Çınarcık depremine uzmanlardan farklı yorumlar

Çınarcık depremine uzmanlardan farklı yorumlar

Yalova açıklarında meydana gelen depremin ardından Naci Görür “Marmara’daki sistem stres biriktiriyor” yorumunu yaparken, Ahmet Ercan “Olağan bir gerginlik boşalması. İstanbul depremini öne çekmez” dedi.

İstanbul dün gece 23.57’de sallandı. Yalova Çınarcık merkezli 4.1 büyüklüğündeki deprem, Bursa dahil olmak üzere civar illerden de hissedildi. Uzmanların çoğu bu depremin, korkulan büyük İstanbul depremini tetiklemeyeceği görüşünde birleştiler.

 

AHMET ERCAN: OLAĞAN BİR GERGİNLİK

Depremin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “23.57’de Yalova- Çınarcık’da M4,2 deprem 1999 Çınarcık kırığında oldu. Olağan bir gerginlik boşalması. Büyük deprem beklemiyorum. İstanbul depremini öne çekmez. Sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

 

NACİ GÖRÜR: GERİLİM BİRİKİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, jeolog Prof. Dr. Naci Görür ise “Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor” dedi. Görür, X hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Arkadaşlar, Marmara Denizi, Çınarcık Çukurluğunda 4,1 deprem oldu. Sanıyorum deprem Adalar Fayının güneyindeki küçük normal faylar üzerinde olmuş olabilir. Fay çözümü ile bu belli olacaktır. Fay haritasını koyuyorum. Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor.”

 

ŞÜKRÜ ERSOY: TETİKLEYİCİ OLMAYABİLİR

Öte yandan katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bu tür depremler bir şeyin tetikleyicisi olmayabilir. Biz bu depremleri o bölgenin canlılığı olduğu açısından kabul ederiz. Depremin bize mesajı bu bölgenin potansiyel bir tehlikesi var. 4 büyüklüğünü geçen her depremde insanlarımız küçükte olsa hissediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

OKAN TÜYSÜZ: İSTANBUL DEPREMİYLE İLGİSİ YOK

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Yalova’daki sarsıntının beklenen büyük İstanbul depremiyle bir ilgisi bulunmadığını, ancak bir hatırlatıcı olduğunun altını çizdi.

Tüysüz, “Sarsıntının merkezi Çınarcık çukurcuğunun ortasında. İstanbul depremi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu depremle ilgili panik durumu söz konusu değil. Yakın çevrede hissedilir. Çınarcık ile Adalar arasında gözüküyor. Büyük depremi beklediğimiz Adalar’ın önünden geçen fayla ilişkisiz gözüküyor. Yalova-Çınarcık 1999 depremi ile büyük depremi atlatmıştır. Bu bölgede depremlerin olduğu aralık 11 km derinlikte olması. Anormal durum söz konusu değil. Deprem hatırlatıcıdır, bir gün büyük depremle karşılaşacağız ama zamanını söylemek söz konusu değil. Bu fayın bulunduğu yer Marmara’nın orta kesiminde. Küçük faylardan birisi olabilir. İstanbul üzerinde etkili olacak ana fayla ilgili değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir