Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki 3 il ve ilçe için uyardı

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki 3 il ve ilçe için uyardı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda büyük bir deprem olma ihtimaline karşı uyarıda bulundu. Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’e işaret ederek bu bölgelerde deprem riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı ve ‘Gerekli önlemler alınmalı’ uyarısında bulundu.

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Siirt’te İl Milli Eğitim Konferans Salonu’nda düzenlenen “Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu”da Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’e işaret ederek deprem uyarısında bulundu.

Doğu Anadolu Fay Hattı’nda bir deprem riski var

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’te deprem riskinin yüksek olduğunu ifade etti ve bölgede yaşayanların gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

Siirt’te büyük deprem beklenmiyor

Moriwaki, Siirt’in birinci derece deprem bölgesi olduğunu ancak şu ana kadar 7’den büyük bir deprem yaşanmadığını ve bundan sonra da büyük bir deprem beklenmediğini ifade etti.

Deprem öldürmez bina öldürür

Moriwaki, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ sözüne katıldığını ve depreme dayanıklı binaların hayati önem taşıdığını vurguladı. Deprem uzmanı, Kahramanmaraş depremlerinde denetimden geçen binaların hasar görmesine rağmen çökmemesinin yapı denetiminin önemini gösterdiğini belirtti.

Türkiye’deki binaların yarısından fazlası riskli

Türkiye’deki binaların yarısından fazlasının riskli olduğuna dikkat çeken Moriwaki, deprem tatbikatlarının ve yaşam üçgeninin önemini de vurguladı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat (2023) depremlerinde 10 il yıkılmış, 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybetmiş, binlerce insan yaralanarak evsiz kalmıştı. Bölgeye yardımlar hala devam ediyor.

Yeni Arayış Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir