İran İsrail’e hava saldırısı düzenledi: Dün gece neler yaşandı?

İran İsrail’e hava saldırısı düzenledi: Dün gece neler yaşandı?

İran devlet basını, dün akşam Türkiye saatiyle 23:00’de  İsrail’e yönelik İHA saldırısı başlattığını duyurdu. İsrail ordusu da “İran’dan İsrail’e doğru saldırı için çok sayıda İHA gönderildi ancak henüz ulaşmadı, savunmamız hazır” açıklamasını yaptı.

İran, İsrail’e insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattı.

Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. Irak resmi haber ajansı INA’ya konuşan Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi, hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı. Bakan, ülkedeki tüm uçuşların da durdurulduğunu belirtti.

Beyaz Saray: İsrail’in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İran’ın İsrail’e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Watson, açıklamasında, ziyaretini yarıda keserek Washington’a dönen ABD Başkanı Joe Biden’a atıfla, “İran, İsrail’e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden’ın mesajı net, İsrail’in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İsrail halkının yanındadır ve İran’dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah Hareketi’ne ait hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Lübnan, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını açıkladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e saldırı düzenlediklerini duyurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e onlarca insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle saldırı düzenlediklerini duyurdu.

İran devlet televizyonuna göre, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından bildiri yayımlandı.

Bildiride “İsrail’e yönelik İHA saldırısı, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu.” ifadesine yer verildi.

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail’in İran’a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti.

İran medyasında yer alan haberlere göre Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu.

İranlı Bakan, “İsrail’in İran’a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ürdün, İran’ın İsrail’e İHA saldırısının ardından OHAL ilan ettiğini duyurdu

Ürdün, İran’ın İsrail’e başlattığı İHA saldırısının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini duyurdu.

Ürdün devlet televizyonu El-Memleket’in bir kaynağa dayandırdığı haberde kısa açıklamaya yer verildi.

Haberde hava sahasının geçici olarak kapatılmasının ardından ülke genelinde OHAL ilan edildiği bildirildi.

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun başkanlığında Tel Aviv’de toplanan savaş kabinesi, İran’dan başlatılan İHA saldırısını ele aldı. Toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de hazır bulunduğu görüldü.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden ile telefonda görüştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, İran’ın ülkesine yönelik hava saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğü bildirildi. İsrail Başbakanlık Ofisinin X sosyal medya hesabından, Netanyahu’nun, savaş kabinesi ve daraltılmış güvenlik kabinesi ile yaptığı toplantının ardından Biden ile telefonda görüştüğü duyuruldu.

Biden, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını ve Netanyahu’ya “İsrail’e desteklerinin tam olduğu” mesajını verdiğini belirtti.

İran yaklaşık 290 füze ve İHA ile saldırdı 

İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e 100’ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN’ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail’e saldırı düzenledi.

Irak, Ürdün, Lübnan ve İsrail hava sahalarını yeniden açtı 

Irak, Ürdün ve Lübnan, dün gece İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan kamikaze insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı.

Irak Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamada, “Irak’ta sivil havacılığın güvenliğini ve emniyetini etkileyen tüm risklerin aşılmasının ardından hava sahası, gelen, giden ve geçen tüm uçaklara yeniden açıldı.” denildi.

Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumu da Ürdün’ün hava sahasının yerel saatle 08:15’te (5:15 GMT) hava trafiğine yeniden açılacağını duyurdu.

Lübnan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle kapatılan hava sahasının gelen, giden ve transit geçen tüm uçaklara yeniden açıldığı belirtildi.

İsrail de İHA saldırıları nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine yeniden açıldığını duyurmuştu.

BMGK BUGÜN TOPLANIYOR

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti.

Öte yandan BMGK’dan yapılan açıklamada, İran’ın İsrail saldırılarını görüşmek üzere pazar günü ABD yerel saatiyle 16.00’da toplanılmasına karar verildiği kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir