“DEM Parti İstanbul’da aday çıkaracak”

“DEM Parti İstanbul’da aday çıkaracak”

Kurdish Studies Center Koordinatörü Reha Ruhavioğlu, “Bir araştırmaya göre İYİ Parti aday çıkarsa bile İYİ Parti seçmeninin yüzde 70’i ‘İmamoğlu’na oy vereceğiz’ diyor. DEM Parti için de bu oran yüzde 30 olarak ifade edilebilir” dedi.

Kurdish Studies Center Koordinatörü Reha Ruhavioğlu DEM Parti’nin İstanbul’da nasıl bir strateji izleyeceğini Rûdaw’ın 15.00 bülteninde değerlendirdi.

Ruhavioğlu, DEM Parti’nin Türkiye’nin batısında ve bölge illerinde farklı bir seçim strateji izleyeceğini belirterek, “Şu an Kürdistan’da stratejileri zaten belli ve açık. Bölge illerinde DEM Parti adıyla seçime katılacaklar. Önceki seçimlerde 56 belediyeyi kazanmışlardı. Burada bir karışıklık, bir belirsizlik yok. Adaylar kendi partilerinin adıyla, Dem Parti adına seçime katılacak. Belki bazı partilerle, Kürdistani partilerle ya da TİP gibi CHP gibi partilerle birkaç yerde alışverişleri olabilir. Ancak bu da küçük bir ihtimal çünkü birkaç ilçe arasında buna ihtiyaç da yok. Hüda Par ve Yeniden Refah Partisi kendi isimleri ile seçime girecekler. Bu da DEM Parti’nin elini güçlendirebilir. Örneğin Çınar’da ya da Ergani’de Hüda Par ya da Yeniden Refah Partisi kendi adayları ile seçime katılırlarsa DEM Parti avantajlı duruma geçer. Öyle görünüyor ki kendi adayları ile bu partiler seçime katılacak” diye konuştu.

“DEM PARTİ İSTANBUL’DA HER İKİ TARAFA DA BAZI MESAJLAR GÖNDERİYOR”

İstanbul’da ise durumun farklı olduğunu ve belirsizlik yaşandığını ifade eden Ruhavioğlu, “Belirsizlik şimdilik İstanbul gibi şehirlerde görülüyor orada da DEM Parti her iki tarafa da bazı mesajlar gönderiyor. Yani hem iktidar partisi AK Parti’ye hem de muhalefet partisi CHP’ye mesajlar gönderiyor. Örnek olarak ‘herkesle diyalog kurmaya hazırız’ diyorlar ancak bazı şartlar koşuyorlar. İşte demokratik bir sisteme geçilmesi gerektiğini söylüyorlar. Kürt sorununa çözüm talep ediyorlar ve kayyım sistemi ortadan kaldırılmalı diyorlar. Bu taleplere bakıldığı zaman şu anlamı çıkarıyoruz, öncelikle seslerini hükümete duyurmak istiyorlar. Hükümetle bir diyalog geliştirmek, alışverişte bulunmak istiyorlar. Kayyım meselesi, Kürt sorununu çözme meselesi ancak hükümet tarafından çözülebilecek meseleler. Yani muhalefet bu konuda bir şey yapamaz” dedi.

 

“DEM PARTİ ANTALYA’DA CHP’Yİ DESTEKLEMEYECEK”

Reha Ruhavioğlu DEM Parti’nin CHP ile büyük şehirlerde ittifak kurmaya yönelik kapıları kapattığı yönündeki yorumlar üzerine de “Şimdi birçok yerde CHP ile ilişkilerini kesmiş durumdalar. Eskisi gibi değil ilişkileri. Mesela dün Antalya’da kongreleri vardı. CHP’li belediyeden salon istemişler ancak belediye salon vermemiş. DEM Parti Eş Genel Başkanı da konuşmasında bir daha bu partiye oy vermeyeceklerini  söyledi. Öyle görülüyor ki DEM Parti Antalya’da CHP’yi desteklemeyecek. Bu da AK Parti’yi avantajlı duruma getiriyor ancak tahminimce İstanbul’da hala AK Parti ile de CHP ile de anlaşma ihtimali var. Antalya’da, Bursa’da DEM Parti hiçbir tarafa destek vermeyecek öyle anlaşılıyor. Bu da hükümet partisini  avantajlı konuma sokuyor; ancak İstanbul’da istiyorlar ki AK Parti ve Erdoğan onları muhatap kılsın ve onlarla konuşursun, bazı konular müzakere edilsin ve kendilerine söz verilsin” ifadelerini kullandı.

 

AK PARTİ’NİN İLE MÜZAKERE İHTİMALİ VAR MI?

AK Parti’nin DEM Parti ile müzakere etme ihtimali olup olmadığı sorusunu da cevaplayan Ruhavioğlu şöyle devam etti:

“Herhangi bir anlaşma için açıktan bir kapının aralanması mümkün değil; ancak AK Parti bugüne kadar gizli kapaklı ya da perde arkasında da bir kapı aralamış değil. Her ne kadar Erdoğan’ın İstanbul’u kazanmak istediğini görüyor olsak da Murat Kurum’un, İmamoğlu’nu yeneceği garanti değil. Yani Murat Kurum için risk fazla. Avantajlı olan Ekrem İmamoğlu. Bu duruma rağmen Erdoğan ve AK Parti’den DEM Parti’ye yönelik adımlar atmıyor. Onlarla bir müzakere yürütmüyorlar, bu çok acayip bir durum. Bu da şu anlama geliyor: Muhtemelen DEM Parti bir aday çıkaracak. Ancak bu adayın nasıl bir aday olacağı belli değil. Nasıl bir kampanya yürütecekleri de belli değil. Eğer AK Parti ile anlaşırlarsa güçlü bir aday çıkarırlar mesela Demirtaş’ın eşi, Başak Demirtaş hanımın adı gündeme geliyor. Bu Kürtler arasında çok popüler bir isim. Eğer İstanbul’da onu aday gösterirlerse yüzde 8, belki yüzde 10 oranında oy alabilir. Bu da İmamoğlu’nu zor durumda bırakır. Hatta yenilebilir.”

 

AK PARTİ GİZLİ BİR ANLAŞMAYA VARIRLAR MI?

DEM Parti ile AK Parti’nin gizli anlaşmalar yaptığı iddiası hakkında da konuşan Ruhavioğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu bir senaryo; elimizde AK Parti ile DEM Parti’nin gizli müzakerelerde bulunduklarına dair hiçbir done yok, böyle bir şey görülmüyor. Ancak DEM Parti’nin stratejisi netleşinceye kadar bu ihtimal masada duracak. Şöyle bir ihtimal de var: Erdoğan Kürtlere borçlanarak İstanbul’u kazanmak istemiyor. Erdoğan İstanbul’da kazanmak istiyor ancak Kürtlere borçlu kalmak da istemiyor ancak Erdoğan, durumun zorda olduğunu görürse, bu tespiti yaparsa DEM Parti ile bir anlaşmaya varabilir. Fakat bugünden baktığımızda anlaştıklarına dair hiçbir sinyal göremiyoruz. Bu nedenle eğer Erdoğan DEM Parti’ye doğru adım atmazsa muhtemelen DEM Parti, ‘Biz Erdoğan’a kapıyı açıyoruz ancak Erdoğan adam atmıyor. Erdoğan İstanbul’da yenilsin’ diyebilir. Bu nedenle İstanbul’da strateji henüz çizilmiş değil. Erdoğan’la da anlaşabilirler İmamoğlu ile de anlaşabilirler. Her ikisiyle de anlaşmayıp kendi adaylarını da çıkarabilirler. Fakat eğer adaylarını çıkarıp zayıf bir kampanya yürütürlerse DEM Parti seçmeni büyük ihtimalle gidip İmamoğlu’na oy verecektir. Bir araştırmaya göre İYİ Parti aday çıkarsa bile İYİ Parti seçmeninin yüzde 70’i ‘İmamoğlu’na oy vereceğiz’ diyor. DEM Parti için de bu oran yüzde 30 olarak ifade edilebilir. DEM Parti seçmeninin yüzde 30’u İmamoğlu’na oy verebilir. Bu yüzde 30’un çoğalıp çoğalamayacağı ise Dem Parti’nin göstereceği adaya ve kampanyanın şiddetine bağlı olacak.”

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir