Çocuk düşünen çiftler nelere dikkat etmeli?

Çocuk düşünen çiftler nelere dikkat etmeli?

Sağlıklı yaşam stili, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, gametlerin (yumurta ve sperm) sayısını ve kalitesini olumlu yönde etkiler, tedavi sonuçlarına olumlu katkısı ile gebe kalma olasılığını artırır.

 Kadınların çocuk sahibi olmasında zorluk yaşamasına neden olan en önemli faktörün yaş durumu olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, “Kadınların doğurganlığı 35 yaşından itibaren büyük ölçüde azalır. 37 yaşından itibaren yumurtaların yüzde 90’ı tükenir. 30 yaşın altındaki kadınların her ay gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir. 40 yaşındaki kadınların şansı ise yaklaşık yüzde 5’e düşer” dedi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, hamile kalmayı engelleyen faktörler ve çocuk sahibi olmayı kolaylaştıran etkenler konusunda açıklamalarda bulundu.

35 YAŞINDAN İTİBAREN HAMİLE KALMA ŞANSI AZALIR

Kadınların çocuk sahibi olmasında zorluk yaşamasına neden olan en önemli faktörün yaş durumu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bozdağ, “Doğurganlık kadınlar için yaş ayrımı yapar. Kadınlar sahip olacakları tüm yumurtalarla dünyaya gelirler. Kadınların doğurganlığı, 35 yaşından itibaren büyük ölçüde azalır. 37 yaşından itibaren yumurtaların yüzde 90’ı tükenir. 30 yaşın altındaki kadınların her ay gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir, 40 yaşındaki kadınların şansı yaklaşık yüzde 5’e düşer. Erkekler ergenlikten itibaren hayatları boyunca sperm üretirler, ancak yaş ilerledikçe sperm kalitesinde düşme görülür. Erkek 45 yaşın üzerindeyse düşük ve bebeklerde otizm gibi bazı durumların görülme riski artar” dedi.

SAĞLIKLI YAŞAM GEBE KALMA İHTİMALİNİ ARTIRIR

Çocuk sahibi olmayı kolaylaştıran faktörlere dikkat çeken Doç. Dr. Bozdağ, “Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, yumurtlamadan yaklaşık 5 gün önce başlayan ve yumurtlama gününü kapsayan verimli fertil dönemde sık cinsel ilişkiye girmesi gebelik şansını artırır. Sağlıklı yaşam stili, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, gametlerin (yumurta ve sperm) sayısını ve kalitesini olumlu yönde etkiler, tedavi sonuçlarına olumlu katkısı ile gebe kalma olasılığını artırır. Çiftlerin birbirlerine sağladıkları psikolojik destek, gerekirse yardımına başvurulacak sağlık profesyonellerinin psikolojik desteği, tedaviye uyum ve yaşanacak sorunların üstesinden gelmede oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir