L’Étape by Tour de France Türkiye’ye geliyor

L’Étape by Tour de France Türkiye’ye geliyor

Dünyanın en büyük bisiklet yarışı organizasyonlarından L’Étape by Tour de France, 19-20 Ekim tarihleri arasında ilk kez Türkiye’de koşulacak.

İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, İstanbul İl Gençlik ve Spor müdürü Muhittin Özbay, Tour de France Series Proje Yöneticisi Mathieu Clanchin ve 78 Event Genel Müdürü Ömer Kafkas’ın konuşma yaptığı basın toplantısında yarışın oluşturacağı ekonomiden, turizme ve spora olan katkısından bahsedildi.

Bisiklet sporunun zirvesini belirleyen en prestijli yarışı dünyanın en büyük spor organizasyonlarından L’Étape by Tour de France ilk defa Türkiye’de gerçekleştirilecek. Tour de France organizatörlerinin 1993 yılında, amatör bisiklet tutkunlarının da büyük yarışın bir parçası olmasını sağlamak amacıyla başlattığı Tour de France Series’in Türkiye etabı olan L’Étape Türkiye by Tour de France’in tanıtımı 4 Haziran Salı günü İstanbul Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşti.

“Toplamda 6 yıllık anlaşma imzalandı”

Toplantıda ilk sözü alan, etkinliğin Türkiye organizasyonunu üstlenen 78 Event Genel Müdürü Ömer Kafkas, 10 yıldır spor odaklı projeler üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Böylesine önemli bir organizasyonu ve markayı Türkiye’de ağırlamak bizim için heyecan verici. Türkiye’ye yakışır bir organizasyon olması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Yarışın Türkiye’ye gelmesi adına zorlu bir süreç yönettiklerini belirten Kafkas, “Organizasyonun tüm uluslararası yarışlardan çok daha farklı ve katı kriterleri var. Yıllardır üzerinde çalışıyorduk ve bugün 3+3 yıllık bir anlaşmaya imza attık. Ayrıca ilk 2 yıl içinde devam niteliğinde farklı büyük organizasyonlar da gerçekleştireceğiz” dedi.

“Bisiklet sporun yayılması için bu yarış çok önemli”

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ise konuşmasında L’Étape Türkiye by Tour de France’ın ülkemiz için hem spor hem de turizm açısından önemine değinerek; “Bu organizasyon, bisiklet sporunun tabana yayılması açısından büyük önem taşıyor. Amatör sporcuların iştirak ettiği bu tip yarışlar, sportif bir Türkiye için önemli bir adım. Bisiklet sporu Türkiye’de çok büyük mesafe kat etti. 5-6 kişinin katıldığı etkinliklerden 2.000’li sayılara geldik. L’Étape Türkiye by Tour de France bu yükselişe büyük katkı sağlayacak ve bu alanda dünyanın sayılı organizasyonlarından biri olarak tüm dünya tarafından izlenecek” ifadelerini kullandı.

“Herkes Tour de France tutkusunu yaşayabilecek”

Müftüoğlu’ndan sonra söz alan, Tour de France organizasyonunun sahibi Amaury Sport Organisation L’Étape by Tour de France Series Proje Yöneticisi Mathieu Clanchin, konukları Türkçe selamlayarak konuşmasına başladı. Clanchin, Tour de France’ın dünyanın en büyük spor etkinliklerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Bundan birkaç yıl öncesine kadar Tour de France’in en büyük sınırı coğrafyasıydı. Fransız vatandaşı olmayan bisiklet tutkunlarının bu etkinliğe katılması, bu tutkuyu yaşaması ve etapları gözlemlemesi oldukça zordu. İşte L’Étape by Tour de France Series fikri buradan doğdu. Bisiklet sporuyla ilgilenen herkes, Tour de France’ı deneyimlesin istedik. Bu seri sayesinde amatör bisikletçiler, profesyonellerden birkaç gün sonra aynı etabı kendileri deneyimleyebilecekler” dedi. Clanchin sözlerini Fransızca “Yaşasın Türkiye, yaşasın Tour de France” ifadeleriyle tamamladı.

“Amacımız sporu toplumun her kesimine yaymak”

Clanchin’den sonra söz alan İstanbul İl Gençlik ve Spor müdürü Muhittin Özbay, amaçlarının sporu toplumun her kesimine yaymak olduğunun altını çizdiği konuşmasında; “Biz her branşta olimpiyat şampiyonları yetiştirmek istiyoruz ama aynı zamanda sporcu avukatlar, sporcu mühendisler, sporcu doktorlar, sporcu uzay bilimcileri de yetiştirmek istiyoruz. Bunun en önemli yolu ise çocuklarımızı mümkün olduğu kadar erken yaşta sporla buluşturmaktır. Başka şansımız yok, çünkü sporcu bir valinin, sporcu bir bakanın, sporcu bir Cumhurbaşkanı’nın ekibindeyiz.”

Mottomuz ‘Spor Şehri İstanbul’

Son olarak söz alan İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise kendisinin, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun son iki yarışının koordinasyonunda görev aldığını hatırlatarak, “Biz İstanbul gibi 3 imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehirde ‘Spor Şehri İstanbul’ mottosuyla 7’den 77’ye herkesin spor yapması için çalışıyoruz. Bunun için de var olan spor tesislerimizin yanına yenilerini ekliyoruz. Bu etkinliğin de amacımıza katkısının büyük olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

L’Étape Türkiye by Tour de France hakkında

L’Étape Türkiye by Tour de France, serinin 23’üncü ülkesi olarak Türkiye’yi de Tour de France zincirine ekliyor. 30 ülkeden 3.000’den fazla sporcunun katılımının beklendiği L’Étape Türkiye by Tour de France; 106,8 kilometrelik “Uzun”, 55,8 kilometrelik “Kısa” ve 6,7 kilometrelik “Aile ve Çocuk” parkurlarından oluşuyor. Tüm parkurlar için başlangıç ve bitiş noktası ise Beykoz’daki Küçüksu Kasrı belirlendi. Dünyanın en büyük 3 spor organizasyonlarından biri olan L’Étape by Tour de France’ın Türkiye etabında verilecek kupalar ise, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’un destekleriyle organizasyona bir armağan olarak, dövme bakır el işçiliği ile üretildi. Özel olarak tasarlanan kupalar, medeniyetin başladığı yerden esintiler taşıyor. Üzerinde boncuklu tarlayı simgeleyen darbeler bulunuyor. L’Étape Türkiye by Tour de France ayrıca, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile de uyumlu bir organizasyon.

Yine kayyum mu? Hadi bakalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir