Sanders’tan ABD’nin Gazze’de ateşkes vetosuna tepki

Sanders’tan ABD’nin Gazze’de ateşkes vetosuna tepki

ABD’li Senatör, Yahudi ve sosyalist siyasetçi Sanders, BMGK oylamasında ABD’nin Gazze Şeridi’nde acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını veto etmesine değinerek, “Gazze’deki çocukların gıdaya, suya ve tıbbi malzemeye ihtiyacı var. Bunun için acilen mümkün olan her şeyi yapmalıyız” dedi

 ABD’li Senatör Bernie Sanders, ABD’nin Gazze’ye acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını veto etmesine tepki gösterdi.

Sanders yaptığı açıklamada, “Gazze’deki Filistinlilerin korkunç koşullarla karşı karşıya olduğu bir dönemde ABD, insani ateşkes ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan bir BM kararını veto etmemelidir. Gazze’deki çocukların gıda, su ve tıbbi malzemeye ihtiyacı var. Bunun şimdi gerçekleşmesi için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” dedi.

 

ABD VETO ETTİ, İNGİLTERE ÇEKİMSER KALDI

Gazze Şeridi’nde acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı 8 Aralık’ta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulmuş, tasarı ABD tarafından veto edilmişti. İngiltere’nin “çekimser” oy kullandığı oylamada, 13 üye “evet” oyu vermiş, konseyin daimi üyesi ABD’nin “hayır” oyu kullanması nedeniyle karar tasarısı kabul edilmemişti.

 

BERNİE’NİN BUNDAN ÖNCEKİ TEPKİLERİ

Demokratların önde gelen isimlerinden biri olan Bernie Sanders Gazze konusundaki net tavrıyla tanınıyor. Hamas’ın kanlı konser saldırısından sonraki süreçte İsrail’in orantısız şiddetine dair sesini yükselten Sanders’ın o günden bu yana yağtığı çıkışlardan bazıları şunlar:

10 Aralık: CBS televizyonundaki Face the Nation programında konuşan Sanders, Gazze’de yerinden edilen 1,9 milyon kişinin yiyecek ve tıbbi malzemeden mahrum kaldığını belirterek siviller için uygun koşullar belirlenmeden İsrail’e ilave yardım yapılmaması gerektiğini vurguladı: ““ABD’nin Netanyahu’ya bu korkunç savaşı sürdürmesi için 10 milyar dolar daha vermesi sorumsuzluk olur”

2 Aralık: Sanders, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya çatışmalara verilen “insani ara”nın uzatılması çağrısı yaptı. Paylaşımında Sanders, “Netanyahu’nun Gazze’de saldırılarını yeniden başlatması kabul edilemez. Şu anda Gazze’nin güneyinde 2 milyon insan yaşıyor. Birçoğu daha önce kuzeydeki çatışmalardan kaçtı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Sanders, ABD’nin İsrail’e neredeyse hiçbir şarta bağlı olmaksızın yılda 3,8 milyar dolar yardım yaptığını ancak Başkan Joe Biden’ın kongreden 14,3 milyar dolar daha istediğine işaret ederek, “Bu açık çek yaklaşımı sona ermelidir.” dedi.

23 Kasım: Bernie Sanders, New York Times için kaleme aldığı köşe yazısında, “İsrail tek bir Hamas hedefini ortadan kaldırmak uğruna tüm mahalleyi bombalayamaz.” ifadesini kullanarak Tel Aviv yönetiminin Gazze’ye yönelik operasyonlarını eleştirdi. Sanders, “İsrail, son yıllarda barışçıl bir çözüm için umut verecek hiçbir şey yapmadı. Gazze ablukasını sürdürdü, Batı Şeria’daki işgalinin küçük düşürücü uygulamalarını derinleştirdi ve Filistinlilerin karşı karşıya olduğu korkunç yaşam koşullarını büyük ölçüde görmezden geldi.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir