Fatih Karahan, enflasyonun faturasını asgari ücrete kesti

Fatih Karahan, enflasyonun faturasını asgari ücrete kesti

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yüzde 36 enflasyon hedefini koruduklarını söyledi. Enflasyonda bir numaralı riskin asgari ücret artışı olduğunu savundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Karahan, 2024 için yüzde 36 enflasyon hedefinin korunduğunu söyledi. Politika faizinde düşüş süreci için iki ana koşul olduğunu, şu an ek faiz artışının da gündemde olmadığı mesajını verdi. “Enflasyonda bir numaralı risk asgari ücret” diyerek, faturayı toplumun en düşük gelirli kesimine kesti.

3 YILLIK ENFLASYON HEDEFLERİ KORUNDU

Karahan’ın açıklamaları özetle şöyle:

2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kalmıştır. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir.

ENFLASYON YÜZDE 73’LE MAYISTA ZİRVE YAPACAK

Enflasyon yüzde 73’le mayıs ayında zirve yapacak, dezenflasyon 2024’ün ikinci yarısında başlayacak. Ortalama aylık enflasyon yılın son çeyreğinde yüzde 1,5 civarına gerileyecek. Görevimiz ve amacımız enflasyonu hedeflediğimiz patikada düşürmektir.

Kiralarda henüz istediğimiz düzelmeyi göremedik. Kiralar üzerindeki baskının azalması hizmet fiyatlarında önemli rol oynayacaktır. Konut fiyatlarındaki yüksek artış kiralara gecikmeli ve yüksek bir şekilde yansımakta. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkıda bulunacak.

BİR NUMARALI RİSK ASGARİ ÜCRET

Enflasyon görünümünde bir numaralı risk asgari ücret artışı. Artış tahmin aralığımızın üst bandına yakın ama enflasyon patikamızı raydan çıkaracak bir gelişme değil.

Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı!

Ali Babacan: “Enflasyon çözülmüyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir