Yılmaz Tunç: Eylem Tok ve oğlu ne zaman iade edilecek?

Yılmaz Tunç: Eylem Tok ve oğlu ne zaman iade edilecek?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eylem Tok ve oğlu Cihan Cihantimur’un iadesine ilişkin açıklama yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karabük Valiliği ve Belediyesini ziyaretinde basın açıklaması yaptı. 9. Yargı Paketi’ne ilişkin soruları yanıtlayan Tunç, Eylem Tok ve oğlu Cihan Cihantimur’un iadesine ilişkin konuştu.

Tunç’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: “Kira uyuşmazlıklarında yüzde 54’ünün arabuluculukta çözüldüğünü görüyoruz. Yarısı yargıya intikal etmeden çözülmüş oldu. Arabuluculuk müessesini daha kalıcı hale getirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni düzenlemede hukuk mesleğinde 20 yıl tecrübesi olan kişiler, eğitim almak şartıyla sınava girmeden arabulucu olabilecekler.

Tarafların arabuluculuk müzakerelerine katılımını teşvik etmek açısından bazı düzenlemeler söz konusu. Hukuk mesleklerine giriş sınavı eylül sonundan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bundan sonra artık avukat olmak, staja başlayabilmek için bu sınava girmek gerekecek.

Yediemindeki araçların yeniden tasfiyesine yönelik bir düzenlemeyi de bu yargı paketinde hayata geçireceğiz. Gölge adliye mahkemelerimizde iş yoğunluğu son zamanda arttı. Buna bir çözüm bulmak adına da düzenlemeler var. Özellikle istinaf sürecinde bir hukuk dairesine dosya geldiğinde o daire kendisini görevli saymıyorsa bunu 1 ay içinde ön incelemesini yapıp görevli daireye gönderecek. Görevli daire de kendisini görevli saymıyorsa başkanlığa gönderecek.

İstinaf daire sayılarını artırmaya devam ediyoruz. Bölge adliye mahkemelerimiz Tekirdağ ve Denizli 17’ye çıkıyor. İstinaf sürecinde usulden kaynaklanan eksiklikleri yargı paketiyle çözeceğiz.

Hakaret suçlarının özellikle yargıda büyük bir yer teşkil ettiğini görüyoruz. Sosyal medya aracılığıyla fikir özgürlüğü denemeyecek hakaret içeren birtakım paylaşımlar oluyor. Uzlaştırmaya tabi olan bu anlaşmazlıkları ön ödeme kapsamına alıyoruz. Kişi, işlediği fiilin yaptırımını Cumhuriyet Savcılıklarında ön ödemeye davet edilerek kamu ihlali nedeniyle bu yaptırıma tabii tutulacak. Mağdur olan kişi hukuk mahkemesinde tazminat davasını açabilecek.

Medeni Kanunumuza ilişkin bazı iptal kararları vardı AYM’nin, bu kararlar doğrultusunda yeni düzenlemeler var.”

“Eylem Tok ve oğlunun iade edilmesini umuyoruz”

Ehliyetsiz araç kullanırken Oğuz Murat Aci’nin ölümüne sebep olan Cihan Cihantimur ve onu ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok ile ilgili soruyu yanıtlayan Yılmaz, “Yargılama süreci başladı, tutukluluk halleri devam ediyor. Oradaki adli makamlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Gerekli belgeleri gönderdik. Yine duruşma sonrasında ihtiyaç olabilecek birtakım açıklamaları da gönderiyoruz. İade edileceklerini umuyoruz. Burada yargılanmalarını istiyoruz. Bir kişinin ölümüne ve diğer kişilerin yaralanmasına neden olduktan sonra Türk yargısından kaçmak olmaz” dedi.

Suriye meselesi: Her şey yeni mi başlıyor?

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir