AI destekli geleceğin işlerinin insanlara her şeyden çok ihtiyacı var

AI destekli geleceğin işlerinin insanlara her şeyden çok ihtiyacı var

Aşağıdaki kısa makale 26 Ocak 2024’te Wired internet sitesinde Ryan Roslansky tarafından yazılmıştır.

AI daha da fazla iş için insanlara destek veriyor fakat nasıl çalıştığımız değişirken, insanların yetenekleri hâlâ en önemli faktör olmaya devam ediyor.

Internet’in 1990’lı yıllarda yaptığı gibi, YZ da iş tanımının ta kendisini değiştirecek. Değişim korkutucu olsa da, eğer son üç yıl bize bir şey öğrettiyse bu bizim için bazı şeyleri tekrar nasıl icat edeceğimiz konusunda bir fırsat olabilir. Bence işverenler ve işçiler için değişimleri yönetmenin en iyi yolu, yeteneğin öncelikli olduğu bir zihniyeti benimsemek.

İşçiler için bu, sizin işinizi bir iş unvanı olarak düşünmekten daha çok belirli görevlerden oluşan bir koleksiyon gibi, YZ geliştikçe bu görevlerin değişeceğini kavrayarak düşünmek. Görevlerinizi YZ’nin tamamen üstleneceği, YZ’nin verimliliğinizi artırabileceği ve eşsiz yeteneklerinizi gerektiren görevleri analiz ederek, elinizdeki işte daha da rekabetçi kalabilmek için gerçekten yapmanız gereken yatırım için gerekli yetenekleri tanımlayabilirsiniz.

Ne de olsa, pek çok iş için gereken yetenek, 2015 yılından bu yana afallatıcı bir şekilde %25 oranında değişti ve bu sayının YZ gibi yeni teknolojilerin hızlı gelişimi sonucunda 2030 yılına doğru %65’e ulaşması bekleniyor. Ve bu sadece YZ okuryazarlığıyla ilişkin yeteneklerle ilgili değil; insanların yeteneklerinin de önemi artıyor. Verilerimiz gösteriyor ki, meslek sahiplerinin düşündüğü en üst yetenekler, YZ problem çözümünde, stratejik düşünmede ve zaman yönetiminde geniş çaplı kullanıldıkça daha önemli hâle gelecek.

İşverenler için ise, YZ’nin yükselişi işe alım ve yetenek geliştirmeye yönelik yetenek tabanlı yaklaşımın önemini artıracak. İnsanlar, YZ öğrenimi gören insanların sayısının 2016 tarihine kıyasla dokuz kat daha arttığı bir sayıyla YZ öğreniyorlar. Ve bu yeni geliştirilen yetenekleri pratiğe dökmek için büyük bir iştah var: Yapay zekâdan veya üretici YZ’den bahseden LinkedIn iş ilanları son iki senede teknolojiden hiç bahsetmeyen ilanlara kıyasla yüzde 17 daha fazla başvuru artışı görmüş durumda. İş alımında (birinin sahip olduğu eğitim derecesi ya da iş tecrübelerinden daha çok) bu yeteneklere odaklanan liderler, çalıştığımız iş değiştikçe daha fazla potansiyeli ortaya çıkaracak ve daha çevik olacaklar.

Aynısı yetenek geliştirme için de geçerli. Giderek artan bir şekilde, işverenlerin rollerini devamlı değişen bir şekilde beceri kazandırmak yoluyla “terfi etmek için eğiten” ve  işçileri yeni fonksiyonlara ve hatta yeni kariyerlere doğru götüren görev rotasyonlarının yanı sıra uyum programı, çıraklık eğitimi ve akademiler yoluyla “iş alımı için eğiterek” sürekli değişen işlere dönüştüren eğitimciler olduklarını göreceğiz. Bu YZ’ye ilişkin zor yeteneklerle ilgili olacak fakat daha da önemlisi, yetenekleri olan insanlar için de: Veriler, ABD’deki iş idarecilerinin, insanların yeteneklerinin hiç olmadığı kadar daha önemli olduğuna inandıklarını gösteriyor.

2024 yılı, -problem çözme, empati ve aktif dinlemede- kariyer başarısında daha önemli bir yerde insanların yeteneklerini geliştirdiği yeni bir dünyayı gösteriyor ve insanlar arasındaki işbirliği bir şirketin başarısında daha da önem teşkil ediyor. Liderler ve işçiler, YZ’nin alet kutusundaki tek bir alet olarak düşünmesi gerekiyor. O insanların yerini almıyor, insanların işlerini daha verimli yapmasını sağlıyor, işlerinin daha değerli -ve daha insani- taraflarına odaklanmalarını sağlıyor. Örneğin bir yazılım mühendisi, YZ’nin düzenli olarak gerekli daha rutin veya tekrar içeren kodlamalarına yönelik yardımıyla ona yeni fikirler üretmesi için daha fazla zaman kazandırarak YZ’nin yardımından yararlanabilir. Ya da bir insan kaynakları uzmanı, YZ’nin iş ilanlarının yaratmasını sağlayarak, adaylarla konuşmak ve onlarla ilişkiler kurmak gibi işe alım sürecinin daha stratejik taraflarına odaklanarak zaman kazanabilir.

2024’te liderler, işçilerini daha da yetkin hâle getirirken sürekli değişen bu teknolojiye sırtlarını dayayacaklardır ve insanlar yetenek gelişimleri ve devam eden eğitimlerini YZ yetenekleri ve pratik insani yetenekleriyle harmonize edeceklerdir. Sonuç, hiç olmadığı kadar daha insani ve daha tatmin edici yeni bir iş dünyası olacaktır.

Kaynak:

https://www.wired.com/story/the-ai-fueled-future-of-work-needs-humans-more-than-ever/ 

Çev. T. Argun Sezer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir