Asgari ücret pazarlığı hangi rakamdan başlayacak?

Asgari ücret pazarlığı hangi rakamdan başlayacak?

İlk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını yapacak. Peki asgari ücrette pazarlık hangi rakamdan başlayacak? İşte ayrıntılar…

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı yarın sabah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak.

Komisyonda işçi tarafını temsilen 5 kişilik heyete TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafını temsilen 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 kişilik hükümet heyetinde Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlık edecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin enflasyon, alım gücü ve istihdam başta olmak üzere ekonomik veri ve raporları sunması beklenen toplantıda, taraflar ara zam rakamına dair pazarlık yürütecek.

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

 

PEKİ ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Pazarlık hangi rakam üzerinden başlayacak? Milliyet’e konuşan Ekonomist Muhammet Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Toplantıda enflasyon öncelikli veri olacaktır. Daha sonra TÜRK-İŞ’in yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı var. Açlık sınırı 14 bin 25 TL seviyesine geldi. TÜRK-İŞ açlık sınırının altında masaya oturmayız demişti. Bu en düşük seviye sayılmalı. Yüzde 40’lar civarında bir zam olursa çalışan enflasyona ezdirilmemiş olur.  

Asgari ücret normal şartlarda 4 toplantıda sonuçlanıyor. İlk toplantı Çalışma Bakanlığı’nda, ikinci ve üçüncü toplantılar işçi ve işveren taraflarında, son toplantı da Bakanlık nezdinde yapılabiliyor. 2023 yılı ortasındaki asgari ücret görüşmelerinde TÜRK-İŞ masadan kalkmıştı. Ancak 2023 başında taraflar oy birliği ile karar vermişti. Ben yılbaşı olduğu için ortak bir uzlaşı bekliyorum. Hem devlet tarafı hem işçi hem de işveren tarafı enflasyonist ortamın farkında. Mağduriyetin giderilmesi adına ortak bir uzlaşı olacaktır diye düşünüyorum.

 

TEK ZAM GÜNDEMDE

Komisyonda tek zam gündeme gelme durumu var. Sayın Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan yönetmelik gereği yılda bir kere yapılıyor dedi. Sayın Cumhurbaşkanı da aynı minvalde açıklamalarda bulunmuştu. Yılda bir kez yapılabilmesi için asgari ücretteki artışın enflasyondan çok daha fazla oranda yapılması gerekiyor. Sene sonu enflasyonunu yüzde 40’lar seviyesinde olacağını varsayarsak, bunun üzerine geçilmesi gerekiyor. Eğer yılda tek sefer artış yapılacaksa yüzde 50 artışla asgari ücretin 17 bin 103 TL’ye gelmesi muhtemel. Ancak ben yüzde 50’den daha fazla bir asgari ücret beklemiyorum.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir