Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı

Slovakya Başbakanı Robert Fico, bir hükümet toplantısının ardından silahlı saldırıya uğradı. Fico, açılan ateş sonucu karnından yaralandı.

TASR haber ajansının bildirdiğine göre Slovakya Başbakanı Robert Fico bir hükümet toplantısının ardından açılan ateş sonucu yaralandı. TASR, parlamento başkan yardımcısı Lubos Blaha’nın Fico’nun vurulduğunu ve yaralandığını söylediğini aktardı. TA3 yayın kuruluşu da dört el ateş açıldığını, birinin başbakan Fico’nun karnına isabet ettiğini bildirdi. Reuters’a konuşan bir görgü tanığı, birkaç el silah sesi duyduğunu ve bir adamın polis tarafından gözaltına alındığını söyledi. Ayrıca güvenlik görevlilerinin birini bir arabaya iterek uzaklaştırdığını belirtti.
Fico, yaralı halde hastaneye kaldırıldı.

Slovakya muhalefet partisi lideri Simecka’dan silahlı saldırı açıklaması

Slovakya Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı ve ana muhalefet partisi Progressive Slovakia lideri Michal Simecka, Başbakan Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Başbakan Robert Fico’nun Handlova’da vurulması karşısında şok oldum ve dehşete kapıldım. Tüm şiddet olaylarını kesin bir dille ve şiddetle kınıyoruz. Başbakan Fico’nun iyi olmasını ve bu korkunç eylemin en kısa zamanda aydınlatılmasını ümit ediyoruz” dedi. Fico, Handlova’da düzenlenen hükümet toplantısının ardından silahlı saldırıya uğradı. Slovakya medyası, Fico’nun hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Fiala: Şok edici

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Fico’ya düzenlenen saldırının şok edici olduğunu belirterek, “Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun vurulduğu haberi şok edici. Başbakan’a en kısa zamanda geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddete müsamaha gösterilmemeli ve toplumda yeri olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Leyen: Başbakan Fico’ya yapılan saldırıyı kınıyorum

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırıyı kınadığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, “Başbakan Robert Fico’ya yönelik alçakça saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu tür şiddet eylemlerinin toplumumuzda yeri yoktur ve en değerli ortak değerimiz olan demokrasiye zarar vermektedir. Düşüncelerim Başbakan Fico ve ailesiyle birlikte” dedi.

Michel: Şok oldum

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırı haberiyle şok olduğunu ifade ederek, “Slovakya Başbakanı Fico’nun Handlova’daki Slovak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından uğradığı saldırı haberi karşısında şok oldum. Hiçbir şey şiddeti ya da bu tür saldırıları haklı gösteremez. Düşüncelerim Başbakan ve ailesiyle birlikte” dedi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico kimdir?

Robert Fico, 15 Eylül 1964 yılında dünyaya geldi. 4 Nisan 2012’den beri Slovakya Başbakanı olan Slovak politikacıdır. Daha önce 4 Temmuz 2006’dan 8 Temmuz 2010’a kadar Başbakanlık yapmıştı.

1999 yılından bu yana Yön-Sosyal Demokrasi (SMER-SD) partisinin lideridir. İlk olarak 1992’de (Çekoslovakya’da iken) Parlamento’ya seçildi ve daha sonra Avrupa Konseyi’ne atandı. 2006 parlamento seçimlerinde partisinin zaferi sonrasında ilk kabinesini kurdu.

Daha sonra muhalefetteyken, etkili bir şekilde muhalefetin lideri olarak parlamentoda yer aldı. Iveta Radičová’nın kabinesine karşı aleyhine güvenoyu vermesinden sonra, 2012 parlamento seçimlerinde SMER-SD’yi başkan seçtikleri bir zaferle Başbakan olarak yeniden seçildi, 83 sandalye kazandı ve Parlamentoda salt çoğunlukla bir hükûmet kurdu.

2013’te Fico, 2014 cumhurbaşkanı seçimlerine adaylığını resmen ilan etti ancak 29 Mart 2014’te ikinci tur oylamada Andrej Kiska’ya karşı yarışı kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir