New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, bir ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilisinin faiz indirimlerinde “dikkatli” hareket edilmesi ve “aceleye getirilmemesi” gerektiğini savunması sonrası günü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 230 puandan fazla ya da %0,62 değer kaybederek 37.361,12 seviyesinden gerileyerek kapandı.

S&P 500 endeksi %0,44 düşüşle 4.762,85’e ve Nasdaq Bileşik endeksi %0,19 düşüşle 14.944,35’e geriledi.

ABD Merkez Bankası yetkililerinin, merkez bankasının para politikasını sıkılaştırma hızını beklenenden daha fazla yavaşlatabileceğine işaret eden yorumları ve yükselen Hazine getirileri nedeniyle hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü hareket etti.

Federal Rezerv Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonda devam eden düşüşlerin Fed’in bu yıl faiz oranlarını düşürmesine izin vereceğini ancak bunun “dikkatli” yapılması gerektiğini söyledi. Waller, 2024’teki faiz indirimlerinin zamanlaması ve sayısının gelen verilere bağlı olacağını vurguladı. Waller, “Faizleri düşürmeye başlama zamanı geldiğinde, bunun metodik ve dikkatli bir şekilde yapılabileceğine ve yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Veri trendlerinin sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin politika ayarlamalarının “dikkatli bir şekilde kalibre edilmesini” ve aceleden kaçınılmasını gerektirdiğini kaydeden Waller, güçlü ekonomik faaliyet ve işgücü piyasaları ile enflasyonun kademeli olarak %2’ye gerilediği bu ekonomik döngüde, faiz oranlarını geçmişte olduğu kadar hızlı bir şekilde değiştirmek veya düşürmek için daha az neden olduğunu sözlerine ekledi.

Fed yetkilisinin açıklamalarının ardından, 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi 12 baz puan artarak %4,071’e yükseldi.

Kurumsalda Apple hisseleri, teknoloji devinin Çin’de iPhone indirimleri sunmasının ardından %1’den fazla geriledi. Boeing hisseleri, Wells Fargo’nun şirkete ilişkin notunu düşürmesinin ardından 737 Max 9 modeline ilişkin devam eden soruşturmalar nedeniyle yaklaşık %8 düştü. Düşük maliyetli bir iş modeli izleyen Spirit Airlines’ın hisseleri, federal bir yargıcın ABD Adalet Bakanlığı’nın havayolunun JetBlue Airways tarafından satın alınmasının tüketicilere zarar vereceğini kabul ettiğini söylemesinin ardından %47’den fazla değer kaybetti.

Büyük ABD bankaları dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklamaya devam ederken, Goldman Sachs hisseleri, bankanın net gelirinin ve gelirinin geçen yılın son çeyreği için beklentileri aşmasının ardından yatay seyretti. Morgan Stanley hisseleri, bankanın dördüncü çeyrek gelirinin tahminleri aşmasına rağmen, net gelirin aynı dönemde düşmesi nedeniyle %4’ün üzerinde geriledi.

Analistler, ABD’de Çarşamba günü açıklanacak olan perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin piyasaların odağında olacağını, zira bu rakamların Amerika’da tüketici harcamalarının yavaşladığını göstermesinin ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri artırabileceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir