Annesinin vefatına neden olan hastalığa çare buldu, literatüre girdi

Annesinin vefatına neden olan hastalığa çare buldu, literatüre girdi

Türk doktor Cengiz Köksal, yapay kapağa gerek kalmadan hastanın kendi dokusu ile ‘triküspit kapağı tamir etme yöntemi’ sayesinde dünya tıp literatüründe adını duyurdu. 

Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesini kaybettiği hastalığa karşı geliştirdiği tedavi yöntemiyle tıp literatürüne girdi. Köksal, yapay kapağa gerek kalmadan hastanın kendi dokusu ile ‘triküspit kapağı tamir etme yöntemi’ sayesinde dünya tıp literatüründe adını duyurdu.

 

“RÜYAMDA GÖRDÜM, İLERİDE BÜYÜK BİR DOKTOR OLACAK”

Kalp kapağı yetmezliği olan annesi, kendisine hamile kaldığında doktorlar “hamileliği sonlandırmamız lazım” dedi. Anne Neriman Köksal, “Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir” diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968’de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama ‘yapay kapağa gerek kalmadan’ hastanın kendi dokusu ile ‘triküspit kapağı tamir etme yöntemi’ ile dünya tıp literatürüne girdi.

Doktorlar anne Neriman Köksal’a, oğlu Cengiz Köksal’a hamile kaldığında, “Bu doğum gerçekleşemez, ikinizin de hayati riski var, hamileliği sonlandırmamız lazım” şeklinde uyarıda bulundu. Ancak anne Köksal, “Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir” diyerek hayatını riske atıp 1968’de onu dünyaya getirdi.

Cengiz Köksal, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. Daha yeni mezunken annesi iki kez üst üste kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal’a yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyattan birkaç gün sonra, henüz 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, onu dünyaya getirmek uğruna kendi yaşamını riske atan annesine vefa borcunu ise kalp kapağı tamir yöntemleri üzerinde çalışarak ödemeye çalıştığını söyledi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir