Akdeniz diyeti rehberi

Akdeniz diyeti rehberi

Akdeniz diyetinin uygulanmasında temel beslenme piramidi yol göstericidir. Akdeniz beslenme piramidi; besinlerin niceliksel ve niteliksel olarak seçilmesini, miktarların ayarlanmasını ve başlıca besin gruplarının porsiyonlarının tüketim sıklığını göstermektedir.

Akdeniz Diyeti, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde alışılagelmiş beslenme şekli baz alınarak oluşturulmuş sağlıklı ve zengin içeriğe sahip bir diyet çeşididir. Bu ülkelerde kalp ve damar hastalıklarının diğer Batı ülkelerine oranla daha az görülmesi oradaki beslenme şeklinin incelenmesine sebep olmuştur.

Akdeniz diyetinin temel özelliği besin çeşitliliğine sahip olmasıdır. Sebze, meyve, kepekli tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin Akdeniz diyetinde sıklıkla yer alması, temel yağ kaynağı olarak zeytinyağının tercih edilmesi Akdeniz diyetinin önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Kırmızı etin çok daha az kez tüketilmesi, balığın ve beyaz etin beslenmede önemli yer tutması Akdeniz diyetinin göze çarpan diğer özelliklerindendir. Bu nedenle, Akdeniz diyetinin yeterli ve dengeli beslenme örneği oluşturabileceği düşünülmektedir.

Akdeniz diyeti kısıtlayıcılık ve kalori sayımı yerine daha çok dengeli beslenmeye ve kalp sağlığını korumaya, iyileştirmeye odaklanan bir beslenme şeklidir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Akdeniz diyeti,  kronik hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınmasında etkin bir beslenme stratejisidir.

Diyetin temelini oluşturan sebze ve meyvelerin bol tüketilmesiyle C vitamini, karotenoidler, biyoflavanoidler, E vitamini, kükürtlü bileşikler gibi antioksidanlar zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin bağlanmasını sağlar ve bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur.

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

  • Kan yağlarını düzenlemeye yardımcı olur.

Akdeniz diyetinde zararlı ve doymuş yağ tüketimi kısıtlanır. Akdeniz diyetinin temel yağ kaynağı zeytinyağıdır bu da HDL kolesterolün yükselmesine yardımcı olur. Vücudun belirli bir miktar doymuş yağa ihtiyacı vardır ancak fazlası LDL kolesterol seviyelerinin artmasına yol açabilir. Akdeniz diyetinde trans yağ tüketimi yoktur.

  • Kalp sağlığını destekler

Akdeniz diyetinde sağlıklı doymamış yağ ve posa miktarının fazla olması sebebiyle diğer diyetlere oranla damarlarda daha düşük plak birikimi ile ilişkilendirilir.  Akdeniz diyeti kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.

  • Alzheimer’a Karşı koruyucudur

Akdeniz diyetinin temel öğelerinden biri de kuruyemişler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağların tercih etmektir. Depresyon, Alzheimer gibi bilişsel hastalıklar üzerinde koruyucu etkilere sahip olabilir. 

  • Kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcıdır

Akdeniz diyeti kuruyemiş, meyve-sebze, tahıllar ve sağlıklı yağlardan zengin besleyiciliği yüksek ve çeşitliliğin çok olduğu bir diyettir. Bu dengeli ve çeşitli beslenme şekli kan şeker seviyelerini düzenlemede ve insülin direnci gelişme riskini düşürmede etkili olabilir.

  • Kansere karşı koruyucudur

Diyetin temelini oluşturan sebze ve meyvelerin bol tüketilmesiyle C vitamini, karotenoidler, biyoflavanoidler, E vitamini, kükürtlü bileşikler gibi antioksidanlar zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin bağlanmasını sağlar ve bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur.

Akdeniz diyeti kuruyemiş, meyve-sebze, tahıllar ve sağlıklı yağlardan zengin besleyiciliği yüksek ve çeşitliliğin çok olduğu bir diyettir. Bu dengeli ve çeşitli beslenme şekli kan şeker seviyelerini düzenlemede ve insülin direnci gelişme riskini düşürmede etkili olabilir

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Akdeniz diyetinin uygulanmasında temel beslenme piramidi yol göstericidir. Akdeniz beslenme piramidi; besinlerin niceliksel ve niteliksel olarak seçilmesini, miktarların ayarlanmasını ve başlıca besin gruplarının porsiyonlarının tüketim sıklığını göstermektedir. Bu piramit, bazı besin gruplarını diğerlerinden ayırmanın yanı sıra; besinlerin seçilmesi, pişirilmesi ve tüketilmesi hakkında da yol göstermektedir. Aynı zamanda her öğündeki porsiyon miktarlarını ve bileşimini de yansıtmaktadır. Bu diyette öğünler ve öğünlerin içeriği önemlidir.

Akdeniz Diyetinde tüketilmemesi gereken besinler

  • Rafine şeker
  • Trans yağlar
  • Beyaz un içeren rafine tahıllar,
  • Hamur işleri, tatlılar, pastane ürünleri
  • İşlenmiş et ürünleri
  • İşlenmiş, paketlenmiş gıdalar,
  • Kızartmalar,
  • Tatlandırıcı ve şeker içeren içecekler,
  • Fast food kesinlikle bu diyette tüketilmemelidir
Eda Aygan
Latest posts by Eda Aygan (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir