Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye yönelik protesto

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye yönelik protesto

Suriye’nin kuzey kentlerinde Türkiye’ye yönelik protestolar düzenlendi. Protestoların, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme söylemleriyle Kayseri’de sığınmacılara yönelik bazı olaylar nedeniyle gerçekleştiği ifade ediliyor.

Türk bayrağı tahrip edildi

Gazete Duvar’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 gün önce yaptığı “Suriye Devlet Başkanı Esad ile ailece görüşebiliriz” açıklamasına tepki gösterdiği öne sürülen çok sayıda kişi, El-Bab, Azez ve El-Rai şehirlerinde Türk bayraklarını indirerek, Türkiye’den giden araçlara saldırdı. Kimi yerlerde Türk bayrağı ile Erdoğan’ın posterleri yakıldı.

Şiddet olaylarının bölgedeki ÖSO grupları tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Şiddet olaylarının da yaşandığı protestolarla ilgili bir tır şoförü, “Olay El-Bab civarında başladı. Silahla ateş ediyorlardı. Çatışma olunca taşlar atılmaya başlayınca biz hemen U dönüşü alıp Türkiye’ye doğru geri kaçtık. Orada mahsur kalan arkadaşlarımız vardı. Türk askeri bizi bu tarafa doğru aldı. Gümrükten bağlantımız kesildi ama gümrüğe gelen yaralı arkadaşlarımız vardı yüzü gözü kan içinde olanlar. 2 tane şoförü ben gördüm yaralıydı. Biz ondan sonra bu olayların ardından oradan uzaklaştık” açıklamasında bulundu.

TSK araçlarına ateş açıldı iddiası

Diğer yandan protestocu grupların Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri araçlara silahla ateş açtığı iddia edildi.

Bunun üzerine TSK’nin, Suriye’ye aralarında TOMA’ların da bulunduğu zırhlı araçlardan oluşan takviye kuvvet gönderdiği belirtildi.

Hatay’da Suriye protestosu

Suriye’deki bu gelişmeler, Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu Hatay’da da protesto edildi. Reyhanlı ilçesinde kalabalık bir grup, sığınmacı karşıtı sloganlar ve Türk bayrakları ile sokaklara indi.
Benzer protestoların Gaziantep’te de yaşandığı görüldü.

Temel Karamollaoğlu’ndan tepki

Gelişmelere ilişkin sosyal medya hesabı X’ten açıklama yapan Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, “Kayseri’de yaşanan olaylar ve ardından Suriye’den gelen görüntüler son derece vahimdir. İsrail’in Gazze’yi işgaliyle başlayan sürecin ardından yaşanan olaylar; bölgemizin bir kez daha kan gölüne çevrilmek istendiğini göstermektedir. Amerika ve siyonist İsrail’in kanlı elleri, bütün bölgeyi tehdit etmektedir. İktidarın geçmişten gelen yanlış dış politikası ve göçmen sorununa yaklaşımı, ne yazık ki ülkemizi de kırılgan bir hâle getirmiştir. Suriye’de yaşanan olaylar Suriye yönetimi ve taraflarla görüşerek bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Yüzlerce yıllık ortak bir geçmişe sahip olduğumuz Suriye ile yaşanacak çatışmanın tek kazananı emperyalizm olacaktır. Olayların provokasyona izin vermeden sağduyu ve itidalli bir yaklaşım ile çözüleceğine olan inancımız tamdır” ifadesini kullandı.

Suriye Milli Ordusu Afrika’da ne arıyor?

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir