“İstanbul’un sahillerinde depremin şiddeti 9’a ulaşacak!”

“İstanbul’un sahillerinde depremin şiddeti 9’a ulaşacak!”

Naci Görür Marmara’da büyük bir depremin an meselesi olduğunu söyledi.

CNN TURK’teki 5N1K programında Cüneyt Özdemir’in konuğu olan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, yaklaşan İstanbul depremi hakkında konuştu.

Görür’ün açıklamaları şöyle:

Amerikalı bir araştırmacının yaptığı bir çalışma var. Uluslararası dergilerde yayımlandı. Onun belirlemesine göre 1999’dan sonra Marmara’da 7’den büyük bir deprem olasılığı yüzde 64…

Bu sene, birkaç ay önce bu çalışmanın revizyonu yapıldı. Ve deprem bekleme olasılığımızın yüzde 47 olduğunu gördük. Bu çok büyük bir olasılık. Bir yazı tura bile atsanız yüzde 50 şansla atıyorsunuz. Bu rakam gösteriyor ki, bizi deprem konusunda rahat tutacak, sakinleştirecek pek bir şey yok. Her an büyük bir deprem olabilir.

 

“ÇOK İYİ YAPILMIŞ BİNALAR BİLE TAHRİP OLACAK”

İstanbul’un Avrupa Yakası, Asya Yakası’na göre deprem açısından çok daha riskli. Bunun başlıca nedeni zemin özellikleri. Her iki yakada da kıyı kesimleri, kıyıdan içeriye 10 metrelik bantta depremin şiddeti 9’u bulacak. Çok iyi yapılmış binalar bile tahrip olacak. Zeytinburnu’ndan veya Haliç’ten tutun Silivri’ye kadarlık alan Büyükçekmece, Küçükçekmece çevreleri, buralar depremden görece daha çok etkilenecek yerler…

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜTEAHHİTLİK MESELESİ DEĞİL

Ülkenin hiçbir yerinde gerçek anlamda kentsel dönüşüm yapıldığını düşünmüyorum. Yapı stoğunu iyileştirmek kentsel dönüşüm olarak lanse ediliyor. Halbuki gerçek kentsel dönüşüm (meseleyi) bütüncül şekilde ele alıp, o kenti deprem dirençli hale getirecek çalışmaları yapmak demektir. Bunun örneğini güneydoğudan verelim. Diyelim kanalizasyon sistemi yok, içme suyu yok, doğalgaz yok, yol yok, köprü yok, havaalanı yok, köprü yok, okul yok, sizin binalarınız sağlam olsa ne olur ki yani? O kent yaşanabilir durumda mı? Bir kenti depreme hazırlamak demek, deprem geldiğinde günlük hayatın kesintiye uğramadan devam etmesi demektir.

 

HALK NE YAPABİLİR?

Halk ne yapabilir? Vatandaşlar oturdukları binanın deprem performansını ölçtürmelidir. Mühendislerin karot alması lazım. Bunun dışında deprem anında evin içinde nereye koşacağını, hangi pozisyonda duracağını belirlemelidir. Deprem çantası hazır edilmelidir. Evini depreme uygun şekilde döşemelidir. Eşyalar en güzel göründüğü yerde değil, insanlara zarar vermeyecek şekilde duvara sabitlenerek yerleştirilmelidir. Pencere kenarlarından uzak durulmalıdır. Yataklar pencerelere yakın yere konulmamalıdır. Evin içinde bir yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır. Aile planı hazırlanmalıdır. Panikle merdivenlere koşulmamalıdır. Zemin kattaysanız bunu yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir