Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi’nde toplu mezuniyet törenleri iptal edilmesine tepki gösterdi

Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi’nde toplu mezuniyet törenleri iptal edilmesine tepki gösterdi

Boğaziçi Üniversitesi’nin geleneksel toplu mezuniyet törenlerinin kayyım rektör Naci İnci tarafından iptal edilmesi büyük tepki topladı. İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021 yılında göreve atanan kayyım rektör Naci İnci’nin uygulamaları, üniversite camiası tarafından tepkiyle karşılanmaya devam ediyor. İnci’nin göreve gelmesinden bu yana yasaklanan toplu mezuniyet törenleri, bu yıl da iptal edildi. İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, konuyu Meclis’e taşıyarak kayyım rektörün üniversite içindeki uygulamalarının iş barışını bozduğunu, bilimsel ilerlemeyi engellediğini ve üniversitenin köklü geleneklerini baltaladığını belirtti.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE MEZUNİYET TÖRENİ KRİZİ

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021 yılından beri fakülteler, öğrencileri için ayrı ayrı mezuniyet törenleri düzenlerken, üniversite idaresi bu törenlere katılmıyor. Öğrencilerin 2021 ve 2022 yıllarında organize ettiği alternatif mezuniyet törenleri ise suç olarak görülmüş ve töreni organize eden ya da katılan mezunların kartları iptal edilerek okula girişi yasaklanmıştı. Taşkın, bu duruma tepki göstererek toplu mezuniyet törenlerinin iptal edilmesinin mali gerekçelerle açıklanmasının doğru olmadığını ifade etti.

Taşkın sözlerine şöyle devam etti:

Toplu mezuniyet törenlerinin iptali mali gerekçelerle açıklanıyor. Ancak bizler bunundoğru olmadığını biliyoruz. Üniversite yönetimi olası protestoları engellemek için öğrencilerin bir araya gelmesini istemiyor. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bileşenlerinin itirazına rağmen atanarak göreve gelen bir rektöre karşı protesto hakkını kullanmak demokrasinin gereğidir. Tüm gücümüzle Boğaziçi Üniversitesi’ni savunmaya devam edeceğiz.

YÜKSEL TAŞKIN’IN MECLİS SORU ÖNERGESİ

Yüksel Taşkın, Milli Eğitim Bakanı’na yönelttiği soru önergesinde, Boğaziçi Üniversitesi’nin toplu mezuniyet törenlerinin iptal edilmesinin asıl nedenini sordu. Taşkın, üniversite yönetiminin olası protestoları engellemek amacıyla öğrencilerin bir araya gelmesini istemediğini, ancak protesto hakkının demokrasinin bir gereği olduğunu vurguladı.

Taşkın’ın yönelttiği sorular şunlardı:

  • Boğaziçi Üniversitesi’nin yerleşik bir geleneği olan toplu mezuniyet töreninden vazgeçilmesinin asıl nedeni nedir?
  • Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri ne gibi bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır ve neden üniversite yönetimi bu güvenlik sorununu çözememektedir?
  • Üniversite yönetiminin hiçbir mezuniyet törenine katılmayarak öğrencilerini ve öğretim üyelerini yalnız bırakmalarının nedeni nedir?
  • Çok daha ciddi mali sıkıntıların olduğu dönemlerde bile yapılabilmiş olan toplu mezuniyet törenine neden yeterince fon aktarılamamaktadır?
  • 2021 ve 2022 yıllarında öğrencilerin düzenlediği alternatif mezuniyet töreni sonrasında mezunların kartlarının iptalinin ve üniversiteye giriş yasağının gerekçesi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir