Avustralya’da ‘zihin okuyan kask’ geliştirildi

Avustralya’da ‘zihin okuyan kask’ geliştirildi

Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, zihin okuyabilen kask geliştirdi. Cihazın başarı oranı yüzde 40 olarak ölçüldü.

Sydney Teknoloji Üniversitesi’ndeki (UTS) GrapheneX-UTS İnsan Odaklı Yapay Zeka Merkezi’nden araştırmacılar düşünceleri çözebilen ve metne dönüştürebilen taşınabilir müdahalesiz bir sistem geliştirdiler.

Bu teknolojinin, felç dahil olmak üzere hastalık veya yaralanma sebebiyle konuşamayan kişilerin iletişimine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, gelecekte insanlar ve makineler arasında kusursuz bir iletişim kurulmasına da olanak sağlayabilir.

Deneyler sırasında katılımcılar, sensörlerle dolu bir kaskı takıyor ve rastgele bir metin okurken, AI sensörleri beyin dalgalarını takip ediyor. Bu beyin dalgaları daha sonra metne çevriliyor.

Kask sayesinde, elektroensefalogram (EEG) kayıtları, DeWave adlı bir AI modeli kullanılarak metne dönüştürülüyor. Bu da kaskın temelde insanların zihinlerini okuduğu anlamına geliyor.

Başlangıç çalışmasına 29 kişi katıldı ve başarı oranı yaklaşık yüzde 40 olarak ölçüldü.

Kaskı geliştiren ekibin başındaki Tayvanlı araştırmacı Chin-Teng Lin, söz konusu teknolojinin nispeten ucuz ve taşınabilir olduğunu belirtti.

Habere göre, bu tarz kasklarda, yapay zekayla beyin dalgalarını çevirme yöntemi, Elon Musk’ın Neuralink gibi fikirlerine göre “etik açıdan daha az muğlak ve potansiyel olarak daha az tehlikeli.”

 

ZİHİN OKUYAN KASKLAR BEŞ YILDIR GELİŞTİRİLİYOR

Son beş yılda zihin okuma teknolojisi üzerine yapılan çalışmalarda Chin-Teng Lin’in ürettiği kaskın benzerleri de üretilmişti. 2021 yılında ABD’li bir girişimci olan Bryan Johnson tarafından kurulan Kernel isimli bir şirket, zihin okuyabildiğini iddia ettiği bir cihaz geliştirdiğini duyurmuştu. Kernel’in zihin okuma cihazı da 5 yıllık bir çalışmanın ürünüydü. Projenin gelişim süreci için tam 110 milyon dolar harcandığı söyleniyordu. Fiyatı da 50 bin dolar olarak belirlenmişti.

2022 yılında ise Pekin Jiaotong Üniversitesi araştırmacıları, daha çok tellerle kaplı bir duş başlığına benzeyen ‘zihin okuma’ kaskını geliştirdiler. Kask benzeri cihaz, izleyiciye pornografik görüntüler sunulduğunda insan beyin dalgalarındaki ani artışları algılayabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir