Oyun değiştiren güç: Yapay Zekâ

Oyun değiştiren güç: Yapay Zekâ

Prof. Dr. M. Kemal Yılmaz Hocam ile beraber yapay zekâ konusunda çıkan ilk kitabımızın ismi “Oyun Değiştiren Güç: Yapay Zekâ” idi ve kitabın hazırlık aşamasında bu başlığı koyarken takdir edersiniz ki hiç de zorlanmamıştık. Kitabımız 2020 yılında Beta Yayınları’ndan basılıp, okuyucular ile ilk buluştuğunda ne kadar heyecanlı ve umutlu isek, hala aynı heyecanı ve umudu taşıyoruz. 

“Eğer kime karşı oynadığımı önceden bilmeseydim, garip fakat çok güçlü bir rakiple oynadığımı düşünürdüm.”

Avrupa Go oyunu şampiyonu Fan Hui

Bayram tatili sebebiyle uzun bir zaman girmiş oldu aramıza. Umuyorum herkes iyidir ve keyifli bir bayram tatili geçirmiştir. Bayramdan önce hatırlarsanız yapay zekâ hakkında konuşmaya başlamıştık. Bu önemli ve stratejik konuyu biraz daha konuşmaya devam edelim istiyorum. 

Prof. Dr. M. Kemal Yılmaz Hocam ile beraber yapay zekâ konusunda çıkan ilk kitabımızın ismi “Oyun Değiştiren Güç: Yapay Zekâ” idi ve kitabın hazırlık aşamasında bu başlığı koyarken takdir edersiniz ki hiç de zorlanmamıştık. Kitabımız 2020 yılında Beta Yayınları’ndan basılıp, okuyucular ile ilk buluştuğunda ne kadar heyecanlı ve umutlu isek, hala aynı heyecanı ve umudu taşıyoruz. Kitabımızı geleceği şimdiden anlayıp, şekillendirmek isteyenlere ithaf etmiş olmanın mutluluğu ve farklı sektör, kurum ve kuruluşlarda sık sık başvurulan ve yararlanılan bir referans kitap haline gelmesinden ötürü de yaşattığı gururu da ifade etmeden geçemeyeceğim.

Günümüzde baş döndürücü hızda yaşanan teknolojik gelişmeler, veri hacminin artmasına ve bilgisayarların veri işleme kapasitesinin ilerlemesine sebep olmuş, bu da yapay zekâ algoritmaları ve onun türevi akıllı uygulamaların kullanımını her alan ve sektörde yaygınlaştırmıştır. Enerji sektöründen, üretime, ulaşım ve lojistikten iletişim ve medya sektörüne, sağlık başta olmak üzere finans, eğitim, uluslararası ticaret ve turizm gibi hemen hemen her sektör ve alanda artan örnekleri görmekteyiz. Bu ilk kitabımızı da işte tam da bu sebeple farklı sektörlerden örnekler vererek, iş dünyasına ışık tutabilmek ve en iyi uygulamaları paylaşabilmek için hayata geçirdik. Şimdi dönüp bakıyorum aradan geçen koskoca bir 4 yıl var ve hala söylediklerimizin, dile getirdiklerimizin çoğu güncelliğini koruyor.

Her ne kadar yapay zekâ görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve kendilerini iyileştirebilen sistemler olmalarına rağmen günümüzde birçok kişide işlerinin elinden alınma endişe ve huzursuzluğu yarattığına şahitlik ediyoruz. 

YAPAN ZEKÂNIN İNSAN İLE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ

Yapay zekâ, insanın zekâsını kullanarak yapabildiği işleri yapabilen makinelerin oluşturulması ve zeki bilgisayar sistemlerinin tasarımı ile ilgilenen bilgisayar bilimi olarak çokça tanımlansa da insanlar tarafından ne yazık ki doğru algılandığını ve anlaşıldığını düşünmüyorum. Her ne kadar yapay zekâ görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve kendilerini iyileştirebilen sistemler olmalarına rağmen günümüzde birçok kişide işlerinin elinden alınma endişe ve huzursuzluğu yarattığına şahitlik ediyoruz. Hem verdiğim kurumsal eğitim ve seminerlerde, hem de çeşitli üniversitelerde verdiğim derslerde yapay zekânın insan ile olan stratejik işbirliğinin yaratacağı avantajları ön plana çıkarmaya ve yapay zekânın bu aşamada insanın o eşsiz muhakeme seviyesi ve deneyimine ulaşamayacağından dolayı ona bağımlı olacağını ya da en azından uzunca bir zaman bu bağımlılıktan kurtulamayacağını anlatmaya çalışıyorum. 

Kendini tekrar eden iş ve süreçlerin otomasyon vs. ile performans artışı göstermesi elbette verimlilik ve etkinlik artışı sağlamıştır ve sağlamaya devam edecektir. İş dünyası global olarak büyük bir dijital dönüşümden geçmektedir ve stratejik olarak bu dönüşüm önemlidir. Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek isteyen işletmelerin doğru hazırlık süreçlerinden geçmeleri, dijital olgunluk düzeylerini objektif şekilde belirlemeleri ve stratejik planlama ve strateji oluşturma safhalarında bu konunun “stratejik öncelik” olarak ele alınmasını sağlaması gerekmektedir. Avrupa Go oyunu şampiyonu Fan Hui’nin de ifade ettiği gibi yapay zekâ, garip ama çok güçlü bir rakip. Nam-ı diğer oyun değiştiren güç! Siz siz olun, bu gücü ve dönüştürücü etkisini hafife almayın! 

Kalın sağlıcakla…

N. Öykü İyigün
Latest posts by N. Öykü İyigün (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir