Kurban Bayramı’nda beslenme nasıl olmalı?

Kurban Bayramı’nda beslenme nasıl olmalı?

Bayramda nasıl diyet yapacağım? Bu gibi durumlarda benim önerim katı diyetlere tatil süresince ara verip bayramın keyfine çıkarmanız olacaktır. Çünkü tüm sevdiklerinizin bir arada olduğu keyifli sofralarda kalorileri saymak sizi daha fazla strese sokarak diyetten soğutabilir. Hedef, tatil boyunca kilo vermek yerine bayramı kilo almadan bitirmek olmalıdır.

Kurban Bayramı’na ve tatile çok kısa bir zaman kaldı. Bayram ve tatil öncesi en çok sorulan sorular; bayramı nasıl kilo almadan bitirebilirim? Bayramda nasıl diyet yapacağım? Bu gibi durumlarda benim önerim katı diyetlere tatil süresince ara verip bayramın keyfine çıkarmanız olacaktır. Çünkü tüm sevdiklerinizin bir arada olduğu keyifli sofralarda kalorileri saymak sizi daha fazla strese sokarak diyetten soğutabilir. Hedef, tatil boyunca kilo vermek yerine bayramı kilo almadan bitirmek olmalıdır. 

Peki bayram boyunca mevcut kilonuzu korumak için neler yapabilirsiniz? 

Birbirinden cazip ikramların hazırlanıp sunulduğu Kurban Bayramı sofralarında, özellikle kırmızı et ve tatlı tüketimi bir hayli artıyor. Bu durum özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sorunları olanlarda, gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayanlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde ekstra sağlık sorunları yaratabiliyor. Oysa bayram dönemlerinde bazı küçük ama etkili beslenme önlemleriyle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayram ikramlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu sebeple gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, mümkünse etleri buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketin.

ETİ BUZDOLABINDA 1-2 GÜN BEKLETTİKTEN SONRA TÜKETİN

  1. Bayramda 3 Öğün Beslenin 

Bayram boyunca kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 ana öğün ve 1 ara öğün olmak üzere toplam 3 öğün yapmaya özen gösterin. Sabah yumurtalı ve proteinden zengin sizi gün boyunca tok tutacak bir kahvaltı yapmayı atlamayın. 

  1. Etleri birkaç gün bekletin 

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da sindirimi zor olan etlerin nasıl tüketileceği konusu oluyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu sebeple gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, mümkünse etleri buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketin. 

  1. Etlerin Pişirilme Yöntemine Dikkat Edin 

Etlerin derin yağda kızartılması ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal planınız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta pişirilmelidir. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır. Etin hem içinin hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Etin çiğ veya az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşürür ve bayram programınızı olumsuz yönde etkileyecek besin zehirlenmelerine de yol açabilir. Etleri, En sağlıklı pişirme yöntemleri olan; haşlama, fırınlama veya sebzelerle soteleme şeklinde tüketmeye özen gösterin. 

  1. Porsiyonlarınızı Ayarlayın 

Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Öğünlerde 1-2 porsiyon (100 -150 gram) et tüketimi yeterli ve uygun olan miktarlardır. Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış yaşanabilmektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık ve miktar azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama veya ızgara veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha uygundur.

  1. Tatlı ve Çikolatayı Sınırlandırın 

Bayram tatlıları kültürümüzün vazgeçilmezlerinden biri. Ancak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, mevsim meyveleri veya dondurma sıcak havalarda daha iyi bir alternatif olabilir. Şerbetli tatlı ikramlarını sevdiklerinizle bölüşerek tüketmek de iyi bir fikir olabilir.

Eda Aygan
Latest posts by Eda Aygan (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir