Hıristiyan olarak bu kiliselerin vurulmasından rahatsız olmuyor musun? Bunlara karşı niye bir tavır koymuyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir